Jopa 10-vuotiailla on somen aiheuttamia selkäongelmia – lääkäri puhuu epidemiasta - Kotimaa - Aamulehti

Jopa 10-vuotiailla on somen aiheuttamia selkäongelmia – lääkäri puhuu epidemiasta

2.5.2016 8:03

Älypuhelimen ja tablettien yleistymisen on havaittu vaikuttavan paitsi unen laatuun ja sosiaaliseen käyttäytymiseen myös ihmisten ryhtiin.

Yhä useampi suomalainen viettää aikaa niska kyyryssä, pää painuneena tuijottamaan kännykän ruutua. Tämä on niskanikamille ja -lihaksille epänormaali asento. Amerikkalaistutkimuksen mukaan niskaan kohdistuu yli 20 kiloa suurempi paino, kun pää ja katse taipuvat pystyasennosta 60 astetta kännykkää kohti.

Amerikkalaisen selkäkirurgin Kenneth Hansraj ’n mukaan tämä voi aiheuttaa pitkittyneenä rangassa aikaista kulumaa, repeämiä, rappeutumista ja johtaa leikkaukseen. Hän kutsui Today -lehden haastattelussa kännykän tuijottamista epidemiaksi, josta kärsii erityisesti nuoriso.

Saman ovat huomioineet Tampereella ja Kangasalla toimivat fysioterapeutit Aldo Fabbroni, Maria Rousi-Laine ja Elisa Vesterinen. He ovat havainneet kännykän tuijottamisen näkyvän jo nuorten ryhdissä.

- Alakouluikäisillä on jo alkanut näkymään pientä ”emännänkyhmyn” alkua, Vesterinen sanoo.

Emännänkyhmy tarkoittaa niskan alaosassa olevaa kyhmyä, joka johtuu pään työntymisestä ja olkapäiden kääntymisestä eteen.

- Nuorin, jonka olen nähnyt on ollut kymmenvuotias. Vähän alle 20-vuotiailla, jotka ovat koko ikänsä käyttäneet enemmän tietotekniikkaa, lähes kaikilla vastaanotolle tulevilla näkyy ryhdin poikkeamia.

- Aiemmin tämä on mielletty keski-iästä eteenpäin esiintyväksi muutokseksi, Rousi-Laine komppaa vieressä.

Someniska näkyy jo, sanoo fysioterapeutti:

Huoli nuorista suuri

Keski-ikäisten ja sitä vanhempien niska kestää kännykän näpräämistä lapsia huonommin. Silti juuri lapset ja nuoret ovat riskiryhmä, sillä jos herkkyyskausina oppii vääriä asentoja, niitä on vaikea muuttaa aikuisena. Lisäksi on vaikeaa vaikuttaa rangassa jo tapahtuneisiin muutoksiin.

Kun ryhti on heikko, kuormaa tulee lihaksille, välilevyille, nikamille ja hermorakenteille. Myös veren virtaus voi vähentyä.

- Ja nyt puhutaan vain vaikutuksista kaularankaan, fysioterapeutit huomauttavat.

Kaulan iho alkaa roikkua

Terveydellisten vaikutusten lisäksi jatkuvalla kännykän vilkuilulla voi olla myös esteettisiä vaikutuksia.

Erityisesti nuorilla naisilla iho alkaa poimuuntua ja roikkua kaulassa, englantilainen ihotautilääkäri Christopher Rowland-Payne on ennustanut.

Voiko älypuhelimia pitää syyllisenä ongelmaan? Eikö pää ole samassa asennossa, kun ihmiset lukevat kirjaa tai lehtiä?

Kirjaa lukiessa asento ei ole yleensä niin staattinen, tuki on parempi eikä kirjaa kanneta koko ajan mukana, fysioterapeutit vastaavat.

Selkäsairauksia

Mitkä ovat sitten riskit?

Välilevyongelmat, pidempiaikaiset nivelpintojen kulumat ja niiden aiheuttamat ahtaumat, lihasepätasapaino, he luettelevat.

Fysioterapeutit näkevät kehityksessä tikittävän aikapommin. Yksilön inhimillinen kärsimys ja kansantalouden painolasti kasvavat, jos ongelmaan ei puututa. Ryhdin muutokset nuorella iällä voivat vaikuttaa työkykyyn tulevaisuudessa.

- Selkäsairaudet ovat jo nyt hirveä rasite, Rousi-Laine muistuttaa.

- Eniten huolestuttavat asentojen yksipuoleisuus ja sen kuormitusvaikutukset. 20 vuoden päästä tiedämme seuraamuksista varmasti enemmän, hän sanoo.

Selkäliitonmukaan kännykän näpyttelyssä usein käytetty etukumara asento rasittaa kaularankaa. Toistuva etukumara asento lyhentää ja kiristää niskan koukistajia ja venyttää niskan ojentajia. Epätasapainoisen lihastoiminnan vuoksi kaularangan luonnollinen kaari muuttuu.

Asento saattaavaikuttaa myös niin sanottujen hyvänolon hormonien, eli endorfiinin ja serotoniinin eritykseen. Älylaitteiden jatkuva käyttö voi lisätä ahdistusta ja masentuneisuutta ja aiheuttaa vaurioita kaularangassa.

Älypuhelimienja tablettien sinisen valon on tutkittu haittaavan lasten yöunia. Silmälääkärit ovat myös epäilleet valon olevan mahdollisesti haitallista silmille.

Aapo RiihimäkiAamulehtiHuonossa ryhdissä oleminen rasittaa selkärankaa ja vaarantaa rangan normaalit kaaret.

- Kaarien avulla rankamme kuormituskestävyys on parempi,Maria Rousi-Lainesanoo.

Aldo Fabbronion työskennellyt fysioterapeuttina jo 20 vuoden ajan, ensin Italiassa ja nyt Suomessa. Hän on nähnyt selvän muutoksen nuorten ryhtivirheissä.

- 1990- ja 2000-luvulla lasten ryhtiongelmat johtuivat usein siitä, että koulureppu oli liian painava ja käytettiin olkalaukkuja. 2000-luvulla tietokoneen käytön lisäännyttyä ranka on altistunut enemmän kuormitukselle, koska työskentelyasennoissa pää työntyy herkästi eteenpäin, hän sanoo.

Ongelma on nykyään nimenomaan kännykkä, koska se on jatkuvasti mukana. Kun kännykkää näperretään pää alhaalla riippuen ja ryhti on muutenkin etukumara, muodostaa ihmisen vartalo sivuprofiilista katsoen ikään kuin C-kirjaimen.

Aika näyttää, kulkeeko ihminen jatkossa C-asennossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?