Anarkisteilla poikkeuksellisen raju ohje itsenäisyyspäivälle – Poliisi: ”Tilanne on uusi” - Kotimaa - Aamulehti

Anarkisteilla poikkeuksellisen raju ohje itsenäisyyspäivälle – Poliisi: ”Tilanne on uusi”

Kuvakaappaus Vapaus pelissä -mielenosoitustapahtuman järjestäjien verkkosivuilta.

19.11.2015 15:34

Anarkistit valmistautuvat itsenäisyyspäivän mielenosoituksiin huolestuttavalla ohjeistuksella. Anarkistisivusto Takku.netissä on julkaistu kirjoitus, jossa kehotetaan osoittamaan mieltä viime vuosia kovemmin keinoin.

Aiempina vuosina mielenosoittajat ovat liikkuneet kulkueessa ja tuhonneet muun muassa liikehuoneistojen ikkunoita ja ottaneet yhteen poliisin kanssa.

Nyt anarkistisivustolla kehotetaan estämään toisen kulkueen eteneminen Helsingin keskustassa. Kirjoituksessa viitataan Vapaus pelissä -nimellä kulkevaan mielenosoitustapahtumaan, jonka verkkosivuilla ohjeistetaan pitämään ”ritsat valmiina ja tähtäin asetettuna”.

Mielenosoitustapahtuman verkkosivuilla syntyy mielikuva, että soihtukulkueen kimppuun aiotaan hyökätä viskelemällä ihmisiä esineillä: ”pelin tarkoitus on lingota ritsalla sikojen rakennelmat, murtaa rivit ja lannistaa sikojen jatkosuunnitelma”.

Sivuston ulkoasu on logoja ja tekstiä myöten Angry Birds -teeman mukainen, ja sivustolla on käytetty myös kuvia, jotka muistuttavat vahvasti pelin hahmoja.

Anarkistien kohteena on 612-soihtukulkue, johon osallistui viime vuonna muun muassa äärioikeistolaisen Kansallisen vastarinnan jäseniä.

612-soihtukulkueelle perustetun verkkosivuston haltija on kirjailija Timo Hännikäinen, joka on tunnettu kontakteistaan äärioikeistolaisiin tahoihin.

Hännikäinen kertoo olevansa tietoinen anarkistisivustolla julkaistusta ohjeistuksesta. Hän sanoo keskustelleensa asiasta poliisin kanssa ja luottaa siihen, että poliisi pitää kulkueen rauhallisena.

- Kirjoitus viittaa siihen, että ihmisiä aiotaan heittää esineillä, mikä kuulostaa hyvin epäilyttävältä touhulta. Me luotamme siihen, että viranomaiset hoitavat asian. Turha tästä on erityisemmin huolestua.

Poliisi varautunut iskuun

Poliisin kenttätyöstä mielenosoitusten aikana vastaava ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista sanoo olevansa tietoinen Takku.netin kirjoituksesta.

Kujalan mukaan tilanne on uusi, sillä aiemmin itsenäisyyspäivän mielenosoituksia ei ole suunnattu toisen kulkueen estämiseen tai hajottamiseen.

- Kyllä uhkaa on ilmassa, mutta poliisi lähtee siitä, ettei yhteenottoja pääse tapahtumaan.

Ylikomisarion mukaan poliisi varautuu itsenäisyyspäivän mielenosoituksiin viime vuotta isommalla miehityksellä.

- Muualta Suomesta tulee joukkoja meille avuksi. Tapahtumia on paljon.

Vapaus pelissä -mielenosoituksen yhdeksi taustahenkilöksi ilmoittautuva 27-vuotias nainen pääkaupunkiseudulta sanoo, että mielenosoituksen tarkoituksena on vastata äärioikeiston nousuun Suomessa.

Hän sanoo, että tarkoituksena ei ole lietsoa väkivaltaa, mutta etukäteen ei voi tietää, miten kukin vastamielenosoitukseen osallistuva aikoo estää soihtukulkueen etenemistä.

- Tietenkin toivon aina, että tavoitteeseen päästään mahdollisimman rauhallisten metodien kautta. Se, mikä tulkitaan väkivallaksi, on iso kysymys.

Mielenosoittajien kutsusta saa käsityksen, että soihtukulkuetta aiottaisiin viskoa esineillä. Naisen mukaan kielikuvien tarkoitus on kuitenkin viitata ensisijassa natseihin.

- Angry Birds -pelissä siat ovat pahiksia. Tässä on haettu kielikuvilla leikkimällä sitä, miten natsisikoja voidaan vastustaa. On yksityishenkilöiden asia, miten he aikovat toimia.

Tapahtuman puolesta puhunut nainen ei vielä tässä vaiheessa osaa arvioida, kuinka paljon ihmisiä osallistuu kulkueeseen suunnattuun iskuun.

Poliisin turvattava mielenosoitusoikeus

Poliisin mukaan anarkistien suunnitelma isku on jatkumoa syksyllä alkaneelle vastakkainasettelulle.

- Nythän Helsingissä on ollut syksyn mittaan useita mielenosoituksia, joita vastaan on järjestetty vastamielenosoitus, josta ei ole ilmoitettu poliisille. Näissä mielenosoituksissa poliisi on joutunut pitämään väkijoukkoja erillään, kun yritystä yhteydenottoihin on ollut.

Kujalan mukaan poliisin tehtävänä on turvata hengen ja terveyden lisäksi myös mielenosoitusoikeus.

- Suotavaa olisi, että myös nämä vastamielenosoittajat tekisivät lainmukaisen ilmoituksen ja olisivat meihin yhteydessä.

Kujala kuitenkin toteaa, että mikäli vastamielenosoituksen tarkoituksena on häiritä kulkuetta, se on jo lähtökohtaisesti laiton.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos