Pormestari Lauri Lyly arvioi tamperelaisvaltuutettujen sote-kritiikkiä - Kotimaa - Aamulehti

Pormestari Lauri Lylyllä selkeä kanta Tampereen sote-kapinaan – "Valtuutettujen teksti on aika pitkälle kopio Helsingin linjauksista"

Pormestari Lauri Lyly arvioi, että vihreiden, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten valtuutettujen esittämä sote-lausunto ei tässä vaiheessa vaikuta pormestarikoalition toimintaan tai koostumukseen. Sote ei ole suoraan ollut mukana pormestariohjelmassa.­

17.5.2018 19:02

Vihreiden, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten valtuutetut tuovat Tampereen valtuuston käsittelyyn kriittisen sote-lausunnon. Mitä mieltä olet lausunnosta, pormestari Lauri Lyly (sd)?

–He ovat nostaneet esiin lausuntotarpeen. Teemme asiassa ihan normaalin valmistelutyön ja kaupunginhallitus vastaa esitykseen. Kaupunginhallitus voi ottaa käyttöönsä esitetyn lausunnon tai sitten se voi halutessaan lausua eri tavalla.

–Uskon, että nyt yritetään etsiä sellaista lausuntoa, joka olisi mahdollisimman yksituumainen siitä, mitä tamperelaiset haluavat sanoa sote- ja maakuntauudistuksesta. Sillä on enemmän vaikutusta kuin sellaisella lausunnolla, joka muodostuu valtakunnallisen hallitus- ja oppositioasetelman mukaan.

Voiko valtuuston käsittelyyn tulla kaksi eri lausuntoa?

–Nyt yritetään tehdä sellainen lausunto, jonka taakse mahdollisimman moni voisi tulla. Itse uskon siihen, että mitä yksimielisempi lausunto, sitä vaikuttavampi se on.

Mitä asioita tämä mahdollisimman yksimielinen lausunto sisältää?

–Se todennäköisesti pohjautuu aika paljon siihen, mitä olemme aiemmin todenneet sote- ja maakuntauudistuksesta. Kärjessä ovat elinvoima-asiat, investointikyky, työllisyys ja tietysti palvelukysymykset.

–Talouskulma on vielä aika hämärän peitossa sote- ja maakuntauudistuksessa.

Tampereen sote-kriitikoiden mukaan ihminen on unohtunut uudistuksessa. Mitä vastaat tähän?

–Pyrimme katsomaan palveluja juuri ihmisen näkökulmasta. Nyt pitää löytää ytimekäs viesti.

–Tamperelaisvaltuutettujen teksti on aika pitkälle kopio Helsingin aiemmista linjauksista. Yritämme nyt katsoa, mikä on Tampereen näkökulmasta kaikkein tärkein asia.

Moni pirkanmaalainen kansanedustaja totesi torstain Aamulehdessä, että enää ei voi vaikuttaa sote-uudistuksen sisältöön. Tuleeko lausunto myöhässä?

–Kansanedustajat tuntuivat suhtautuvan aika pessimistisesti mahdollisuuksiin vaikuttaa. Itse näen niin, että niin kauan pitää yrittää kuin mahdollista. Eduskunta ei ole vielä päättänyt asiaa.

–Myöhemmin on sitten turha narista, että emme yrittäneet vaikuttaa loppuun asti.

Mitkä ovat askelmerkit lausunnon käsittelyssä?

–Yritämme saada asian kaupunginhallitukseen 4. kesäkuuta. Asia tulee julkiseksi edeltävällä viikolla, kun esityslistat tulevat ulos. Silloin lausunto on näkyvissä.

–Asiaa valmistellaan viranhaltijatyönä. Lähipiiristäni on myös ihmisiä mukana. Tavoitteena on pohja, josta voidaan keskustella. Asia ei ole vielä ollut ryhmien välisessä keskustelussa.

Keskustelevatko valtuustoryhmät lausunnosta ennen tuota kaupunginhallituksen kokousta?

–Katsotaan nyt, kuinka pitkällä asia on silloin. Ryhmien keskustelu ehtii sen jälkeenkin. Toisaalta olisihan hienoa, että voisimme jo silloin todeta tämän olevan tässä ja aloitteen tekijät voisivat todeta saaneensa asian liikkeelle.

Mitä mieltä olet menettelytavasta, jolla asia tuodaan valtuustoon?

–Valtuutetuilla on oikeus nostaa asioita käsittelyyn. En halua nyt miettiä sitä enempää.

Vaikuttaako tämä pormestarikoalition toimintaan tai koostumukseen?

–Ei ainakaan tässä vaiheessa, koska sote ei ole ollut suoraan mukana pormestariohjelmassa. Tämä on yksittäinen asia, joka käsitellään pois.

Mikä lausunto?

Aamulehti kertoi keskiviikkona vihreiden, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten valtuutettujen esittämästä lausunnosta, jossa otetaan erittäin kriittinen kanta sote- ja maakuntauudistukseen, ja jonka tavoitteena on kaataa uudistus.

Lausunto tuodaan valtuuston käsittelyyn kuntalain 94. pykälän kautta. Sen mukaan tietty asia on valmisteltava kiireellisenä ja tuotava valtuuston käsittelyyn, mikäli vähintään neljäsosa valtuutetuista sitä pyytää. Tampereella tämä tarkoittaa vähintään 17:ää valtuutettua, ja tarvittavat nimet on saatu kokoon.

On mahdollista, että kesäkuussa Tampereen valtuustossa käsitellään kahta kilpailevaa ehdotusta Tampereen lausunnoksi sote- ja maakuntauudistuksesta, sillä pormestarikoalitio neuvottelee yhteisestä lausumasta, jossa tuotaisiin esiin Tampereen näkökulma.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?