Erikoinen uusi ilmiö: pisteestä on tullut tyly välimerkki

Onko piste tyly? Kuvituskuva.

19.6.2016 22:19

Ystävän suunnitelmat vaihtuvat ja hän peruu tapaamisen. Vastaatko ystävällesi ”Selvä.” vai ”Selvä”? Yhdellä pisteellä on yllättävän paljon merkitystä.

Pisteestä on pikaviestittelyn aikakaudella tullut tylyksi tulkittu välimerkki. Facebookin chatissa tai Whatsapp-viestittelyssä on yleistä jättää piste pois ja erottaa lauseet toisistaan esimerkiksi emoji-hymiöin.

Usein tapana on myös lähettää lauseet eri viesteissä, ilman pisteitä. Merkitys tuntuu muuttuvan, sanoma pehmenee:

”Ei se mitään”

”Nähdään joku toinen päivä”

Huh, onneksi ystävä ymmärsi. Ehdimme nähdä varmasti pian.

Piste lopettaa keskustelun

Kotimaisten kielten keskuksen tutkija Liisa Raevaara kertoo havainneensa ilmiön: piste jätetään nykyään usein lauseen lopusta pois, ja piste tulkitaan epäystävälliseksi. Lauseen jättäminen ilman pistettä sen sijaan on jonkinlainen myötämielisyyden ja hyvän tahdon ele.

- Kyse ei ole pelkästään siitä, että viestimisen nopeuden takia piste jätetään pois. Pistettä myös tulkitaan, sillä on merkitystä, Raevaara sanoo.

- Viestiminen on jatkuvaa vuoronvaihtoa, niin kuin keskustelussa. Piste ikään kuin lopettaa sen ja on siinä mielessä tyly. Että asia on nyt käsitelty.

Tutkimusta Raevaara ei ole asiasta nähnyt. Siitä on kuitenkin keskusteltu kielentutkijoiden kesken, kuten monista muistakin kielenkäytön uusista kiinnostavista ilmiöistä.

Välimerkkejä käytetään muutenkin vapaasti sosiaalisessa mediassa ja pikaviesteissä, Raevaara toteaa. Myös isot kirjaimet jäävät usein viestimisen nopeuden takia pois. Tutkija arvelee, että alun perin myös pisteen pois jättämisessä on ollut kyse tarpeesta saada viesti nopeasti kirjoitetuksi ja lähetetyksi.

Kun siitä on tullut tapa, pistettä on alettu tulkita uudella tavalla ja sille on alkanut kertyä uudenlaisia merkityksiä.

Muutos lähtee nuorista

Muutoksen pisteen käytössä ovat varmasti havainneet ainakin vanhemmat, joiden lapset viestivät paljon teknologiavälitteisesti ja sosiaalisessa mediassa. Nuoret ovat niitä, jotka pisteen lopullisuudesta hämmentyvät.

The New York Times julkaisi aiheesta hiljattain artikkelin. Siinä Walesin yliopiston kielitieteen kunniaprofessori David Crystal esittää, että pisteen silmiinpistävä laiminlyönti pikaviesteissä on seurausta nimenomaan milleniaalien suosimasta välimerkittömästä, napakasta ilmaisutyylistä.

Sosiaalisen median alustat kannustavat viestimään lyhyillä, pisteettömillä lauseilla. Siellä kielioppisäännöistä ei niin piitata.

Crystalin mukaan piste on nykyään valjastettu ilmaisemaan kirjoittajan tunteita, esimerkiksi ironiaa tai aggressiota. Pisteeseen sisältyy nykyään tunnelataus, ja se toimii hymiön kaltaisesti.

Pisteen uudenlaisten merkitysten ja käyttötarkoitusten myötä on esimerkiksi yhteisten suunnitelmien peruunnuttua eri asia vastata viestiin ”Selvä.” kuin ”Selvä”.

Ensimmäinen osoittaa ärtymystä, jälkimmäinen vastaus on leppoisampi.

Ilmiötä käsitteli vastikään myös The Washington Post. Toimittaja Jeff Guo kirjoittaa siitä, kuinka vanhemmat luulevat viestivänsä lastensa kanssa neutraalisti arkisista asioista, mutta lasten tulkinnoissa pisteelliset viestit saavat vihaisen sävyn.

Äiti- ja isäraukat eivät Guon mukaan ymmärrä erästä tekstailun tärkeintä sääntöä: Älä käytä pisteitä. Piste.

Paitsi jos haluat vaikuttaa kylmältä, vihaiselta tai passiivis-aggressiiviselta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut