Kunniaväkivalta rantautui Suomeen, mutta siihen ei osata puuttua - Kotimaa - Aamulehti

Kunniaväkivalta rantautui Suomeen, mutta siihen ei osata puuttua

Niin sanottua kunniaväkivaltaa ei voida kohdistaa mihinkään tiettyyn kulttuuriin, sillä sitä esiintyy laajalla alueella esimerkiksi Etelä-Aasiassa, Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa ja myös Euroopassa.­

13.6.2016 14:32

Kunniaan liittyvä väkivalta on Suomessa uusi ilmiö, jota ei tunnisteta ja johon ei osata tai uskalleta puuttua. Ihmisoikeusliiton selvityksen mukaan perehdytystä kaipaavat niin poliisi, sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, opettajat kuin maahanmuuttajien kanssa työskentelevät.

Ihmisoikeusliiton tutkimuspäällikön Maija Jäppisen mukaan suomalainen rikosoikeus on tekijäkeskeistä eikä yhteisöllistä väkivaltaa tunnisteta. Yhteisöt saattavat ulottua jopa valtiorajojen ulkopuolelle.

- Tällaisessa väkivallassa lähestymiskiellot eivät auta, sillä tekijöinä voivat olla vaikka kaikki sukulaiset. Lisäksi kunniaan liittyvää väkivaltaa saatetaan pitää yhteisössä oikeutettuna tai omien sukulaisten väärinkäytöksistä ei haluta ilmoittaa, Jäppinen sanoo.

Niin sanottua kunniaväkivaltaa ei voida kohdistaa mihinkään tiettyyn kulttuuriin, sillä sitä esiintyy laajalla alueella esimerkiksi Etelä-Aasiassa, Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa ja myös Euroopassa.

Rajoittamista ja pakottamista

Kunniaan liittyvällä väkivallalla tähdätään yhteisön, kuten suvun tai perheen, kunnian säilyttämiseen tai palauttamiseen. Se voi olla esimerkiksi kotiin eristämistä, painostamista, valvontaa tai uhkailua. Se voi olla myös fyysistä, kuten lyömistä, hakkaamista, potkimista ja omaisuuden tuhoamista kunniaan liittyvistä syistä. Kunniallisuus liitetään erityisesti tyttöjen ja naisten siveellisenä pidettyyn käyttäytymiseen.

Avioliittoon pakottaminen on yksi kunniaväkivallan muoto, jota esiintyy Ihmisoikeusliiton mukaan myös Suomessa.

- Se täytyy erottaa järjestetyistä avioliitoista, jotka perustuvat edes osittain vapaaehtoisuuteen, Jäppinen sanoo.

Varsinaisia ”kunniamurhia” Suomessa ei ole tiettävästi tapahtunut, vaikkakin yksi sen tunnuspiirteet täyttävä tapaus on Jäppisen mukaan tullut ilmi.

- Suomessa ollaan selvästi muista Pohjoismaista jäljessä kunniaan liittyvän väkivallan tunnistamisessa ja siihen puuttumisessa. Mitä täytyy tapahtua, että tähän herätään? Jäppinen ihmettelee.

Uusia toimintaohjeita kaivataan

Ihmisoikeusliiton selvityksen mukaan kunniaan liittyvää väkivaltaa voisi kitkeä lisäämällä viranomaisten koulutusta ja kehittämällä eri alojen ammattilaisille uudet toimintaohjeet.

- Sen lisäksi pakkoavioliitot tulisi kriminalisoida sekä nopeuttaa avioeroprosessia tällaisissa tapauksissa, Jäppinen sanoo.

Ihmisoikeusliiton tutkimuksessa oli mukana maahanmuuttajataustaisia ihmisiä, sosiaali- ja terveysalan sekä opetusalan ammattilaisia, poliisi ja ulkoasiainhallinto. Kunniaväkivallan yleisyydestä Suomessa ei ole tietoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?