Tamperelaiset kertovat: Tummat piirteet ja ruskea iho saavat tuntemattoman kysymään: "Minkä maalainen oikeasti olet?" - Kotimaa - Aamulehti

Tamperelaiset kertovat: Tummat piirteet ja ruskea iho saavat tuntemattoman kysymään: "Minkä maalainen oikeasti olet?"

Kamar Hamid (vas.), Rijaan Hazim ja Haydar Ahmad ovat törmänneet ennakkoluuloihin. "Ehkä heitä pelottaa", Hazim sanoo.­

21.8.2017 8:30

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kuvaili lauantaina poliisin tiedotustilaisuudessa Turun puukottajaa ulkomaalaisen näköiseksi henkilöksi. Sen jälkeen heräsi keskustelu siitä, kuka oikeastaan on ulkomaalaisen näköinen ja moni suomalainen joutui pohtimaan, tekeekö oma ulkonäkö tai nimi itsestä silmätikun. Kysyimme tamperelaisilta, millaisiin ennakkoluuloihin he ovat ulkonäkönsä vuoksi törmänneet.

Raimi Najiib, ibrahim Safdari, Kim-Alex Imppola ja Munir Khesrau eivät ole huomanneet, että tunnelma julkisilla paikoilla olisi muuttunut perjantain iskun jälkeen, vaikka isku onkin herättänyt paljon keskustelua.­

Ystävykset Raimi Najiib, Kim-Alex Imppola, Munir Khesrau ja Ibrahim Safdari ovat sunnuntai-iltana palaamassa kuppilasta. Miesten mielestä tunnelma julkisilla paikoilla ei ole muuttunut perjantain jälkeen. Najiib kertoo, että suomalaiset ovat yleensä todella mukavia, mutta joillain voi olla ennakkoluuloja. Safdari ihmettelee, miksi ihmiset tulevat ulkonäön perusteella esimerkiksi haukkumaan maahanmuuttajia.

–Emme voi mitään sille asialle. Poliitikot päättävät ja ehkä heidän pitäisi rajalla tarkistaa, kuka tulee ja millä asialla, hän sanoo.

Yasmin de Souzalta (vas.) kysytään usein, mistä hän oikeasti on kotoisin. Josephine Lelickiltä puolestaan ei ole koskaan kysytty sitä.­

Yasmin de Souza ja Josephine Lelick odottavat bussia Keskustorilla. De Souza kertoo, että häneltä kysytään usein, mistä hän on kotoisin. Lelickiltä sitä ei ole koskaan kysytty.

Tuntemattomat kysyvät kännissä baarista Tatu Selkänaholta, mistä hän on kotoisin. Sini Laurénia huvittaa, koska se on niin yleistä.­

Ystäviensä luokse viikonloppua viettämään tullut Tatu Selkänaho kertoo, että häneltä kysytään usein mistä hän on oikeasti kotoisin.

–Vastaan aina, että Hyvinkäältä. Yleensä kysyjä on tuntematon, baarissa ja kännissä ja aloittaa keskustelun sanomalla: "Enhän mä oo mikään rasisti tai mitään".

Ystävä Sini Laurénilta ei ole koskaan kysytty, onko hän ulkomaalainen.

Haydar Ahmad, Rijaan Hazim ja Kamar Hamid ovat menossa kauppaan. He kertovat, että ihmiset ehkä ovat katsoneet heitä hieman eri tavalla viikonloppuna. Miehiä ei pelota, mutta he miettivät, että ehkä muita pelottaa heidän näkemisensä.

–Kaverini pelästyi häntä lähestynyttä äänekästä miestä, jolla oli iso koira. Annoin vinkin, että älä sano mitään, mutta hymyile.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?