Lenita Toivakka ei muista, milloin sai tietää holdingyhtiöstä: ”Ne ovat niin kaukaisia asioita” - Kotimaa - Aamulehti

Lenita Toivakka ei muista, milloin sai tietää holdingyhtiöstä: ”Ne ovat niin kaukaisia asioita”

Toivakka median edessä Eduskunnassa torstaina 28.4.

28.4.2016 17:29

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) ei suostu arvioimaan, kuinka vakavana hän pitää harhaanjohtavan tiedon antamista eduskunnalle.

- Olen erittäin pahoillani siitä, jos ja kun on saatu sellainen kuva, että olen antanut väärän kuvan toimistani yhtiössä, Toivakka sanoo.

Hän vahvisti torstaina eduskunnassa, ettei aio harkita eroa. Toivakka sanoi olevansa pahoillaan siitä, että käytti eduskunnassa sopimatonta kieltä.

Oppositiopuolue Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne piti hyvänä, että Toivakka pyysi eduskunnalta anteeksi. Sdp harkitsee, ryhtyykö se joihinkin toimiin Toivakan puheiden vuoksi. Yksi mahdollisuus olisi esimerkiksi tehdä välikysymys.

Toivakka istui perheyhtiön hallituksessa, kun yhtiö perusti vuonna 2007 Belgiaan holdingyhtiön verosuunnittelua varten. Toivakka korostaa, ettei ole ollut sen jälkeen mukana perheyhtiön operatiivisessa toiminnassa vuoden 2005 jälkeen. Sen hallituksessa hän oli mukana vuoteen 2008 saakka. Hallituksessa oli Toivakan lisäksi jäsenenä hänen miehensä.

Toivakka ei koe epäonnistuneensa yhtiön hallitustyössä, vaikka hän ei hallituksen jäsenenä tiennyt holdingyhtiön perustamisesta.

- En missään nimessä. Meitä oli hallituksen jäseninä kaksi. Siinä vaiheessa, kun lähdin politiikkaan keskityin siihen ja mieheni hoiti operatiivisia asioita. Olin hallituksen jäsen ja sitä kautta toki kokonaisvastuussa juridisesti.

- Yhtiön perustaminen on operatiivisessa toimivallassa, se on mahdollista perustaa ilman hallituksen hyväksyntää, Toivakka sanoo.

Sdp:n kansanedustaja Timo Harakka kuitenkin viittasi eduskunnan kyselytunnilla osakeyhtiölakiin. Harakka totesi, että lain mukaan yhtiön perustaminen ei ole mahdollista niin, ettei hallituksella ole siitä vähintäänkin tietoa.

Toivakka ei muista, milloin hänen toimitusjohtajana toiminut aviomiehensä Jukka Toivakka kertoi hänelle holdingyhtiön perustamisesta.

- Ne ovat niin kaukaisia asioita, Toivakka sanoo.

Toivakan mies Jukka Toivakka kertoi aiemmin torstaina STT:lle, ettei keskustellut yhtiön perustamisesta vaimonsa kanssa. Hän ei muistanut, oliko asiasta puhetta myöhemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut