Veera jo elämänsä ehtoopuolella – Delfiinien elinikä on noin 40 vuotta - Kotimaa - Aamulehti

Veera-delfiini, 39, on jo elämänsä ehtoopuolella – Delfiinien elinikä on noin 40 vuotta

Veera on Attican delfiinikatraan ainoa naaras. Attican delfinaarion johtajan mukaan Veeran erittämät hormonit saavat urokset käyttäytymään hankalasti.

23.8.2017 21:29

Kreikkalainen Attican eläintarha etsii sinne Särkänniemestä siirretylle Veera-delfiinille uutta sijoituspaikkaa.

Eläintarhan omistaja kommentoi Aamulehdelle, että Attica haluaisi puistossa olevan vain urosdelfiinejä.

Veera on Attican delfiinikatraan ainoa naaras. Attican delfinaarion johtajan mukaan Veeran erittämät hormonit saavat urokset käyttäytymään hankalasti.

Veera on jo 39-vuotias ja kuului Särkänniemen Meksikonlahdelta pyydystettyihin delfiineihin. Atticassa ovat myös Leevi ja Eevertti -delfiinit, jotka ovat syntyneet Särkänniemessä. Myös Meksikonlahdelta pyydystetty 37-vuotias Delfi kuoli puistossa tammikuussa.

Veera alkaa olla jo varsin vanha rouva delfiiniksi.

–Delfiinien keskimääräinen kuolinikä on siinä 40 vuoden kieppeillä, mutta vanhimmat ovat eläneet yli 60-vuotiaiksi, kertoo eläintenkouluttaja Kai Mattsson Särkänniemestä.

Mattsson työskenteli delfiinien kanssa Tampereella alusta loppuun asti. Hän ei kommentoi Veeran siirtopuheita.

"Ihmisen hoidossa eläin voi olla paremmassa kunnossa"

Mattssonin mukaan delfiinien elinikään ei vaikuta se, ovatko ne luonnossa vai ihmisen hoidossa. Altaassa eläminen ei tarkoita, että delfiini masentuu.

–Ihmisen hoidossa eläin voi olla paremmassa kunnossa, kun sen tilaan pystytään reagoimaan. Avovesissä uiminen voidaan korvata tekemällä delfiinin elämästä virikkeellistä ihan muulla tavalla.

Mattsson kertoo myös, että luonnossa delfiinit voivat toisinaan siirtyä laumasta toiseen tai laumat voivat yhdistyä, joten laumojen yhdistely ja eläinten siirtäminen ei ole täysin luonnonvastaista.

Vaikka tavallisesti delfiinilaumaa johtaa vanhin naaras, esiintyy myös poikkeuksia.

–Luonnossakin voi olla tällaisia poikamieslaumoja ja joskus sekalaumaa voi johtaa esimerkiksi vanhin uros, Mattsson selventää.

Lue lisää: Näin delfiinit pyydystettiin Meksikonlahdelta ja kuljetettiin Tampereelle – yhden kuolema salattiin (alkuperäinen julkaisupäivä 13.6.2014)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut