Mikä saisi miljoona aasialaista turistia viipymään Suomessa? Vastaus on Tampereen Muumimuseo

Ensi vuoden toukokuussa Muumit muuttavat Tampere-taloon. Tällä hetkellä Muumilaakso-museo on Tampereen taidemuseon alakerrassa.

27.1.2016 18:52

Noin miljoona aasialaista tekee välilaskun Helsinki-Vantaan lentokentällä vuosittain. Nyt tavoitteena on saada nämä matkustajat pysymään Suomessa pelkkää lentokenttävierailua kauemmin.

- Se on valtava massa. Jos he pysähtyisivät pidemmäksi aikaa, se tarkoittaisi suoraa taloudellista tuloa, sanoi Visit Finlandin tutkimus- ja kehitysjohtaja Kristiina Hietasaari. Hän oli puhumassa Pirkanmaan matkailuparlamentti -tapahtumassa Tampereella keskiviikkona.

Tällaista pikapyrähdysmatkailua kutsutaan stopover-matkustamiseksi. Ja nyt stopover on yksi suomalaista matkailua edistävän Visit Finlandin kärkihankkeista.

Hanke tuo mukanaan muutoksia Finnairin nettisivuille jo tänä keväänä.

- Jos vaikkapa suunnittelee ostavansa lentolippuja Japanista Suomen kautta eteenpäin, Finnairin sivuilla eteen lävähtää viesti, jossa ehdotetaan stopover-vaihtoehtoa.

Stopover-matkaajille tarjotaan tuotepaketteja viiden tunnin pikavisiitistä viiden päivän matkapaketteihin.

Visit Finland tavoittelee stopover-matkustajia ennen kaikkea Kiinasta, Japanista ja Etelä-Koreasta.

Muumimuseosta tulee Pirkanmaan vetonaula

Mutta mikä saisi aasialaiset stopover-matkailijat tulemaan Helsinki-Vantaan kentältä Pirkanmaalle asti?

Yksi vastaus on uusi Muumimuseo, joka avautuu Tampere-talossa ensi vuoden toukokuussa.

- Muumit on uniikki vetonaula, joka kiinnostaa aasialaisia, sanoi Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas matkailuparlamentti-tapahtumassa.

Hän muistutti, että tällä hetkellä Tampereen taidemuseon alakerrassa toimivan Muumilaakso-museon kävijöistä 60 prosenttia on ulkomaalaisia. Museon vuotuinen kävijämäärä on tällä hetkellä 35 000–40 000.

- Kun Muumimuseo avataan Tampere-talossa, tavoitteemme on kasvattaa asiakasmäärää 100 000 vuosittaiseen kävijään, Ahokas sanoi.

Ahokas uskoo kasvuun, sillä aiemmin Muumimuseota ei ole juurikaan brändätty tai markkinoitu.

Uuden Muumimuseon yhteyteen avautuu myös Muumit-kauppa ja Tove Jansson -lukukirjasto.

Samalla Tampere-talo saa kasvojenkohotuksen. Konserttikeskukseen tulee neljä ravintolaa, ja se on tavoitteena pitää auki päivittäin kello 9–19.

Entä voitaisiinko Tampere-talossa järjestää joskus Muumit-teemahäät?

- Toivottavasti, naurahti Ahokas.

Aasiasta suora lento Tampere-Pirkkalaan?

Muumimuseon vetovoimaan uskotaan niin paljon, että on ihan realistista tavoitella tulevaisuudessa suoria lentoja Aasiasta Tampere-Pirkkalan lentokentälle.

Näin ajattelee Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredean lentoliikenteen kehittämisjohtaja Marja Aalto. Hänen mielestään Tampere-Pirkkalan suurin ongelma on itsensä markkinointi.

- Täällä ollaan liian vaatimattomia. Täytyy uskaltaa pitää itsestään ääntä. Ei kukaan muuten tiedä, minne kaikkialle Tampere-Pirkkalasta pääsee lentämään.

Stopover-matkailua Aalto ei kuitenkaan näe Pirkanmaan kannalta merkittävänä tulonlähteenä.

- Ei sillä matkailua kasvuun saa, se on vain mukava lisä.

Aasialaiset tekevät paljon Skandinavian kiertomatkoja. Aallon mielestä stopover-matkailua tärkeämpää olisi tuoda Tampere-Pirkkalan lentokenttä osaksi Skandinavian-matkoja.

- Muumimuseo voisi olla tässäkin asiassa Pirkanmaan valttikortti.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut