Pirkanmaan kansanedustajat: Tampereen kapina ei sotea kaada - Kotimaa - Aamulehti

Pirkanmaan kansanedustajat: Tampereen kapina ei sotea kaada – Valtuustossa istuvien kansanedustajien pitää valita puolensa

Aamulehden tavoittamista kuudesta pirkanmaalaisesta kansanedustajasta yksikään ei usko, että suurten kaupunkien vastarinta kaataisi sote- ja maakuntauudistuksen.­

17.5.2018 6:20 | Päivitetty 17.5.2018 6:21

Aamulehti tavoitti kuusi hallituspuolueita edustavaa pirkanmaalaista kansanedustajaa. Heistä yksikään ei usko, että sote- ja maakuntauudistus voisi kaatua suurten kaupunkien vastarinnan vuoksi. Ainakaan oma kanta asiaan ei ole muuttunut.

Harri Jaskari (kok.)

Näyttää siltä, että eduskunnassa tämä asia on jo puolueiden sisällä aika pitkälle keskusteltu. En usko, että kansallisella tasolla nämä kaupunkien esiin nostamat eri näkökulmat enää radikaalisti vaikuttavat, vaikka ne ovatkin hyviä pointteja. Mikä olisi sitten se vaihtoehto, jatketaan entisellään vai? Meidän kansanedustajien pitää kuitenkin miettiä koko Pirkanmaata. Ei ole hyvä ajatus, että Tampereella on erilainen malli kuin Pirkanmaan reuna-alueilla. Jo alun perin lähtökohta oli se, että pienten kuntien hartiat eivät riitä. Meille tärkeää on myös valinnanvapaus ja toiminnan avoimuus. Kaupungit voivat jatkossakin tuottaa palveluita. Kaupungeille suurin ongelma ei ole sote, vaan kasvupalvelut ja paikallistason rooli elinkeinojen kehittämisessä.

Tiina Elovaara (sin.)

Kunnilla on itsehallinnollinen asema, mutta ne ovat alisteisia valtakunnalliselle lainsäädännölle. Jos sote eduskunnassa hyväksytään, tuskin Tampere voi siitä livetä. Demokratia ja moniäänisyys ovat tärkeitä arvoja, mutta näen tämän poliittisena kapinana. Tampereella tilanne on sikäli haastava, että demarit on pormestaripuolue. Jos nyt demarivetoisesti lähdetään rakentamaan sote-kapinaa, niin joudummeko me hallituspuolueiden kansanedustajat ulos koalitiosta, jos äänestämme sitä vastaan? Emme ole vielä ehtineet keskustella tästä. Itse katson, että kun minulle on annettu mandaatti eduskuntaan, niin toimin niissä raameissa. Tässä koetellaan nyt ryhmäkuria ja kansanedustajien lojaalisuutta, sillä sote on ollut vaikeuksissa.

Mikko Alatalo (kesk.)

Kriittiset lausunnot täytyy ottaa huomioon, mutta eivät ne sote-uudistusta kaada. Suuret kaupungit eivät ole osapuolia päätöksenteossa, vaan hallitus ja eduskunta vievät uudistusta eteenpäin. Uudistus tarvitaan, jotta saamme tasa-arvoiset ja sujuvat palvelut koko maahan. Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu on maakunnissa jo pitkällä, siellä vain odotetaan eduskunnan päätöksiä. Pidän tärkeänä, että eduskunnan kaikki asianosaiset valiokunnat tekevät voitavansa, jotta päätökset saadaan ennen heinäkuun alkupuolta tehtyä. Tätä on yritetty monen hallituksen aikana tehdä jo yli kymmenen vuotta. Nyt olisi hyvä, että päästäisiin lopulta eteenpäin. Sitä en sano, etteikö sotea vielä jonain päivänä jouduta korjaamaan.

Pauli Kiuru (kok.)

Uskon, että sote- ja maakuntauudistus menee eduskunnassa läpi. Isot kaupungit voivat ihan vapaasti lähetellä lausuntoja, mutta ne eivät sitä päätöstä kuitenkaan tee. Sanoisin, että Helsingillä on ylimielinen asenne valtiota kohtaan. Siellä koetaan, että pääkaupunkiseutu on Suomi ja muu on periferiaa, jonka tehtävä on palvella heidän asioitaan. On selvää, että tilanne on vaikea niille päätöksentekijöille, jotka ovat Tampereen kaupunginvaltuustossa ja eduskunnassa hallituspuolueiden jäseninä. Kun paine kasvaa, niin silloin pitää olla kovana. Mietitkö yhden kunnan etua vai isänmaan etua? Omaa äänestyspäätöstäni tämä ei hetkauta pätkän vertaa, pikemminkin se vahvistaa sitä. Nämä kaupunkien lausunnot ovat jälkijättöistä, ylimielistä öykkäröintiä.

Arto Satonen (kok.)

Toki isojen kaupunkien lausunnoilla on merkitystä. Asia on nyt kuitenkin siinä vaiheessa, että hallituksen lakiesitykset ovat jo eduskunnan valiokuntien käsittelyssä. Pääkaupunkiseudun lausunnossa todettiin, että esitystä ei voi tässä muodossa hyväksyä. Uskon, että eduskunnan käsittelyssä siihen jotain muutoksia tehdäänkin. Asia etenee nyt niin, että perustuslakivaliokunta ja sosiaali- ja terveysvaliokunta antavat lausuntonsa. Olen itse perustuslakivaliokunnassa käsittelemässä asiaa. Omaan äänestyspäätökseeni eduskuntakäsittelyllä on paljon suurempi merkitys kuin näillä kaupunkien lausunnoilla. Käsittääkseni kokoomuksen eduskuntaryhmässä on sellainen henki, että esitystä viedään eteenpäin, mutta joitain tarkennuksia voi matkan varrella vielä tulla.

Arto Pirttilahti (kesk.)

Meidät kansanedustajat on vaaleilla valittu eduskuntaan päättämään asioista, kunnissa on omat päättäjänsä. Kaupungit voivat yrittää vaikuttaa omiin kansanedustajiinsa, mutta vaikea arvioida sen kokonaisvaikutusta. Valtio tekee omat päätöksensä ja kunnat omansa, oma päätökseni ei tästä muutu. Kuntien lähtökohdat ovat myös erilaiset. Pääkaupunkiseudulla Helsinki valittaa, että valta lähtee. Samaan aikaan pienet kunnat Uudellamaalla kuitenkin valittavat, että Helsinki ottaa kaiken vallan itselleen. Tietenkin suurten kaupunkien kritiikkiä pitää kuulla, kun suurta uudistusta tehdään. Lakiin ja asetuksiin voidaan tehdä viilauksia vielä siinäkin vaiheessa, kun uudistusta lähdetään viemään käytäntöön.

Sote-kapina

Pääkaupunkiseudun kaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen ovat yhteistuumin ilmoittaneet vastustavansa sote- ja maakuntauudistusta.

Jokaisen neljän kaupungin valtuustot äänestivät kannanotosta erikseen tiistaina. Jokainen kunta otti kielteisen kannan uudistukseen,

Myös Tampereella tuodaan 18. kesäkuuta valtuuston käsittelyyn kiireellisenä asiana erittäin kriittinen sote-lausunto.

Kaupunginhallituksessa lausunto on 4. kesäkuuta. Lausunnolla tähdätään uudistuksen kaatamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?