Unibet myy Eurojackpotia halvemmalla kuin Veikkaus – Kyseessä eri tuote - Kotimaa - Aamulehti

Unibet myy Eurojackpotia halvemmalla kuin Veikkaus – Mistä on kyse?

Veikkauksella Eurojackpot-rivi maksaa 2 euroa, Unibetillä 1,80 euroa.­

11.8.2017 21:18

Lukija lähestyi Aamulehteä ihmeissään siitä, miten Unibet-vedonlyöntisivustolla rivi Eurojackpot-lottoa voi olla 20 senttiä halvempi kuin Veikkauksen kautta pelatessa. Hän epäili, että Veikkaus ottaa rivistä suuremman voittomarginaalin itselleen. Lukija oli tiedustellut asiaa myös Veikkaukselta, joka vastasi, että Unibetin pelissä ei ole kyseessä samaan arvontaan osallistuminen.

Unibetillä kuitenkin pelataan samoja numeroita samansuuruisista voitoista. Mistä on kyse?

Maltalta käsin operoitava ruotsalaisyhtiö Unibet vastasi Aamulehdelle sähköpostitse seuraavasti:

–Kyseessä on siis kaksi eri tuotetta. Tässä tapauksessa ei osteta Eurojackpotiin kuponkia, vaan lyödään vetoa arvonnan tuloksista. Tämä on siis täysin samaan tapaan kuin asiakas voi lyödä vetoa jalkapallo-ottelun lopputuloksesta.

Vastaus ei selvennä paljoa, mutta auttaa alkuun.

Sama peli on eri peli

Eurojackpot on useiden eurooppalaisten rahapeliyhtiöiden yhteinen lottoarvonta. Yksi rivi maksaa kaikkialla 2 euroa. Kaikkien maiden kierroskohtaisesta pelivaihdosta jaetaan voittoina 50 prosenttia. Päävoitto on 36 prosenttia pelivaihdosta, toiseksi suurin voitto on 8,5 prosenttia ja niin edelleen.

Lisäksi joka kierroksen pelivaihdosta menee 12 prosenttia rahastoon, josta taataan 10 miljoonan euron minimipäävoitto. Voittorahastosta myös kasvatetaan päävoittoa, jos kierroksella ei löydy yhtään kaikki oikein veikannutta.

Unibetin Eurojackpot-lottovedonlyönnissä voi esimerkiksi valita yhteen kuponkiin 16 numeroa. Yhtiö ei käytä pelin markkinoinnissa sen virallista logoa, vaan mukaelmaa.­

Kuluttajalle Unibetin peli näyttäytyy lähes tismalleen samana kuin esimerkiksi Veikkauksen myymä Eurojackpot. Se ei kuitenkaan ole kytköksissä Eurojackpotin rahaliikenteeseen ja rahastoihin, vaan käyttää ainoastaan samoja voittonumeroita sekä voittosummia. Unibetin kautta kaikki numerot oikein veikannut ei voita Eurojackpotin päävoittopottia, vaan saman summan rahaa Unibetin maksamana.

Tällaisten virallisen lottojärjestelyn ulkopuolisten pelien pelaamista kutsutaan vedonlyönniksi lottonumeroista tai lottovedonlyönniksi. Virallisten lottojen numeroilla pyörivien varjolottojen järjestäminen on muualla Euroopassa yleisempää kuin Suomessa. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa toiminta vaatii erillisen toimiluvan.

Miten bisnes toimii?

Yksityiset pelifirmat pystyvät myymään rivejä periaatteessa samaan arvontaan halvemmalla, koska niitä eivät sido jättilottoja yhdessä pitävien yhtiöiden sopimat säännöt. Vedonlyöntisivustojen perinteisiin vetovaltteihin kuuluvat myös ilmaiskierrokset ja ainakin näennäisen ilmainen peliraha asiakkaille.

Pelaajia houkutellaan myös sääntömuutoksilla, jotka eivät ole virallista lottoa myyvillä yhtiöillä mahdollisia. Unibetillä voi esimerkiksi täyttää 16:n numeron ja 2 lisänumeron lottorivin. Virallisessa Eurojackpotissa yksi rivi on sama kuin arvottavien numeroiden määrä: 5 numeroa ja 2 lisänumeroa. Tietysti rivin hinta nousee numeroiden määrän myötä. 16:n numeron rivi maksaa Unibetillä 7 862,40 euroa.

Yksityisillä vedonlyöntitoimistoilla ei ole monikansallista pottia voitonmaksuun, vaan voitot ovat monesti vakuutettuja. Esimerkiksi saksalainen vakuutusyhtiö Emirat AG on erikoistunut vedonlyöntifirmojen ja nettikasinoiden jättipottivakuutuksiin.

Pois yhteisestä hyvästä

Maltalla kotipaikkaansa pitävä Unibet hoitaa lottoveikkaustoimintaansa gibraltarilaisen EU Lotto Ltd -yhtiön kautta. Ainakin Isossa-Britanniassa tällaiset varjolottojärjestelyt ovat herättäneet vastustusta ja toiminta halutaan kieltää.

Syynä on se, että lottoarvontojen tuottoja käytetään kansallisten rahapelifirmojen kautta hyväntekeväisyystarkoituksiin, mutta veroparatiisialueilla toimivat yksityiset vedonlyöntiyhtiöt vetävät saman arvonnan pelaamisesta tekemänsä voiton omaan taskuunsa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?