Ammatillista koulutusta siirretään yritysten harteille – Opiskelijat eivät halua koko tutkintoa työpaikalle - Kotimaa - Aamulehti

Ammatillista koulutusta siirretään yritysten harteille – Opiskelijat eivät halua koko tutkintoa työpaikalle

Sähkö- ja automaatiotekniikkaa toista vuotta Tredussa opiskelevat Riku Oravasaari (vas.), Ubeid Hussein ja Kalle Lähteilä pääsevät tänä lukuvuonna testaamaan osaamistaan työpaikoilla.­

14.8.2017 9:39

Työssäoppimisjaksot ovat monille opiskelijoille tärkeä väylä saada jalka oven väliin työelämässä. Onnistunut työpätkä yrityksessä voi poikia parhaimmillaan kesätöitä tai pidemmänkin työsuhteen.

Näin kävi 18-vuotiaalle Heli Hämäläiselle, joka opiskelee Tredussa kolmatta vuotta liiketaloutta ja suorittaa samalla ylioppilastutkintoa.

Hämäläinen suoritti tutkintoon kuuluvia työssäoppimisjaksoja vaatekaupassa, jossa hän nykyään tekee vuoroja opintojen ohella. Hän kokee saaneensa opiskelijana sopivasti vastuuta työpaikalla oppiessaan.

–Työpaikalla huomioitiin hyvin, että olen opiskelija. Sain hyödyntää osaamistani, mutta apuakin oli aina tarvittaessa tarjolla. Ei ollut liikaa huolehtimista, mutta ei myöskään välinpitämättömyyttä.

"Alussa oli liikaa teoriaa"

Toista vuotta sähkö- ja automaatioalaa Tredussa opiskelevilla Kalle Lähteilällä, 17, Riku Oravasaarella, 17, ja Ubeid Husseinilla, 18, ensimmäinen työssäoppimisjakso käynnistyy tänä syksynä. Nuoret miehet uskovat, että osaaminen on vuoden opintojen jälkeen sellaisella tasolla, että tositoimiin uskaltaa jo työpaikassa ryhtyä.

–Opiskelu on vastannut odotuksia. Pidin ammattikoulua hyvänä vaihtoehtona, sillä en olisi jaksanut opiskella pelkkiä lukuaineita, sanoo automaatiopuolen töistä kiinnostunut Lähteilä.

Oravasaari kertoo pohtineensa koulutuksen alussa, oliko alavalinta oikea, mutta innostus syttyi, kun oppeja pääsi testaamaan käytännössä.

Hussein on samoilla linjoilla Oravasaaren kanssa.

–Alussa oli ehkä liikaa teoriaa, mutta kun pääsimme kunnolla tekemään hommia, niin siinä kohtaa tiesi, että tämä on se, mitä haluaa tehdä.

Ei koko tutkintoa työpaikalle

Ammatillisen koulutuksen uudistusta ei ole vielä koulussa ehditty mainostaa opiskelijoille. Aamulehden haastattelemat opiskelijat pitivät hyvänä ajatuksena, että yhä suurempi osa koulutuksesta tapahtuisi suoraan yrityksissä.

–Kuulostaa hyvältä, sillä kaikki ketkä hakeutuvat ammattikouluun, haluavat varmasti päästä itse tekemään, eivätkä vain istua kuuntelemassa opettajaa, Hämäläinen sanoo.

Aivan koko tutkintoa opiskelijat eivät kuitenkaan siirtäisi työpaikalle.

–Turvallisuusasiat pitää kyllä ensin olla hallussa, ennen kuin voi lähteä työpaikalle, Hussein sanoo.

–Ensimmäinen vuosi voisi olla kokonaan koulussa, mutta sen jälkeen koulutus voisi siirtyä lähes täysin yritykseen, Oravasaari pohtii.

Kaksoistutkintoa suorittava Heli Hämäläinen on viihtynyt ammattikoulussa. ”Lukio painottaa sopivasti, välillä on rentoa ja välillä sitten kunnon pänttäämistä.”­

Saako opiskelijaa käyttää palkatta?

Jatkossa työpaikalla oppiminen tapahtuu uudessa koulutussopimusmallissa, jossa opiskelijalle ei makseta palkkaa. Oravasaaren mielestä on kohtuullista, että alussa opiskelijalle ei tipu rahaa.

–Kun yritykseen mennään opettelemaan, eikä kunnolla töihin, niin mielestäni vielä siinä vaiheessa ei tarvitsekaan maksaa palkkaa. Vasta, kun opiskelijalla on tarvittava pätevyys, niin sitten työstä voisi saada rahaakin.

–Jos tekisi kaksi vuotta töitä putkeen ilman palkkaa, niin varmasti se alkaisi puuduttaa, kun ei saisi työstä mitään takaisin. Mutta tietysti yrityksellä on suurempi kynnys ottaa uusi työntekijä, jos pitää maksaa palkkaakin, Hämäläinen pohtii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?