Nainen osallistui hypnoosikurssille - Laukaisi psykoosin - Kotimaa - Aamulehti

Nainen osallistui hypnoosikurssille - Laukaisi psykoosin

Hypnotisoijaa edustaneet harhaäänet olivat muun muassa kehottaneet naista ajamaan vaarallista ylinopeutta(Kuvituskuva).

18.5.2016 18:18

Hypnoosikurssi laukaisi psykoosin naiselle, joka kokeili hypnoosia elämänsä ensimmäistä kertaa. Noin 50-vuotias nainen osallistui maallikko-ohjaajan pitämälle kurssille, jossa tämä esiintyi videoiden kautta antaen ohjeita katsojalle samalla tavalla, kuin olisi tehnyt edessään olevalle potilaalle.

Nainen oli seurannut tallenteita päivittäin runsaan viikon ajan, jonka jälkeen hän ei enää varmasti tiennyt, mikä on totta ja mikä kuviteltua. Lisäksi hän oli kokenut olevansa itse mukana tallenteilla esitetyissä istunnoissa.

Kertomansa mukaan nainen oli kokenut joutuneensa transsiin, jossa hän kuuli posthypnoottisia käskyjä.

Tapauksesta kertoi Lääkärilehti.

Harhaäänet kehottivat ylinopeuteen

Nainen kärsi ääniharhoista ja harhaluuloista, jotka komensivat häntä. Lääkärilehden mukaan harhat liittyivät suoraan naisen kokemaan hypnoosiin.

Hypnotisoijaa edustaneet harhaäänet olivat muun muassa kehottaneet naista ajamaan vaarallista ylinopeutta. Nainen oli myös uskonut, että hypnotisoija yritti pakottaa hänet prostituutioon. Lisäksi nainen oli kokenut, että häntä seurataan nettikameran avulla.

Kun nainen hakeutui ja pääsi psykiatriseen sairaalaan, hän ei enää pystynyt kyseenalaistamaan harha-aistimuksiaan eikä harhaluulojaan.

Lääkärilehden mukaan hypnotisoijaan otettiin välittömästi yhteyttä, mutta tämä kieltäytyi yhteistyöstä.

Potilas voi hyvin

Lehti kertoo, että naisen psykoosi väistyi sairaalahoidon aikana alle viikossa. Hoitona käytettiin tilannetta selventäviä, tukea antavia keskusteluja sekä yhdeksän päivän ajan kestänyttä aripipratsolilääkitystä.

Mitään muuta psykoosille altistavaa tekijää ei löydetty kuin hypnoosin käyttö sellaisella tavalla, ettei naisen vointia ja tajunnan tilaa hypnoosin jälkeen tarkistettu. Tila täytti akuutin skitsofreenistyyppisen psykoottisen häiriön kriteerit.

Neljän kuukauden seurannan jälkeen nainen voi hyvin, eikä psykoottisia, dissosiatiivisia eikä mielialahäiriöitäkään enää ilmennyt.

Naisella oli ollut nuorella aikuisiällä masennusjakso, jota oli hoidettu menestyksekkäästi masennuslääkkeillä ja psykoterapialla. Hoidon tarvetta ei ollut tämän jälkeen ilmennyt uudestaan. Sairauskertomustietojen, naisen oman ja hänen läheisensä kertoman mukaan mitään psykoottisiin oireisiin viittaavaa ei ollut koskaan aikaisemmin ilmennyt.

Valvomaton hoitomuoto

Hypnoosi on suomalaisessakin lääketieteessä 1800-luvulta asti sovellettu hoitomuoto, jonka vaikuttavuudesta on vakuuttavaa näyttöä muun muassa unen syventämisessä sekä kivun ja ärtyvän suolen hoidossa. Hypnoosia pidetään hyvin turvallisena hoitomuotona edellyttäen, ettei sillä hoideta psykoosiin taipuvaisia henkilöitä, Lääkärilehdessä todetaan.

Lehden mukaan Suomessa hypnoosia saa hoidollisiin tarkoituksiin käyttää kuka tahansa, eikä valvontaa käytännössä ole. Tämä siksi, että alue on poliisille ja kuluttajansuojaviranomaisille täysin vieras.

Lehden tietojen mukaan hypnoosin hoidollisen käytön rajaamista valvotuille terveydenhuollon ammattilaisille on esitetty sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän laatimassa hyvin perustellussa lakiluonnoksessa, joka on laadittu vuonna 2009. Helmikuussa 2016 Seinäjoella pitämässä puheessaan, eduskunnan varapuhemies Paula Risikko ilmoitti kantanaan, että lakialoitteen vieminen eteenpäin olisi tarpeen, mutta asia ei toistaiseksi ole hallitusohjelmassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos