Eläinoikeusjärjestö Animalia: Särkänniemen olisi pitänyt pitää määräysvalta delfiineihin – "Pahin pelko kävi toteen" - Kotimaa - Aamulehti

Eläinoikeusjärjestö: Särkänniemen olisi pitänyt pitää määräysvalta delfiineihin – "Pahin pelko kävi toteen"

Särkänniemen delfiinit ovat uiskennelleet nyt vuoden päivät Kreikassa Attica-eläintarhan altaassa. Kuvassa etualalla naarasdelfiini Veera, taustalla Eevertti ja Leevi.

23.8.2017 16:09

Eläinoikeusjärjestö Animalia sanoo, että Särkänniemen olisi pitänyt vähintäänkin pitää delfiinit omistuksessaan. Nyt Tampereen kaupungin omistamalla yhtiöllä ei ole mitään sananvaltaa siihen, mihin eläimet siirretään.

Kreikkalainen delfinaario Attica on siirtämässä delfinaarion vanhinta ja ainoaa naarasta Veeraa pois. Paikkaa ei tiedetä. Veera on jo 40-vuotias.

– Toivoimme, että delfiinit olisivat voineet olla Särkänniemessä siihen asti, että suunnitellut turvapaikat valmistuvat. Jos delfiinit olisi ollut pakko siirtää, ne olisi siirretty Animalian ja kansainvälisen Dolphinaria-Free Europe -verkoston (DFE) kanssa määrittelemien minimikriteerien puitteissa. Delfiinien omistajuus olisi myös pitänyt säilyttää Särkänniemellä, jotta delfiinien tulevaisuus voitaisiin edes jollain tavalla turvata. Enää Särkänniemellä ei ole mitään sanavaltaa delfiinien sijoitukseen.

Särkänniemi siirsi delfiinit Kreikkaan vuosi sitten. Tapaus oli iso mediamylläkkä, sillä yhtiö koetti siirtää eläimet salaa ja yöllä. Delfiinejä oli tuolloin neljä: Veera, Delfi, Eevertti ja Leevi. Nyt delfiinejä on jäljellä enää kolme, sillä Delfi kuoli Atticassa tammikuussa.

– Veera aiotaan siirtää taas ja tällä kertaa sijoituspaikan soveltuvuudesta ei ole senkään vertaa tietoa kuin viimeksi. Attican edustaja on ilmoittanut, etteivät he halunneet Veera alun perinkään. Tämä herättää kysymyksen siitä, oliko tämä tiedossa jo siirron aikana, ja Attica vain odotti sopivaa hetkeä päästä Veerasta eroon. Myös Särkänniemi on varmasti ollut tietoinen siitä, ettei Veera ole haluttu, sanoo Animalian vs. toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

Lakiin delfinaariokielto

Animalia vaatii, että uudistettavaan eläinsuojelulakiin kirjataan delfinaariokielto.

– Suomessa ei ole enää delfinaariota, joten kiellon luulisi olevan yksi helpoimmista päätöksistä. Emme halua nähdä Särkänniemen kaltaista murhenäytelmää Suomessa enää koskaan, sanoo Animalian kampanjavastaava Veikka Lahtinen.

– Attica vakuuttaa, ettei siirrosta tule Veeralle ongelmia, sillä se siirrettiin Suomesta Kreikkaankin ongelmitta. On mahdollista, että siirto tulee olemaan Veeralle kuitenkin kohtalokas. Se on jo vanha, eikä välttämättä selviä siitä enää, Lahtinen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut