Tampereen Härmälän datakeskus ei toteudu, yhtiö haki konkurssia. - Kotimaa - Aamulehti

Kaupunki siivosi Härmälän luolaston sadoilla tuhansilla datakeskusta varten – Suunnitelmat menivät nurin, kun yhtiö haki konkurssia

Härmälän luolaston suulla on nyt hiljaista. Datakeskus jäi ainakin toistaiseksi syntymättä. Kaupunki aikoo etsiä tiloihin uutta sinne soveltuvaa toimintaa.

7.8.2017 16:15

Tampereen Härmälän luolastoon piti tulla datakeskus, mutta datakeskusta suunnitellut Datacore Oy on hakenut konkurssia huhtikuussa.

Heinäkuun 7. päivänä antamallaan päätöksellä Tampereen käräjäoikeus jätti asian tutkimatta, koska hakemuksesta puuttui dokumentteja.

Yhtiön toimitusjohtaja Pekka Järveläinen erosi yhtiön palveluksesta joulukuussa viime vuonna. Järveläinen ei halua kommentoida konkurssihakemukseen johtanutta kehitystä, koska asia on kesken.

Aamulehti tavoitteli myös yhtiön hallituksen puheenjohtajaa Daniel Leviniä, mutta ei mies vastannut puhelimeen konkurssihakemuksessa mainitusta numerosta. Levin omistaa yhtiön kokonaan.

Oikeuteen toimitetun hakemuksen mukaan Datacoren oma pääoma on positiivinen, mutta siltä loppuivat käteisvarat. Se ei pystynyt hoitamaan avoimia laskujaan, lyhytaikaisten lainojen takaisinmaksua, eikä palkkoja. Yhtiön tiedossa ei ollut lisärahoitusta tai muita tuloja. Avainhenkilöt lähtivät yhtiöstä helmikuussa, jonka jälkeen yritys ei voinut jatkaa toimintaansa.

"Yhtiö haki lisäsijoitusta suomalaiselta sijoitusyhtiöltä ja siitä oli aiesopimus, mutta sijoitusta ei lopulta tullut heidän 14.2.2017 tulleella kielteisellä päätöksellä", konkurssihakemuksessa todetaan.

Datacoren avainhenkilöt erosivat yhtiöstä samana päivänä, kun tieto suomalaissijoittajien kielteisestä päätöksestä tuli.

Sijoittajilta pääomalainoja

Konkurssihakemuksen jättämishetkellä yhtiöllä oli nostamatta noin 160 000 euroa Tekesin kehityslainaa. Yhtiön olisi ensin pitänyt itse maksaa toteutuneita kehityskuluja ja laina olisi tullut jälkikäteen kuluja vastaan.

Velkaluettelon mukaan Tekes on myöntänyt yhtiölle 350 000 lainan, josta on nostettu 191 000 euroa. Sergei Smirnov on lainannut yhtiölle 300 000 euroa, josta 250 000 on merkitty pääomalainaksi. Aiber ltd on antanut lainaa 106 000 euroa. Se on kokonaan pääomalainaa.

Yhtiö on korjannut datakeskuksen laitetiloja Härmälässä ja sen toisessa konesalissa Telian laitetilassa Pyynikillä, mutta summa ei selviä konkurssihakemuksesta. Hakemuksen liitteenä ei ole tilinpäätöstä tai tasetta, josta voisi haarukoida investointien suuruutta tai sitä, ovatko omistajat tehneet yritykseen oman pääoman ehtoisia sijoituksia. Investoinnit eivät ole realisoitavissa, koska tilat ovat kaupungin ja Telian omistuksessa.

Kun Aamulehti viimeksi kirjoitti datakeskuksesta huhtikuussa 2016, yhtiöllä oli lupaukset miljoonan euron rahoituksesta. Siitä noin 400 000 oli Tekesiltä ja 600 000 piti tulla sijoittajilta. Myös asiakkaita konesalin käyttäjiksi oli jo olemassa. Rakennuslupa oli määrä jättää vuosi sitten keväällä tai viimeistään kesällä.

Vuokrasopimusta ei tehty

Luolasto on alun perin tehty 1930- ja 40-luvulla Valmetin lentokonetehtaan varasto- ja arkistokäyttöön. Kaupungille se siirtyi 2006.

Kun luolastolle löytyi halukkaita käyttäjiä, kaupunki avasi suljetun luolaston. Avaamisen yhteydessä tehtiin vaarallisten ja haitallisten rakenteiden purkutyöt, jotka maksoivat kaupungille noin 213 000 euroa.

Kaupungilla ja Datacoren edeltäjällä Oy Stoxinvest Ltd:llä oli valmiiksi neuvoteltu 40 vuoden vuokrasopimus vuodelta 2015, mutta sitä ei ole koskaan solmittu lopullisesti yhtiön rahoitusvaikeuksien takia. Sopimus piti allekirjoittaa ensimmäistä rakennuslupaa tai rakennusilmoitusta jätettäessä.

Kaupungin kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm toteaa, että luolan tulevaisuus on avoin.

–Kaupungin intresseissä on etsiä luolastoon uutta soveltuvaa toimintaa, mikäli sitä ei vuoden 2015 päätöksen mukaisesti voida vuokrata kyseiselle toimijalle, Ekholm vastaa sähköpostitse.

Luolaston piti aloittaa datakeskuksena kahden miljoonan euron alkupanoksella ja sen jälkeen siitä piti kasvattaa jopa sadan miljoonan euron kokonaisuudeksi.

Härmälän luolat

Aamulehti kertoi helmikuussa 2015, että Valmetin lentokonetehtaan vanhoihin luoliin suunnitellaan datakeskusta.

Luolasto on louhittu 1930–1940-luvun taitteessa. Siihen kuuluu kolme luolaa, luolien väliset yhdyskäytävät sekä kolmen ulospoistumiskäytävän yhteydessä sijaitsevat etuhuoneet.

Kokonaispinta-ala on noin 1 300 neliömetriä.

Pääluolat ovat lattiamitoiltaan noin 10 x 35 metriä maksimikorkeudeltaan 5–5,5 metriä.

Luolat toimivat aikoinaan Valmetin lentokonetehtaan varasto- ja arkistokäytössä. Ne jäivät tyhjilleen lentokonetehtaan toiminnan muuttuessa ja luolaston osoittautuessa epäkäytännölliseksi.

Luolasto siirtyi kaupungin omistukseen vuoden 2006 lopussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos