Näin poltat puuta oikein – muista sytyttää päältä - Kotimaa - Aamulehti

Näin poltat puuta oikein – muista sytyttää päältä

18.1.2016 7:45

Takan poltto vaikuttaa lähiympäristösi ilmanlaatuun. Huonot polttotavat heikentävät tulisijan kuntoa ja päästävät lämpöä harakoille. Aamulehden ohjeilla voit polttaa puuta oikein.

1. Sytytä päältä

Tulisijat sytytetään polttopuiden päältä. Se on sekä ympäristöystävällisin että energiatehokkain vaihtoehto. Päältä sytytettäessä savukaasut joutuvat jo palamisen alkuvaiheessa sytykkeiden liekkeihin, palavat leimahtaen – ja piipusta tuprahtaa mahdollisimman vähän savua. Joissain uusissa takkamalleissa suositellaan kuitenkin muunlaista sytytystapaa. Käyttöohje kannattaa lukea ja toimia sen mukaisesti.

2. Polta kuivaa puuta

Polta vain puhdasta, kuivaa puuta. Kuiva puu kilahtaa, kun kahta klapia napauttaa vastakkain. Koivun lämpöarvo on korkein, mutta muitakin puulajeja voi hyvin käyttää. Painekyllästetty puu on ongelmajätettä. Roskat, pahvit ja paperit eivät kuulu tulisijaan,ne pitää viedä kierrätyspisteeseen. Palaminen on epäpuhtainta alkuvaiheessa. Jos roskia joutuu polttamaan, ne pannaan tulisijaan vasta, kun puiden palaminen on hyvässä vauhdissa.

3. Älä kuumenna liikaa

Opettele käyttämään tulisijaa tehokkaasti. Sitä ei saa kuumentaa liikaa, eikä toisaalta lämmittää liian kituliaasti. Huonon puunpolton päästöt ovat moninkertaiset puhtaaseen palamiseen verrattuna. Savukanavat tukkivaa nokea ja tuhkaa syntyy myös runsaasti. Palamisen laadun voit tarkistaa piipusta tuprahtelevasta savusta. Puhtaasta poltosta syntyvä savu on vähäistä ja väriltään vaaleaa. Tumma ja kitkerä savu kertoo, että jotain on pielessä.

4. Poista tuhkat

Poista tulisijasta tuhkat säännöllisesti. Käytä palamatonta, mieluiten kannellista tuhka-astiaa. Kylmän tuhkan voi taajama-alueella pussittaa ja panna kotitalousjätteisiin. Varmista kuitenkin ensin, että tuhka on täysin jäähtynyttä. Tuhka on hyvä eriste, ja hiilet voivat kyteä sen sisällä jopa päiviä. Ympärivuotisessa käytössä olevat tulisijat nuohotaan vuosittain.

Piirinuohooja Kalle Järvinen neuvoo yksityiskohtaisesti, miten tulisija lämmitetään turvallisesti ja ympäristöystävällisesti. Takan sytytysneuvot on aiemmin julkaistu Aamulehdessä 29.12.2013:

Katso vielä video oikeaoppisesta tulisijan käytöstä:

Jos video ei näy oikein, voit katsoa sen täältä >>>

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?