Näin teet keppihevosen itse – helppo ohje ensimmäiseen heppaan - Kotimaa - Aamulehti

Näin syntyy helppo ja ainutlaatuinen keppihevonen – Näillä ohjeilla askartelu onnistuu yhdessä lapsen kanssa

Itse tehty keppihevonen on persoonallinen ja tyylikäs. Voit itse valita kankaan ja harjan värit ja hepan koristelun mielesti mukaiseksi.

15.8.2017 14:04

Itse tehdyt keppihevoset ovat nyt muodissa. Siitä kertoo muun muassa sosiaalisessa mediassa lisääntynyt innostus keppihevoskuvien jakamiseen, erilaiset kepparikilpailut ja keppihevostaitajien pitämien tallien lisääntyminen.

Keppihevosien tekemistä jo 11 vuotta harrastanut 20-vuotias Rael Jarmas kertoo, kuinka suhteellisen helpon, omalaatuisen ja söötin keppihevosen saa tehtyä päivässä.

Tarvitset keppihevosen tekoon paperia, tussin, kangasta, ompelulankaa ja lankaa tai kangasta hevosen harjaan, sakset, nuppineuloja, täyttöön vanua tai kangaspaloja sekä silmiin ja sieraimiin tekonahkaa. Voit myös koristella hevosen makusi mukaan.

1. Piirrä paperille kaava hevosesta. Voit ottaa mallia oikean hevosen päänmuodoista esimerkiksi valokuvasta. Mitä yksinkertaisemman mallin teet, sen helpompaa ompeleminen on. Jätä kaulan alaosaan hieman muuta kaulaa kapeampi uloke, jotta kepin sitominen on helpompaa.

Aseta malli kankaalle ja piirrä malli kaksi kertaa kankaan nurjalle puolelle, toinen peilikuvana. Kankaaksi sopii hyvin esimerkiksi pehmeä fleecekangas. Piirrä ja leikkaa kankaasta myös kolmionmalliset korvat. Korvapaloja tulee leikata kankaasta neljä, kaksi peilikuvana.

2. Kun palat on leikattu, asettele pääpalat päällekkäin niin, että kankaan nurja puoli on ulospäin. Nuppineuloita reunat niin, että ompeleminen on helppoa, eikä kangas pääse karkaamaan vinoon.

Ompele joko koneella tai käsin. Rael Jarmas suosittelee käsin ompelemista. Se on hieman hitaampaa, mutta siistimpää ja helpompaa.

3. Ompele pään reunoja pitkin varoen joko ompelukoneella tai käsin. Käsin ommellessa jälki on siistimpää ja ompelu hieman helpompaa. Auta lasta ompelussa ja muista jättää kaula vielä ompelematta. Ompele sitten korvapalat yhteen.

Kun pääpalat on ommeltu yhteen, heppa näyttää tältä.

4. Kun hevosen pään ääriviivat on ommeltu, varmista että heppa ei vuoda, eli että ompeleeseen ei jäänyt pumpulin mentävää koloa. Käännä ommeltu hevonen sitten nurin niin, että saat kankaan oikean puolen pujotettua ulkopuolelle. Täytä heppa kankaanpaloilla, vaahtomuovilla tai pumpulilla.

Käännä myös korvat niin, että kankaan oikea puoli on ulkopuolella. Korvia ei täytetä.

Käännä kangas ja täytä heppa haluamallasi tavalla.

5. Taita kolmionmallisten korvapalojen alareunat yhteen ja ompele ne kiinni. Korvasta muodostuu tällöin kuppimainen. Asettele korvat sopivaan kohtaan hepan päätä ja ompele ne kiinni käsin. Tämä on yksi vaikeimmista vaiheista, joten ole kärsivällinen korvien ompelemisessa.

Korvat ommellaan hevosen pään yläosaan. Ompele ensin kolmion mallisen korvapalan alareunat yhteen.

6. Hevosen harjan voi tehdä joko kangaspaloja ompelemalla tai langasta. Helppo niksi saman pituisen harjan tekoon on pyörittää lankaa purnukan ympärille, minkä jälkeen lanka leikataan yhdestä kohtaa. Sen jälkeen jaa langanpätkät noin 5–10 nippuihin riippuen siitä, kuinka paksun harjan haluat.

Harjan saa kaikkialta samanpituiseksi pyörittämällä lankaa esimerkiksi purkin ympärille.

7. Ompele harja kaulan myötäisesti niin, että ompelet lankaa kankaaseen ja solmit harjalangan ompelulangan ympärille ja kiristät sen hevosen niskaan. Lopuksi voit siistiä harjaa leikkaamalla sitä oikean pituiseksi. Omalaatuisen hepan saat, kun käytät paria eri väriä harjassa.

Silmään lisää tuiketta pieni valkoinen piste silmän yläkulmassa. Silmät ja sieraimet pysyvät hyvin kiinni jämäkällä liimalla.

8. Tee silmät ja sieraimet esimerkiksi tekonahkasta. Silmään tuo eloa se, että piirrät pisaranmallisen silmän yläreunaan pienen pisteen esimerkiksi valkoisella kynsilakalla. Liimaa silmät ja sieraimet samoille tasoille molemmin puolin päätä.

Kaulan alareunaan jättämäsi kapea kangaskaistale helpottaa kepin solmimista. Keppejä saa esimerkiksi rautakaupoista. Varmista, että lapsen keppi on mahdollisimman lyhyt.

9. Kiinnitä keppi kaulan alaosaan esimerkiksi maalarinteipillä. Ylimääräisiltä kepparionnettomuuksilta, eli kolhuilta ja tavaroiden särkymiseltä, vältytään, kun hepan keppi on tarpeeksi lyhyt. Pienelle lapselle riittää vain 30 senttimetriä pitkä keppi. Kepin kaulaan menevän pään voi päällystää pehmeällä kankaalla, jotta vältytään keppareiden "ammattitaudilta", joka on niskakankaan repeytyminen kovassa käytössä.

10. Anna liiman kuivua pari tuntia ja komea kepparisi on valmis! Heppaa voi vielä koristella haluamasi tavalla esimerkiksi ruseteilla, erivärisillä kankailla tai värittämällä hepan kasvoihin kuvioita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut