Tästä jutusta kaikki alkoi: Hellä Karinki haaveili 103-vuotispäivänään Ruotsin-risteilystä - Kotimaa - Aamulehti

Tästä jutusta kaikki alkoi: Hellä Karinki haaveili 103-vuotispäivänään Ruotsin-risteilystä

Matkat ovat tuoneet Karingin elämään mukavaa vaihtelua. –On tässä kierretty muutakin kuin leivänsyrjää. Karjalasta Kanarialle olen kiertänyt maailmaa. Näin Hellä Karinki kertoi marraskuussa.­

18.12.2015 16:06

Aamulehti julkaisee uudelleen syntymäpäivähaastattelun, jonka tähtenä on 103-vuotias Hellä Karinki. Haastattelu julkaistiin Aamulehdessä 5. marraskuuta tänä vuonna. Jutun kirjoitti toimittaja Marja Aaltio.

103-vuotias Hellä Karinki haluaisi vielä yhdelle Ruotsin-risteilylle

Kun ikää on yli sata vuotta, ei kannata tyytyä juhlimaan vain tasavuosia – jokainen syntymäpäivä on juhlan arvoinen. Tamperelainen Hellä Karinki aikoo viettää 103-vuotispäiväänsä sukulaisten ja muutaman ystävän kanssa kotonaan.

Hellä Karinki asuu samassa talossa, jonka rakensi aikoinaan miehensä kanssa Muotialan pellolle. Itsenäisyys on aina ollut hänelle tärkeää, ja on yhä. Onneksi terveys on vielä kohtalaisen hyvä.

Ykköstyypin diabetes vaatii hoitoa, mutta pysyy kurissa lääkkeillä, ja kotisairaanhoitajat käyvät mittaamassa verensokerin. Yläkerrassa asuva tytär huolehtii ruoanlaitosta, ja kun tämä on matkoilla, nuorin sisar Sirkka Piiroinen viihdyttää Hellää.

Niin nytkin, syntymäpäivän alla: siskokset istuvat iltapäiväkonjakilla, muistelevat menneitä ja suunnittelevat tulevia.

Hellä Karinki syntyi Tampereen Tahmelassa 103 vuotta sitten. Perhe vietti liikkuvaista elämää.

- Isä kiersi kuin juutalainen. Pisti perheen kakarat rekeen ja sitten taas lähdettiin, muistelee Hellä Karinki lapsuuttaan.

Vuoden 1918 tapahtumia pieni 6-vuotias tyttö katseli ja koki Hämeenlinnassa.

- Isä joutui vankilaan, ja kävimme katsomassa häntä kaltereiden takaa veljeni Ollin kanssa.

Nuo vuodet ovat jääneet mieleen ankeina aikoina. Karinki muistelee, miten äiti oli tehnyt alatoopia, lihahyytelöä, kun heidän kotiinsa tuli miehiä, jotka etsivät kätkettyjä aseita.

- Lihahyytelöä oli iso ruukku. Miehet työnsivät tikarinsa sinne hyytelöön ja sekoittivat sen. Luulivat, että sinne on kätketty jotain.

Myöhemmin perhe palasi Pispalaan. Ollille ja Hellälle syntyi liuta pikkusisaruksia, kahdeksan kaikkiaan. Tahmelan talossa alkoi olla ahdasta, ja Hellä Karinki muistelee, miten isä pisti hänet pihalle. Mukaansa hän sai ompelukoneen, jonka oli omilla rahoillaan hankkinut.

- Tuo oli kaksivuotias silloin, muistelee Karinki ja viittaa vieressä istuvaan siskoonsa.

Sisar laskeskelee, että Hellä Karinki on ollut kotoa lähtiessään nippanappa täysi-ikäinen.

Onneksi Hellä Karinki oli jo varautunut muuttoon. Ystävättärellä oli oma asunto, ja sinne Karinkikin pääsi asumaan. Työpaikka löytyi ensin Heikkilä-Kestilän pukutehtaalta, sitten Matti-Trikoolta.

- Silloin alkoi varsinainen elämä. Tein urakkatyötä ja palkka oli hyvä. Likkaporukan kanssa kiersimme vapaa-aikana pitkin maakuntaa tansseissa.

Tulevan aviomiehensä Arvon Hellä Karinki tapasi kotikulmilla Pispalassa. He saivat 52 yhteistä aviovuotta. Lapsia syntyi yhteensä neljä, kaksi poikaa ja kaksi tyttöä.

Esikoisen syntymän jälkeen työt kodin ulkopuolella jäivät. Se oli kova paikka itsenäiseen elämään ja tekemään tottuneelle naiselle. Onneksi ompelukone toimi edelleen, ja aviomies sai työpaikastaan Lapinniemestä edullisia kankaita. Lapset kulkivat äidin ompelemissa vaatteissa, ja opettajaltakin riitti Hellä-äidille kaunis sana siististi puetuista lapsista.

Kun nuorinkin lapsista oli jo koulussa, Hellä Karinki palasi töihin. Hän sai ompelijan paikan Laitostolta ja aloitti työt salaa mieheltään. Toimelias nainen ei olisi viihtynyt kotona yksikseen.

- Mitä minä täällä olisin laiskana tehnyt. Pelkkää siivousta ja ruoanlaittoa.

Oma työpaikka ja palkkapussi merkitsivät vapauden tunnetta. Jos teki mieli sisustaa kotia, sen saattoi omilla säästöillä tehdä, vaikka aviomies ei moisesta puuhasta välittänytkään. Hellä Karinki muistelee, miten hän aikanaan osti uuden sohvakaluston olohuoneeseen. Mies ei ensin edes istunut siihen, mutta suopui myöhemmin.

Hellä Karinki on ollut leskenä kolmisenkymmentä vuotta. Sohvakalusto vaihtui uuteen muutama vuosi sitten, eikä Karinki tälläkään kertaa keneltäkään lupaa kysynyt.

Matkat ovat tuoneet Karingin elämään mukavaa vaihtelua.

- On tässä kierretty muutakin kuin leivänsyrjää. Karjalasta Kanarialle olen kiertänyt maailmaa.

Vieläkin mieli palaa edes Ruotsin-laivalle. Sirkka-sisko ottaa hänet mielellään mukaan, viime reissusta ei ole kauaa. Tytär Aila ei Hellän mukaan enää päästäisi, mutta siskokset vaikuttavat sen verran päättäväisiltä, että saattavat hyvinkin puhua tyttären vielä ympäri.

Ompelukoneestaan Hellä Karinki on jo luopunut, mutta kudin pysyy kädessä edelleen. Kesken oleva työ on kuulemma juuri ennen vieraan saapumista piilotettu. Kesällä puutarha tarjoaa iloa ja pientä puuhaa päiviin.

- Mutta niin kauan kuin tätä vielä riittää, kaikki on hyvin, nauraa Karinki ja nostaa konjakkimaljan ihan vaan mukavan päivän kunniaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?