Näin teet hyvän video-CV:n – Älä kompastu näihin tavallisiin virheisiin - Kotimaa - Aamulehti

Näin teet hyvän video-CV:n – Älä kompastu näihin tavallisiin virheisiin

Videoansioluettelo tuo parhaimmillaan mukavan lisän hakemukseen.

2.2.2016 10:40

Ansioluettelon lähettäminen videomuodossa työhakemuksen liitteenä on kasvava trendi, vaikkei se vielä ole kovin tavallista. Koordinaattori Anita Sundman Åbo Akademin rekrytointipalveluista pitää video-CV:n tekemistä hyvänä ideana.

- Jos video-CV:n tekeminen kiinnostaa, miksei? Vaikka et sitten käyttäisi sitä työnhakuprosessissa, sen tekeminen auttaa sinua harjoittamaan esittelytaitojasi ja kiteyttämään omaa osaamistasi. Moni yritys käyttää videohaastatteluja myöhemmissä rekrytointivaiheissa, Sundman sanoo.

Videoansioluettelo ei ainakaan vielä korvaa hakemuskirjettä ja kirjallisen CV:n sisältöä, mutta toimii lisänä ja avaa mahdollisuuden näyttää esimerkiksi esittelyosaamistasi käytännössä.

- Hyvä video-CV voi auttaa työnhaussa. Samalla tavalla huonosti suunniteltu video-CV tekee päinvastoin. Monta klikkausta ei välttämättä tarkoita, että video-CV:stäsi tykätään, Sundman muistuttaa.

Vaasan yliopistossa opiskeleva Essi Saarenpää kertoo, millaista on tehdä videohaastattelu:

- Kilpailu on aika kovaa. Video on hyvä keino erottua, Saarenpää kertoo.

Mitä videoansioluettelon teossa pitää ottaa huomioon? Sundman antaa viisi vinkkiä:

1. Suunnittele tarkkaan, kuinka esittelet itsesi, esittelyn sisältöä ja vuorovaikutusta

Ennen kuin aloitat, mieti, mitä haluat näyttää videolla sekä minkälaista lisäarvoa toivot videolta. Video-CV toimii harvoin ainoana esittelyvälineenä. Sen rooli on täydentää hakemustasi. Kuva kertoo enemmän kuin sana, ja paljon nopeamminkin.

2. Herätä kiinnostus

Sinulla on noin minuutti aikaa kertoa itsestäsi, osaamisestasi ja kokemuksestasi. Kuten työhakemuskirjeessä: Valikoi. Sinulla ei ole monta sekuntia aikaa herättää katsojan eli työnantajan kiinnostus.

3. Tee kokonaisuudesta käsikirjoitus

Suunnittele tarkkaan, mitä haluat tuoda esiin ja miten. Mitä sanot ja missä järjestyksessä, millä tyylillä. Pidä tavoitteesi mielessäsi.

4. Valmistaudu

Valmistaudu videokuvaukseen kuten olisit menossa työhaastatteluun.

5. Kuvaa, pyydä palautetta, editoi

Joudut luultavasti tekemään enemmän ottoja kuin odotit. Kuvaa joko itse tai pyydä ystävä apuun. Käytä jalustaa ja neutraalia taustaa, se helpottaa videon editointia. Katso tuotoksesi läpi useita kertoja. Valitse, mitä pätkiä voit käyttää, mitä et. Pyydä rehellistä palautetta. Editoi. Varmista, että videosi esittelee sinua haluamallasi tavalla.

Sundman antaa myös muutaman lisävinkin, jotta et sorru tyypillisimpiin kompastuskiviin:

1. Valikoi

Muista, että video-CV on vain lisä työhakemukseesi. Nosta esiin tietyt asiat, älä kaikkia. Parin minuutin esitys riittää, muuten videostasi tulee liian pitkä.

2. Älä lue paperista

Kerro viestisi kameralle ja katsojalle samoin kuin jos olisit henkilön kanssa kokouksessa.

3. Valitse tausta huolella

Varmista, että taustalla ei liiku esimerkiksi ihmisiä tai ajoneuvoja. Ne vaikeuttavat videon leikkausvaihetta.

4. Älä tee yleisesittelyä

Video-CV:n tekemiseen kuten työnhakuprosessiin muutenkin pätee sama neuvo: Kohdista hakemuksesi haetun paikan mukaisesti, älä lähetä samanlaista videota kaikkien hakemusten mukana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos