Yksi kysymys vielä vailla vastausta: Oliko Turun massapuukotus terrori-isku? - Kotimaa - Aamulehti

Yksi kysymys on vielä vailla vastausta: Oliko Turun massapuukotus terrori-isku?

19.8.2017 22:09

Nuori Marokosta kotoisin oleva mies puukotti perjantaina kymmentä ihmistä Turun keskustassa. Mies kohdisti hänelle ilmeisesti tuntemattomiin ihmisiin silmitöntä väkivaltaa. Yksi puukotuksen uhreista kuoli tapahtumapaikalle ja toinen myöhemmin sairaalassa.

Suomalainen Otso Iho työskentelee terrorismitutkijana Jane Terrorism and Insurgency -keskuksessa Lontoossa. Hän vahvistaa suojelupoliisin aiemmin päivällä esittämän arvion siitä, että kyseessä voi olla Suomen ensimmäinen terrori-isku.

–Taktiikka viittaa terrorismiin. Suomessa tällaisia ei ole aiemmin nähty. Vielä on kuitenkin aikaista sanoa, kun ei tiedetä tarkalleen tekijän taustaa tai verkostoja.

Suojelupoliisin viestintäasiantuntija Verna Leinonen vahvistaa, että Suomi on ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa epäillään, että maassa on tapahtunut terrori-isku.

–Tekoa tutkitaan terroristisena rikoksena. Tekotapa sopii kuvaan, mutta vielä ei voida sanoa varmaksi. Terrorismin määritelmähän tulee rikoslaista, joka määrittelee, milloin rikos on terroristisessa tarkoituksessa tehty.

Rikoslain mukaan tekijän tarkoitus on terroristinen, jos hänen tarkoituksenaan on esimerkiksi aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa.

Keskusrikospoliisi on kertonut tutkivansa tekoa terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja murhanyrityksinä. Suojelupoliisi on puolestaan kertonut säilyttävänsä terrorismia koskevan uhka-arvionsa ennallaan. Viranomaiset eivät kuitenkaan ole vahvistaneet, että teko todella oli terrori-isku.­

Viitteitä Isiksen propagandasta

Otso Ihon mukaan Turun puukkoiskun tekotapa on yhtenäinen äärijärjestö Isiksen propagandan kanssa.

–Isis on jo monta vuotta pyrkinyt saamaan kannattajiaan, jotka lukevat ryhmän propagandalehtiä ja katsovat videoita, toimimaan, eli tekemään itsenäisesti iskuja.

Iho jatkaa, että Euroopassa on viime vuosina nähty useita yksittäisen henkilön tekemiä iskuja, jotka on ollut helppo toteuttaa.

–Ne eivät vaadi ryhmän tukea. Henkilö voi hankkia itselleen aseen ja tehdä iskun, hän sanoo.

Esimerkiksi heinäkuussa 2016 17-vuotias afganistanilainen mies hyökkäsi veitsellä ja kirveellä aseistautuneena paikallisjunaan Saksan Würzburgissa. Myöhemmin Isis otti iskun nimiinsä. Tapaus oli yksi neljästä lyhyen ajan kuluessa Saksassa tapahtuneista väkivallanteoista, joissa tekijä oli nuori turvapaikanhakija- tai pakolaistaustainen mies.

Puukottaja aloitti tekonsa Turun Kauppatorilta.­

Sopii profiiliin

Hätäkeskus sai miehestä ensimmäisen ilmoituksen perjantaina kello 16.02. Jo kolmen minuutin kuluttua poliisi tuli puukottajaa kadulla vastaan. Mies ei kuitenkaan totellut poliisin käskyjä, joten poliisi ampui häntä alavartaloon.

Mies on ollut hoidettavana Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Lauantai-iltapäivään mennessä hän ei ollut osoittanut halukkuutta keskustella poliisin kanssa.

Lauantaina Turun puukkoiskua tutkiva keskusrikospoliisi kertoi, että mies oli tullut Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 2016. Hän oli ilmoittanut iäkseen 18 vuotta. Poliisin tietojen mukaan mies on Marokon kansalainen.

Julkisuuteen lauantain aikana tulleet tiedot eivät tutkija Ihon mukaan ole yllättäviä. Turun iskun tekijä sopii hyvin radikalisoituneelle tyypilliseen profiiliin.

–Suurin osa vierastaistelijoista ja Euroopassa iskuja tehneistä yksittäisistä henkilöistäkin on nuoria miehiä.

Ihmiset toivat uhrien muistoksi Kauppatorille kynttilöitä.­

Marokko ei yllättänyt

Poliisi vahvisti lauantaina, että tekijä on Marokon kansalainen ja hän oli asunut Pansion vastaanottokeskuksessa.

Iho ei ole yllättynyt miehen taustasta. Hänen mukaansa Pohjois-Afrikassa ja Marokossa on vahvat salafisti- ja islamistiverkostot.

–Marokosta on lähtenyt lähes 1 500 ihmistä vierastaistelijoiksi Irakiin ja Syyriaan Isiksen ja muiden islamistijoukkojen riveihin, hän sanoo.

Päätekijän lisäksi poliisilla on viisi muuta marokkolaistaustaista epäiltyä, joista neljä on otettu kiinni ja viides etsintäkuulutettu kansainvälisesti.

Poliisi otti Pansion vastaanottokeskuksesta myöhään perjantaina kiinni yhden epäillyn. Niin ikään perjantaina poliisi etsi Fiat Ducato -merkkistä pakettiautoa. Lauantaina poliisi kertoi ottaneensa kiinni myös pakettiauton omistajan ja takavarikoineensa auton osana tutkintaa.

Geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh toteaa, että Marokossa on pohja islamistiselle radikalisoitumiselle.

–Poliittisen islamin vaikutusvaltaiset rekrytoijat ovat aktiivisia Marokossa. Viime vaaleissa islamistit saivat enemmän ääniä. Myös köyhyys vaikuttaa.

Marokkolaisten radikalisoituminen ei ole terrorismitutkija Otso Ihon mukaan uusi ilmiö.

–Pohjois-Afrikassa on vahvat islamistiset verkostot. Tämä ei ole mikään uusi juttu, vaan näin on ollut jo pidempään.

Suojelupoliisin Leinonen huomauttaa, että Marokko on vain yksi äärijärjestöjen toiminta-alueista.

–Se ei kuitenkaan ole ainoa tai poikkeuksellinen tällä kentällä, hän sanoo.

Naiset kohteena

Molemmat kuolleet olivat naisia. Tutkinnanjohtaja Crista Granroth keskusrikospoliisista kertoi lauantaina, että tekijä näyttää valikoineen uhreikseen naisia. Hänen mukaansa loukkaantuneet miehet ovat joutuneet uhreiksi, kun he ovat menneet auttamaan puukotuksen kohteena ollutta naista.

Ihon mukaan alustavien tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että iskun tekijä on valinnut uhreikseen nimenomaan naisia.

–Syitä voi olla monia. Tekijä voi ajatella, että iskun kohdistamisella naisiin voi olla enemmän sokkiarvoa tai, että hän saa lyhyessä ajassa aikaan enemmän tuhoa, jos vastarinta on pientä. Tekijä on voinut olettaa, että hänellä on aika lyhyt aika toimia.

Iho huomauttaa, että tekijän motiiveista voidaan toistaiseksi kuitenkin vain esittää arvioita.

–Tämä on spekulointia, mutta Isis on aiemminkin ottanut kohteekseen naisia ja lapsia. Manchesterissa Ariana Granden konsertissa iskettiin tyttöjä ja naisia kohtaan.

Verna Leinonen kertoo, että suojelupoliisi on tehnyt saman huomion.

–Se sopii kuvaan. Esimerkiksi Isis on pyrkinyt mahdollisimman sokeeraavaan vaikutukseen aiemmin valikoimalla joissakin iskuissa uhreiksi nimenomaan lapsia. Se sopii kuvaan, mutta vahvistuu aikanaan tutkinnassa, jos näin on.

Otso Ihon mukaan suunnitelmallisuutta on vielä vaikea arvioida.

–Kyllähän se siltä alkaa vaikuttaa, että jonkinnäköistä suunnittelua on tehty, jos enemmän kuin yksi ihminen liittyy tähän, Iho tiivistää.

Miksi Suomi?

Geopoliittisten konfliktien tutkija Salehzadeh ajatushautomo Menattosta listaa kolme syytä, miksi Suomi on terroristeille potentiaalinen kohde.

–Suomen armeija on läsnä Lähi-idässä ja kouluttaa esimerkiksi kurdeja Irakissa, Suomella on rauhanturvaajia konfliktialueella ja Suomessa on löysä politiikka, hän sanoo.

Löysällä politiikalla Salehzadeh tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Suomesta lähteneet taistelijat voivat palata helposti.

–Miten voi mennä jihadin riveihin ja tulla sitten takaisin? En tiedä, onko se enää turvallista, että he tulevat takaisin. Ei se ole mikään huvimatka.

Verna Leinonen suojelupoliisista kertoo, että viranomaiset eivät voi estää Suomen kansalaista tulemasta maahan.

–Toimimme lain mukaan ja lain toimintavaltuuksilla. Se on eri kysymys, jos haluaa lähteä lakia arvioimaan, hän sanoo.

Jos poliisin esitukinta ja oikeuslaitos toteavat teon terroristisessa tarkoituksessa tehdyksi, Turku on Suomen ensimmäisen terrori-iskun tapahtumapaikka.­

Huhut tekijästä

Julkisuudessa on lauantaina liikkunut poliisin vahvistamattomia mediatietoja, joiden mukaan tekijä olisi saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen ja kärsinyt mielenterveysongelmista. Terrorismitutkija Ihon mukaan mielenterveysongelmilla on harvoin yhteyttä terroristisiin tekoihin.

–En näe, että mielenterveysongelmat selittäisivät terroritekoja tai poliittista väkivaltaa. Toki joku yksinäinen susi, jolla on mielenterveysongelmia, saattaa olla alttiimpi vaikutusyrityksille.

Mikä lopettaisi iskut?

Tutkija Salehzadeh huomauttaa, että terrori-iskut ovat Lähi-idässä yleinen ilmiö.

–Ne kohdistuvat entistä enemmän maltillisiin muslimeihin esimerkiksi Pakistanissa, Irakissa, Syyriassa ja Afganistanissa.

Yksittäisten järjestöjen sijaan Salehzadehin mukaan pitäisi taistella terrorismin tehdastuotantoa vastaan.

–Koko ajan soditaan. Pitää poistaa syy. Terrorismi ei lopu ampumalla. Al-Qaida lähti, Isis tuli. Kun isis lähtee, joku toinen tulee, hän sanoo.

Tämä tiedetään nyt

Puukotuksissa haavoittui kahdeksan ihmistä.

Haavoittuneiden joukossa on yksi italialainen, yksi ruotsalainen ja yksi britti. Haavoittuneista kuusi on naisia ja kaksi miehiä.

Puukotuksissa kuoli kaksi suomalaista naista.

Suojelupoliisi säilyttää ennallaan terrorismia koskevan uhka-arvion. Uhka on tasolla 2 eli kohonnut.

Kaikkiaan Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on hoidettu kymmentä potilasta, joista yksi on tekijä.

Nuorin uhreista on 15-vuotias ja vanhin 67-vuotias. Kolme on edelleen vammojensa vuoksi tehohoidossa ja yksi osastohoidossa.

Kiinni otettuina oli lauantaina neljä muuta ihmistä, jotka ovat myös Marokon kansalaisia. Lisäksi yhdestä henkilöstä on tehty kansainvälinen etsintäkuulutus.

KRP:n mukaan Turun puukotuksista on epäiltynä vain yksi aktiivinen toimija eli sairaalassa oleva Marokon kansalainen. Pääepäillyn lisäksi tutkitaan yhteensä viiden ihmisen osuutta tapaukseen.

Epäilty tekijä on sairaalahoidossa. Häntä on yritetty kuulustella, mutta hän ei ole suostunut puhumaan.

Poliisi sai epäillyn kiinni Puutorin läheisyydessä kello 16.05. Poliisi ampui häntä jalkaan kiinnioton yhteydessä.

Hälytyskeskus sai hälytyksen puukotuksista Turun Kauppatorilla iltapäivällä perjantaina kello 16.02. Tekijä saatiin kiinni kello 16.05.

Suomessa hän on asunut Pansion vastaanottokeskuksessa.

Puukotuksia tutkitaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja niiden yrityksinä.

Turun puukotuksista epäilty on 18-vuotias mies, joka on Marokon kansalainen. Hän on tullut Suomeen vuonna 2016 turvapaikanhakijana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?