Oikaisu: Pääkirjoituksessa väärää tietoa aseiden määrästä - Kotimaa - Aamulehti

Oikaisu: Pääkirjoituksessa väärää tietoa aseiden määrästä

29.3.2016 12:03

Maanantaina Aamulehden verkkosivuilla ja tiistaina Aamulehden sivulla A2 julkaistussa pääkirjoituksessa oli useita virheitä. Pääkirjoitus oli otsikoitu Aseita on yhä liikaa.

Pääkirjoituksessa väitettiin virheellisesti, että ainoastaan Yhdysvalloissa ja Jemenissä olisi enemmän yksityisomisteisia käsiaseita kuin Suomessa. Pääkirjoituksessa viitattiin sveitsiläiseen Small arms survey -tutkimukseen, joka on vuodelta 2007. Tutkimuksessa väitettiin, että aseita olisi vuonna 2009 ollut lähes 1,9 miljoonaa kappaletta. Tutkimuksen tieto on virheellinen.

Virheellisen tilaston mukaan Suomessa olisi ollut 45 luvallista ja luvatonta käsiasetta per 100 asukasta. Oikea määrä tuolloin olisi ollut noin 32, samaa suuruusluokkaa kuin esimerkiksi Itävallassa, Ranskassa, Saksassa ja Ruotsissa.

Virheellinen tilasto perustui oletukseen, että Suomessa olisi ollut 800 000 luvatonta asetta. Oikeasti luvattomia aseita oli enintään kymmeniätuhansia. Sisäasianministeriö oikaisi tilaston virheelliset väitteet tuoreeltaan 29.8.2007, mutta ne ovat jääneet elämään mediaan.

Nykyään Suomessa on sisäministeriön mukaan noin 1,5 miljoonaa luvallista asetta ja runsaat 600 000 luvanhaltijaa.

Uusia aselupia ei myönnetä vuodessa 80 000:tta kappaletta, kuten kirjoituksessa väitettiin. Poliisihallituksen vuoden 2015 tilinpäätöksen mukaan aselupia myönnettiin 57 939 kappaletta vuonna 2015. Aseiden hallussapitolupiin kohdistuvia peruutuksia ja varoituksia kirjattiin 2 977 kappaletta.

Kaikki uudet aseluvat eivät tarkoita uuden aseen hankkimista, vaan osa luvista on esimerkiksi olemassa olevan aseen rinnakkaislupia, lupia käytetyn aseen ostamista varten, kuluneen aseen uusimista varten tai uusi lupa umpeutuvan määräaikaisen luvan tilalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut