Vertailu: Maailman vakain maa Suomi on yksinään omassa kategoriassaan - Kotimaa - Aamulehti

Vertailu: Maailman vakain maa Suomi on yksinään omassa kategoriassaan

28.6.2016 19:59

Tiistaina julkaistun raportin mukaan Suomi on maailman vakain maa. The Fund for Peace -järjestön vuosittain kokoama Fragile States Index (FSI) tarkastelee muun muassa ihmisoikeuksien toteutumista, köyhyyttä ja turvallisuuselimiä.

Toiseksi vakain maa on Norja ja kolmanneksi Uusi-Seelanti. Tanska on vertailussa neljäntenä, Ruotsi kahdeksantena ja Viro sijalla 33.

Suomi on vertailun ainoa maa, joka on parhaimmassa luokassa. Ruotsiin verrattuna Suomen tilannetta parantaa esimerkiksi pakolaismäärän loivempi kasvu.

Suomessa kaikki vertailun mittarit ovat erinomaisia paitsi talouden tila ja pakolaisten määrä. Nämä kaksi mittaria näyttävät hyvää tilannetta.

FSI-vertailussa mukana olleista 178 maasta epävakain on Somalia. Esimerkiksi Venäjä on luokiteltu korkean varoituksen luokkaan, kun Ukraina on vasta kohonneen varoituksen luokassa. Venäjä on 114. vakain ja Ukraina taas 94. vakain.

The Fund for Peace on yhdysvaltalainen voittoa tavoittelematon järjestö, joka muun muassa tuottaa tutkimusta konflikteista. FSI-vertailu perustuu järjestön mukaan tuhansiin artikkeleihin ja raportteihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?