Isä ja tytär pitivät naista vuosia vankina: Hovioikeus nosti Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomiota - Kotimaa - Aamulehti

Isä ja tytär pitivät naista vuosia vankina: Hovioikeus nosti Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomiota

23.5.2016 19:10

Turun hovioikeus on korottanut tuntuvasti tuomioita poikkeuksellisessaihmiskauppajutussa, jossa isä ja tytär pitivät nuorta naista vankina neljän vuoden ajan ja alistivat hänet valtaansa. Hänet pakotettiin lopettamaan ehkäisyn käyttö, minkä seurauksena hän synnytti vangitsijalleen kolme lasta ja tuli neljännen kerran raskaaksi. Neuvolakäynneillä hän joutui esiintymään nyt tuomittuna naisena, joten lapsien äidiksi oli merkitty tämä henkilö.

Kaksikko majoitti naista lukuisissa asunnoissa eri puolilla Suomea. Tuomitut myös pahoinpitelivät häntä useaan kertaan.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen ja naisen törkeästä ihmiskaupasta vankeuteen viime maaliskuussa. Miehen tuomioksi tuli tuolloin 3 vuotta ja 10 kuukautta vankeutta. Tytär sai 2 vuotta ja 8 kuukautta. Sekä syyttäjä että tuomitut valittivat tuomiosta hovioikeuteen.

Nyt hovioikeus on tuominnut 45-vuotiaan miehen muun muassa törkeästä ihmiskaupasta ja lapsikaappauksesta viideksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi vankilaan. Miehen 23-vuotias tytär sai neljä vuotta vankeutta osittain nuorena henkilönä tehdystä törkeästä ihmiskaupasta sekä muista rikoksista.

Hovioikeuden mielestä erityisesti uhrille aiheutettu kärsimys ja teon yli neljän vuoden kesto oli huomioitava rangaistuksissa ankarammin kuin mitä käräjäoikeus oli tehnyt. Niin ikään uhrin nuori ikä oli huomioitava tuomioissa.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa isän tuomio oli kolme vuotta ja kymmenen kuukautta vankeutta ja tyttären kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta. Käräjäoikeuden tuomio herätti joissakin oikeusoppineissa ihmetystä.

Esitteli isänsä serkkuna

Rikos sai alkunsa nettitapaamisesta vuonna 2010. Uhri oli tavannut tyttären ensin netissä ja myöhemmässä tapaamisessa tytär oli esitellyt mukana tulleen isänsä 27-vuotiaana serkkunaan. Uhri oli 19-vuotias.

Isä ja tytär houkuttelivat naisen matkaansa, ja pikku hiljaa elämä muuttui uhrin mukaan sellaiseksi, ettei hän saanut liikkua vapaasti. Nainen poistui kertomansa mukaan ylipäätään kotoaan vain neuvolaan tai harvoin kävelylle tai kauppaan, muttei koskaan yksin. Joku oli aina vahtimassa.

Kaksikko majoitti naista asunnoissa eri puolilla Suomea. Hänellä ei ollut esimerkiksi puhelinta, omaa pankkitiliä eikä henkilöllisyyspapereita.

Väkivaltaa ja uhkailua

Uhri synnytti miehelle neljä lasta, jotka syntyivät vuoden välein. Lapset merkittiin miehen tyttären nimiin. Nuorin lapsista syntyi naisen päästyä vapaaksi.

Nainen koetti paeta useamman kerran, mutta mies esti karkausyritykset väkivaltaa käyttäen. Pahoinpitelyjen lisäksi naista uhkailtiin muun muassa tämän sukulaisiin kohdistettavalla väkivallalla. Myös yhteydenpito läheisiin oli kielletty.

Nainen koki, ettei hänellä ollut muuta vaihtoehtoa kuin alistua. Tilanteeseen vaikutti osaltaan myös se, että uhri oli lääkärinlausunnon perusteella ikäistään kehittymättömämpi ja alttiimpi hyväksikäytölle.

Miehen kertomuksesta piirtyi toisenlainen kuva. Mies sanoi, että uhri ja hän olivat rakastuneita ja solmivat niin sanotun romaniavioliiton.

Ihmiskauppatapaus paljastui, kun neuvolasta tehtiin lastensuojeluilmoitus.

Miehen tuomio lapsikaappauksesta liittyy yhden lapsista viemiseen Ruotsiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?