Tältä näyttää 25 000 euron radio-ohjattava lennokki: Petri Mäkelän uskomaton Hawk on kuin aito hävittäjä jokaista lommoa myöten - Kotimaa - Aamulehti

Tältä näyttää 25 000 euron radio-ohjattava lennokki: Petri Mäkelän uskomaton Hawk on kuin aito hävittäjä jokaista lommoa myöten

Suihkumoottorilennokkien MM-kilpailut lennetään Jämijärvellä ensi viikolla. Lennokkiharrastaja Petri Mäkelä esittelee alle 20-kiloista Hawk 303 -lennokkiaan.­

9.8.2017 20:20

Tätä voisi helposti erehtyä luulemaan aidoksi hävittäjälentokoneeksi.

Se kaartaa taivaalla kuin oikea Hawk 303. Suihkumoottori jylisee, kerosiini tuoksuu ja katsojat pidättelevät henkeään.

Ainoastaan koko on väärä: sen pituus on vain 2,7 metriä.

Petri Mäkelän Hawk ei vain näytä aidolta, vaan myös lentää kuin oikea hävittäjä:

Olemme Jämijärven lentokentällä, ja tamperelainen lennokkiharrastaja Petri Mäkelä, 55, esittelee ylpeänä luomustaan.

Se on liki täydellinen Hawk-kopio, tarkalleen ottaen mittasuhteessa 1:3,5. Tämän kaunokaisen parissa Mäkelä on viettänyt tuhansia tunteja ja suuren osan vapaa-aikaansa viimeiset kuusi vuotta.

Pian se pääsee tositestiin, kun maailman pätevimmät alan harrastajat ovat saapuneet esittelemään uskomattomia luomuksiaan suihkumoottorilennokkien MM-kilpailuihin Jämijärvelle.

Mäkelän Hawk-lennokissa on jopa aidon kaltaisesti toimiva ilmajarru.­

"Pakko saada lisää"

Hyvän ja laadukkaan radio-ohjattavan lennokin saa kaupasta muutamalla sadalla eurolla.

Nyt puhutaan kuitenkin jostain ihan muusta. Jämijärvellä tehdään lennokkitaidetta.

Eikä se tietenkään ole ihan ilmaista. Rahaa Mäkelän Hawk-lennokki on syönyt noin 15 000 euroa.

Mäkelä on tilannut kaikki osat ja rakentanut koneen alusta alkaen itse ilman minkäänlaisia ohjeita.

–Jos minä tuon nyt myisin, hinta olisi noin 25 000 euroa, Mäkelä arvioi.

Rahanmenon ymmärtää, kun katsoo taidonnäytettä tarkemmin. Alumiini- ja titaanirakenteinen lennokki jäljittelee viimeistä yksityiskohtaa myöden erästä tiettyä Suomen ilmavoimien Hawk-hävittäjäyksilöä, joka on jo poistettu käytöstä.

Rakentamisvaiheessa Mäkelä otti yli sata valokuvaa koneesta, jotta saisi jokaisen öljytahran ja lommon tarkalleen samanlaiseksi.

–Yhden illan käytin erään likavanan aikaansaamiseen. Se oli hienoa!

Lennokissa on aito suihkumoottori. Se painaa piirun verran alle 20 kiloa ja lentää noin 200 kilometrin tuntinopeudella.

Alun perin Mäkelä innostui lennokeista jo kymmenvuotiaana pikkupoikana Härmälässä. Siitä asti laji on vienyt mukaansa yhä syvemmälle.

–Lajissa saa haastaa itsensä. Kun itse rakennetun koneensa saa ensimmäistä kertaa ilmaan, se tunne on vain niin hieno, että sitä on pakko saada lisää. Maksoi mitä maksoi, Mäkelä naurahtaa.

Hawk-lennokki on pituudeltaan 2,7 metriä. Harrastaja Petri Mäkelä arvioi sen teoreettiseksi myyntihinnaksi 25 000 euroa.­

Näin lajissa kilpaillaan

Suihkumoottorilennokkien MM-kilpailut, eli Jet World Masters 2017, järjestetään tänä vuonna Jämijärvellä 13.–19. elokuuta.

Kilpailuun osallistuvat suihkumoottorilennokit jäljittelevät oikean lentokoneen ulkonäköä ja lentoa mahdollisimman virheettömästi.

Itse kilpailu koostuu kahdesta osa-alueesta. Staattisessa arvostelussa verrataan mallilennokin ominaisuuksia oikeaan esikuvaansa. Toisessa osiossa arvioidaan 12 minuutin lentonäyte, jonka aikana tulee suorittaa kuusi ennalta valittua taitoliikettä. Kokonaispisteet ratkaisevat voittajan.

Esimerkiksi Mäkelän Hawk kilpailee alle 20-kiloisten sarjassa. Painon mittaaminen on äärimmäisen tarkkaa puuhaa. Joskus ylimääräinen ilmanpaine voi nostaa lennokin painoa kymmenen grammaa, minkä vuoksi se voidaan hylätä.

Lennokeissa on noin viiden litran tankki, ja se kuluttaa petrolia on puoli litraa minuutissa. Siksi kymmenen minuuttia on käytännössä pisin mahdollinen lentoaika.

Jämin lentokentällä kisataan 13.–19. elokuuta suihkumoottorilennokkien maailmanmestaruudesta.­

Venäläisten lennokki on omakotitalon arvoinen

Petri Mäkelän Hawk on yltänyt MM-kisoissa 20 parhaan joukkoon. Se on hieno suoritus suomalaisharrastajan rahalliseen panostukseen nähden.

Sen sijaan lajin kolminkertainen maailmanmestarilennokki – venäläisen Rus Jet -tiimin Yak 130 – kantaa hieman eri mittaluokan hintalappua.

Aamulehden kuvaaja Emil Bobyrev puhuu äidinkielenään venäjää ja yritti tiedustella lennokin arvoa venäläistiimiltä Jämijärvellä, mutta heidän mukaansa sitä on mahdotonta sanoa.

Mäkelän arvion mukaan hinta nousee noin 300 000 euroon. Venäläisten koneissa on jopa analogiset mittarit ja radio-ohjattavat pilottifiguurit.

–Uskoisin, että heillä on lentokonetehdas takanaan, ei tuollaisia muuten pysty rakentamaan, Mäkelä sanoo.

MM-kisoissa Yak 130 -lennokkia lentää 16-vuotias superlahjakkuus Vasiliy Eikhner.

Tällä venäläisellä Yak 130 -suihkumoottorilennokilla on voitettu suihkumoottorilennokkien MM-kilpailut kolme kertaa. Suomalainen Petri Mäkelä arvioi sen arvoksi 300 000 euroa. Kuvassa nuori venäläinen "pilotti" Vasiliy Eikhner.­

Päivitys 11.8. klo 11.08: Poistettu videosta musiikki, jotta lennokkien ääni kuuluisi.

Jet World Masters

Jet World Masters, eli suihkumoottorilennokkien MM-kilpailut, järjestetään tänä vuonna Jämijärvellä Jämin lentokentällä 13.–19. elokuuta.

Kilpailuun osallistuvat suihkumoottorilennokit jäljittelevät oikean lentokoneen ulkonäköä ja lentoa mahdollisimman virheettömästi.

Paikalle tulee 52 kilpailijaa kahdestatoista eri maasta, kuten Kiinasta, Luxemburgista ja Venäjältä.

Tapahtumaan saapuu kilpalijoiden lisäksi satoja vierailevia lentokoneita ja yleisöä eri puolilta maailmaa.

Kilpailun avajaispäivänä sunnuntaina 13. elokuuta järjestetään lentonäytös. Näytöksen vetonaula on Ilmavoimien taitolento-osasto Midnight Hawks sekä Ruotsista saapuva Saab AJS 37 Viggen -hävittäjä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?