50-luvun viemää: Näin syntyy upea fiftarityyli - Kotimaa - Aamulehti

50-luvun viemää: Näin syntyy upea fiftarityyli

Pin up -ammattilainen Olivia Rouge ohjeistaa jutussa olevalla videolla, miten fiftari-tyyli syntyy.­

9.1.2016 21:50

Vanhoissa amerikanraudoissa on se V8-soundi! Olen tällainen karjalainen, ja kun näin hienon auton niin menin vain kyselemään kaikkea.

Jutellessaan Titta Kärki huomasi, että fiftariautoissa oli tunnelmaa. Samoin niiden harrastajissa.

– Se porukka ei ole harmaata massaa, vaan poikkeaa nykymaailman meiningistä. Ajellaan porukalla ja rock soi.

Siitä on nyt noin kymmenen vuotta ja 1950-luvun tyyli on täyttänyt Kärjen elämän. Autojen ja musiikin lisäksi vaatteet, sisustus ja meikki ovat aikakauden mukaiset.

- Olen aina pukeutunut naisellisesti, mutta olen tyylillisesti puhjennut kukkaan nyt. En ole kauppareissuilla verkkarit jalassa vaan aina löytyy joku hame.

Kärjen vaatekaapissa on aitoa vintagea ja uustuotantoa. Osa on hyvinkin näyttäviä, on höyheniä ja jopa silinterihattu. Vaatteita löytyy kirpputoreilta, verkkokaupasta ja paikallisista putiikeista.

Kärki kaunistautuu 1950-luvun meikkipöydän ääressä. Kodin nurkassa komeilee soittimia, kuten läskibasso. Autotallissa lepää vuoden -64 Ford Galaxy. Kärjen mieskin on vanhan ajan rockabilly-rasvis. Yhteinen vapaa aika kuluu autotapahtumissa, tansseissa tai ihan vaan ajellessa.

– Onneksi olen löytänyt tuon tyylisen miehen! Meiltä saatetaan usein kysyä, että meettekö juhliin. Mutta se on vain meidän arkityyli.

Ulkoisten seikkojen lisäksi Kärkeä viehättää ajan hengessä ilo ja yhteisöllisyys. Kaipuu menneisyyteen on iso.

- Ollaan miehen kanssa todettu, että ollaan synnytty väärällä ajalla.

Näyttävä ulkonäkö on vienyt Kärjen poseeraamaan muutaman kerran pin up-tyylisiin valokuviin. Eräs kuvaajista vinkkasi, että Kärki voisi pärjätä myös Pin up Finland -kisoissa. Ajatus jäi toviksi hautumaan. Päätös kisoihin menemisestä sai sinetin, kun asiakas Kärjen kampaamossa kertoi kolmasluokkalaisesta tytöstä, joka oli ryhtynyt dieetille.

- Ulkonäköpaineet ovat nykyisin ihan hirveät. Itse olen lievästi ylipainoinen 70-kiloinen, ja mies aina sanoo että “sie näytät tosi uppeelta”. Aloin miettiä että saisinko kisoissa ääntäni kuuluville.

Lopulta Kärki ilmoittautui, ja räväkkä karjalaistyttö vei voiton kotiin.

Pin up Finland -kisan tarkoitus on tuoda esiin erilaista naiskuvaa. Osallistuja voi olla pieni tai pyöreä, tatuoinnit ovat sallittuja ja hiukset voivat olla vaikka violetit. Se on suunnattu heille, joille pin up -tyyli tarkoittaa muutakin kuin hiuksia, meikkiä ja mekkoa.

Voitto on tarkoittanut Kärjelle lehtijuttujen lisäksi erilaisia kuvauksia. Lisäksi hän juontaa ja edustaa joissain alan tapahtumissa. Haaveena on mennä kisaamaan Yhdysvaltoihin ensi vuonna.

Tutuilta ja sukulaisilta on kertynyt kannustusta. Yleensäkin vanhemmat ihmiset suhtautuvat fiftari-tyyliin ilolla ja ymmärryksellä.

– He tuovat meille tansseissa limpparia ja sanovat, että “ihana kun tanssitte vanhoja swingejä” ja “minullakin oli tuollainen mekko”.

Kärjen oma isoäiti on myös kannustanut tyttärentytärtään kovasti.

- Mutta kuulemma jotkut mekot voisivat olla vähän pidempiä, Kärki nauraa.

Katso videolta, kuinka tehdään 1950-luvun tyylin meikki ja kampaus:

Oletko rockabilly vai kenties sweethart?

1950-luvun tyyli on hiipinyt eri puolile valtavirtakulttuuria. Monet juhlamekot, jopa hääpuvut, ovat kellohelmaisia, huulet hehkuvat naisellisen punaisina, swing-tanssi kasvattaa suosiotaan ja tatuointimalleja haetaan vanhan koulukunnan seilori-kuvioista.

Mutta mitä oikeastaan tarkoitetaan, kun puhutaan pin upista, fiftareista ja vintagesta?

Eri tyylilajien vivahde-erot tuntee tamperelainen Olivia Rouge, joka on tehnyt alakulttuurista itselleen ammatin. Hän ompelee ja myy vintage-muodin mukaisia vaatteita, esittää ja opettaa burleskia, pyörittää pin up-kuvauspalvelua ja järjestää kauneustyöpajoja.

– Karkeasti jaoteltuna fiftari-tyylissä musiikki on keskeistä. Siinäkin on toki alalajeja: on rockabillyä ja psychobillyä, Rouge selittää.

Rockabilly-nainen voi vetää päälleen flanellipaidan ja lahkeista käännetyt farkut. Sweetheart puolestaan rakastaa kellohelmoja ja ihannoi 1950-luvun amerikkalaista kotirouvatyyliä.

Vintage-termillä tarkoitetaan menneen aikakauden vaate- tai huonekalutyyliä.

– Jotkut ovat niin tarkkoja, että pukeutuvat ainoastaan aitoihin aikakauden vaatteisiin.

Pin upissa sen sijaan on keskeistä poseeraus ja kuvien otto. Termi pin up juontuu siitä, kun vähäpukeisten tyttöjen kuvia kiinnitettiin aikoinaan nastalla (pin) seinään.

Mihin kategoriaan Rouge itse kuuluu?

– En ole puhtaasti fiftari. Enkä oikein halua laittaa leimaa itselleni. Tykkään niin monista eri genren jutuista.

Eikä Rouge kaipaa 1950-luvun elämää, vaan pitää aikakauden visuaalisuudesta.

– Silloin vaatteet ja autot olivat kauniita. Ulkoasu oli aina huoliteltu ja tiimalasivartaloa korostettiin.

Rougen tyylin kulmakivi on punainen huulipuna. Toisinaan hän saattaa olla liikkeellä huoletta ilman meikkiä, mutta laittautuminen tuottaa nautintoa.

– Pidän siitä, miltä näytän laittautumisen jälkeen. Ryhti paranee ja on maailmanvalloittajaolo!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?