SDP esittelee toimenpide-ehdotukset seksuaalirikosten estämiseksi - Kotimaa - Aamulehti

SDP:ltä toimenpide-ehdotukset seksuaalirikosten estämiseksi ja vaatimus: Eduskuntaryhmät koolle

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman haluaa eduskuntaryhmiltä yhteisen sopimuksen toimista, joita tehdään seksuaalirikosten kitkemiseksi.

13.1.2019 15:04

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman esittää, että kaikki eduskuntaryhmät kokoontuvat sopimaan seuraavista yhteisistä konkreettisista toimenpiteistä, joita tehdään vielä tällä vaalikaudella seksuaalirikosten kitkemiseksi.

Helsingin poliisi tiedotti sunnuntaina tutkivansa epäiltyjä lapsiin kohdistuneita törkeitä seksuaalirikoksia. Poliisi on ottanut kiinni kolme ulkomaalaistaustaista henkilöä epäiltyinä teoista.

Oulun seksuaalirikosepäilyjen vyyhti on laajentunut. Nyt epäiltyjä on yhteensä 16. Tapauksia yhdistää se, että uhrit ovat alaikäisiä ja epäillyt tekijät ulkomaalaistaustaisia.

”Vahva yhteinen viesti”

Lindtmanin mukaan on useita toimenpiteitä, joita voitaisiin tehdä vielä tällä vaalikaudella Oulun kaltaisten tapausten estämiseksi. Hän esittelee niistä kuusi. Joukossa on muun muassa kansalaisuuden menettämisen mahdollisuus törkeiden väkivalta- ja seksuaalirikosten perusteella sekä poliisin resurssien vahvistaminen. Myös sisäministeri Kai Mykkänen (kok) on tuonut esille, että kaksoiskansalaisilta pitäisi poistaa kansalaisuus törkeissä seksuaalirikostapauksissa.

–Hyväksyessään nämä muutokset eduskuntaryhmät lähettäisivät vahvan yhteisen viestin siitä, että me päätöksentekijät pystymme nopeisiin ratkaisuihin ihmisten oikeudentajua vakavasti koettelevien rikosten ehkäisemiseksi, Lindtman katsoo.

Lauantaina hallituspuolue siniset vaati, että hallitus kokoontuu hätäkokoukseen Oulun uusien seksuaalirikosepäilyjen vuoksi. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei kuitenkaan ajatukselle lämmennyt. Sipilän mukaan ministerit ovat puhuneet asiasta puhelimessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos