Hevoskauppias: Jos myy viisi hevosta, niin aina yksi palautetaan – hevosmiestaito on vähentynyt - Kotimaa - Aamulehti

Hevoskauppias: Jos myy viisi hevosta, niin aina yksi palautetaan – hevosmiestaito on vähentynyt

Juha Ruutsalon mukaan hevosalalla kaikki tekevät kaikkea.

3.4.2016 18:20

Juha Ruutsalo on tunnettu hevoskauppias ja menestyneen ratsastajanuoren isä. Nyt tytär on siirtynyt Belgiaan hevosammattilaiseksi, mutta isä jatkaa kotimaassa. Viikonloppuna hän teki kellon ympäri töitä Hevoset-messuilla Pirkkahallissa Tampereella. Hevosalalla kaikki tekevät kaikkea. Ruutsalo huolehti messujen videoinnista.

Ruutsalo laskee myyneensä vuosien varrella ainakin 3 500 hevosta.

Vuosikymmeniä on vierinyt ja maailma on muuttunut. Ennen hevonen myytiin ja omistaja piti siitä huolen. Nykyään Ruutsalo varautuu aina siihen, että ostaja palauttaa hevosen.

- Jotenkin siinä käy usein niin, että hevonen, joka on toiminut ennen moitteettomasti, ei mene kuljetuskoppiin tai alkaa vikuroida ratsastajalle. Kyse on hevosmiestaidoista. Nykyostajilla ei ole osaamista, Ruutsalo sanoo.

- Ravihevosten suhteen tilanne ei ole muuttunut. Siellä osataan käsitellä hevosia, eikä niitä palauteta käytännössä lainkaan.

Näin Ruutsalo muistelee omistamaansa huippuravuri Kihnin-Muistoa:

Ostajan pihalta takaisin

Ruutsalo budjetoi toiminnassaan, että viidestä hevosesta yksi tulee takaisin.

Moni uusi hevosenomistaja ei osaa ottaa huomioon kuinka nopeasti hevonen oppii huonot tavat ja kuinka helppo se on saada kipeäksi väärällä liikunnalla.

Mitä asialla pitäisi tehdä?

- Ei sille mitään voi. Se pitää vaan ottaa huomioon. Ei niitä hevosmiestaitoja yhtäkkiä mistään oteta. Lainsäädäntö rinnastaa hevosen esineeseen. Laissa hevonen on kuin pyykkikone, joka lakkaa toimimasta. Näin se vain menee, hän toteaa.

Asiasta on hevosalalla puhuttu paljon ja moni hevoskauppias on vähintäänkin uhannut lopettaa mahdottoman tehtävän edessä. Ruutsalo vain kohauttaa olkiaan.

Yksi ratkaisu on, että ihmisille pitää löytää oikeanlainen hevonen.

- Olen monta kertaa kieltäytynyt myymästä hevosta ostajalle, josta olen nähnyt, että hän ei pärjää hevosen kanssa. Olen jopa kääntynyt myytävän hevosen kanssa takaisin kotiin, kun olen nähnyt uuden omistajan tilanteen.

Euroopassa on paljon valmennustalleja, joissa hevoset asuvat valmentajan silmien alla. Silloin omistajat saavat apua ja neuvoja koko ajan. Suomessakin käytäntö on lisääntymässä..

Optimistinen hevosmies

Ruutsalo kehottaa hevosihmisiä ja miksei muitakin lopettamaan valittamisen.

- Ei meillä nyt niin huonosti mene. Täälläkin messuilla on taas ennätysyleisö, kisat pyörivät ja uusia yrittäjiä tulee.

- Lopetetaan valittaminen. Tartutaan tilaisuuksiin ja tehdään yhteistyötä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut