Emma Karin äänestysnappi oli kohuäänestyksessä kunnossa, vakuuttaa eduskunta: Tasatulos olisi vaatinut varmoja keinoja käyttöön - Kotimaa - Aamulehti

Emma Karin äänestysnappi oli kohuäänestyksessä kunnossa, vakuuttaa eduskunta: Tasatulos olisi vaatinut varmoja keinoja käyttöön

Kansanedustaja Emma Karin (vihr.) äänestystulos ei rekisteröitynyt, kun eduskunta äänesti Vaasan keskussairaalan laajasta päivystyksestä.

16.3.2019 15:07 | Päivitetty 16.3.2019 15:28

Kansanedustaja Emma Karin (vihr.) äänestyspainikkeessa ei eduskunnan mukaan ollut teknistä vikaa perjantaina, kun täysistunnossa äänestettiin Vaasan keskussairaalan päivystystä koskevasta kansalaisaloitteesta.

Eduskunta hylkäsi laajaa päivystystä Vaasaan ajaneen kansalaisaloitteen hyvin täpärällä äänestyspäätöksellä 92–91.

Kansanedustajista 16 oli äänestyksessä merkitty poissaoleviksi.

Tiukan äänestyksen jälkeen syntyi pienimuotoinen kohu, kun vihreiden Kari oli äänestystuloksen mukaan poissaoleva, vaikka hän istui salissa.

Kari on julkisuudessa kertonut, että hänen piti äänestää Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen puolesta.

Tämä olisi johtanut tasatulokseen 92–92.

Muun muassa Iltalehdelle Kari kertoi huomanneensa liian myöhään, ettei hänen äänensä ollut rekisteröitynyt. Lauantaina Kari vahvistaa saman Lännen Medialle todeten tekstiviestissä, että "tekniikkaa on turha syyttää".

Kari kirjoittaa, että hänen olisi pitänyt olla tarkempi.

–Olen tästä äärimmäisen pahoillani, ja harmillista oli tietysti myös se, että niin moni oppositiokansanedustaja oli poissa salista kokonaan, Kari kirjoittaa.

Eduskunta: laitteet tarkistetaan viikoittain

Eduskunta tiedotti lauantaina, ettei Karin äänestyslaitteessa ollut mitään vikaa.

Pääsihteeri Maija-Leena Paavolan saaman selvityksen mukaan eduskunnan äänestyslaitteet on rakennettu niin, että teknisen vian pitäisi ilmetä samaan aikaan useammassa kuin yhdessä äänestyslaitteessa.

Missään muualla täysistuntosalissa ei vikoja perjantaina ilmennyt.

Painikkeiden toimivuus myös todennetaan salitestauksessa viikoittain, eduskunta tiedottaa. Tiedotteessa arvioidaan, että Kari jätti painamatta äänestysnappia.

Paavola tarkentaa puhelimitse, että Karin äänestyspainikkeet toimivat kunnolla aiemmin samana päivänä.

–Edellisessä asiassa oli kuusi pykälä-äänestystä, joissa Emma Karin painike toimi, eli kaikki hänen äänensä rekisteröityivät. Sekin viittaa siihen, että painikkeet olivat kunnossa.

Paavolan mukaan on inhimillistä, jos joskus edustajalla käy äänestystilanteessa virhe. Nyt asia sai huomiota, koska äänestystulos oli niin tiukka.

Seuraavaksi lippuäänestys

Mikäli Karin ääni olisi rekisteröitynyt niin kuin Karin oli tarkoitus äänestää, olisi äänestys pitänyt tasatilanteen vuoksi uusia avoimella lippuäänestyksellä.

Jos vielä lippuäänestyksestä olisi seurannut tasatulos, pitäisi tulos ratkaista arvalla.

Paavola kertoo, että arparatkaisuja ei tällä vaalikaudella ole tehty täysistunnossa kertaakaan.

Päivitetty ja korjattu 16.3.2019 kello 13.55: Emma Karin kommentit lisätty, ingressiä ja kieliasua muokattu. Maija-Leena Paavolan nimen kirjoitusasu korjattu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos