Suomi on tänään Euroopan politiikan ykköspaikka - Kotimaa - Aamulehti

Suomi on nyt Euroopan politiikan ykköspaikka: haukkuuko Berlusconi taas Suomea, mitä sanoo vallasta luopuva Angela Merkel – ja miten käy Alexander Stubbin?

Silvio Berlusconi, Alex Stubb ja Angela Merkel ovat Helsingissä. Berlusconi on tuomittu talousrikoksista ja oikeus on estänyt häneltä politikoinnin. Se ei kuitenkaan moninkertaista pääministeriä haittaa. Merkel on ollut pitkään Euroopan vaikutusvaltaisin poliitikko. Stubbin mahdollisuuksia EPP:n kärkiehdokkaaksi ei pidetä kovin suurina.

7.11.2018 10:52 | Päivitetty 7.11.2018 12:08

Messukeskus Helsingin Pasilassa toimii keskiviikkona ja torstaina Euroopan parlamentin suurimman ryhmän, keskustaoikeistolaisten ja konservatiivisten puolueiden muodostaman EPP:n kokoustilana.

Suomalaispuolueista EPP:hen, johon kuuluu 77 puoluetta ja kumppanipuoluetta kaikkiaan 41 maasta, kuuluvat kristillisdemokraatit ja kokoomus, joista jälkimmäinen toimii kokouksen isäntänä. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo käyttääkin avauspuheenvuoron heti keskiviikkona.

–Olen ylpeä ja iloinen, että kokoomus sai kongressin juuri Suomeen ja Helsinkiin. EPP on johtava poliittinen voima Euroopassa. Mietimme yhdessä niitä ratkaisuja, joilla Euroopan tulevaisuus on turvattu muuttuvassa maailmassa. Samalla suuntaamme jo katseemme kohti ensi kevään eurovaaleja, Orpo julisti tiistaina lähettämässään tiedotteessa.

Kokous onkin siinä mielessä koko Euroopan kannalta merkittävä, että EPP valitsee kokouksessa oman niin sanotun kärkiehdokkaansa, josta suurella todennäköisyydellä, jos ensi vuoden eurovaaleissa ei tapahdu valtavia yllätyksiä, tulee Euroopan komission seuraava puheenjohtaja.

Ehdokkaita kärkiehdokkaaksi on vain kaksi, saksalainen ennakkosuosikki Manfred Weber ja Suomen oma ex-pääministeri, kokoomuksen entinen puheenjohtaja Alexander Stubb.

”Lots of smiles”

”Kansanmieheksi” profiloitunut Weber on parlamentin EPP-ryhmää johtava europarlamentaarikko.

Euroopan investointipankin varapääjohtajana nykyään työskentelevän Stubbin mahdollisuuksia kärkiehdokkaaksi pidetään pieninä, mutta hän on tehnyt ahkerasti vaalityötä ympäri Eurooppaa loppuun asti.

–Lots of smiles when our @EPPGroup MEPs landed in Helsinki and we were waiting for them at the airport. You never get a second chance to give a first impression. #NextGenerationEurope, Stubb tviittasi vielä tiistai-iltana.

Tviittiin liitetyssä kuvassa Stubb poseerasi nuorten kannattajiensa kanssa Helsinki-Vantaan lentokentällä, jossa he olivat vastassa EPP:n europarlamentaarikkoja.

Tämä on vasta toinen kerta, kun komission puheenjohtajaa haetaan kärkiehdokasmenettelyllä. Ensimmäisen kerran sitä kokeiltiin 2014, jolloin silloinen EPP:n kärkiehdokas, väärinkäytössyytösten takia Luxemburgin pääministerin paikalta eroamaan joutunut Jean-Claude Juncker myös valittiin komission puheenjohtajaksi.

”Mitä prosciutto on?”

EPP:n kokous tuo Helsinkiin Euroopan näkyvimpiä poliitikkoja - laidasta laitaan.

Etukäteistietojen mukaan kokoukseen osallistuvat muun muassa sisällissotaa käyvän Ukrainan presidentti Petro Poroshenko, diktaattorimaisista otteista syytetty Unkarin pääministeri Viktor Orban, tiukkaa maahanmuuttolinjaa ajava Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz sekä Euroopan vaikutusvaltaisimpana poliitikkona pidetty Saksan liittokansleri Angela Merkel, joka juuri ilmoitti luopuvansa puolueensa CDU:n puheenjohtajuudesta.

Merkel on Weberin vankka tukija.

Helsinkiin on tulossa myös Italian moninkertainen pääministeri Silvio Berlusconi, nyt jo 82-vuotias, joka oikeuden tuomion perusteella ei saa asettua ehdolle vaaleissa tai toimia julkisessa virassa. Kielto juontaa Berlusconin saamasta veropetostuomiosta.

Italian rikkain liikemies tuli Suomessa erityisen tutuksi vuonna 2001, jolloin Suomi ja Italia kilpailivat EU:n elintarvikeviraston sijaintipaikasta.

–Eiväthän suomalaiset edes tiedä, mitä prosciutto on, Berlusconi moitti tuolloin Suomea.

Prosciutto on ilmakuivattua kinkkua, jonka tunnetuin muoto on parmankinkku.

Elintarvikevirasto toimii nykyään Italian Parmassa.

Sipilällä säpinää

EPP:n kokous ei juurikaan näy Helsingin keskustan katukuvassa, mutta Pasilan suunnassa voi olla liikennekatkoksia arvovieraiden autosaattueiden vuoksi.

Lisäksi moni kokousvieras käy keskiviikon ja torstain aikana pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa tapaamassa pääministeri Juha Sipilää (kesk).

Sipilä ottaa vastaan muun muassa Irlannin pääministeri Leo Varadkarin, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin, EU:n Brexit-neuvotteluista vastanneen komissaari Michel Barnierin, Unkarin pääministeri Orbánin, liittokansleri Merkelin sekä komission nykyisen puheenjohtajan Junckerin, joka on tunnettu varsin omintakeisista ja ailahtelevista julkisista esiintymisistään.

Alma Media seuraa eri tilaisuuksia suorana. Tarkemmat lähetysajat selviävät myöhemmin.

Oikaisu 7.11.2018 kello 12.07: Viktor Orban on Unkarin pääministeri, ei Ukrainan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos