Ulkoministeri Timo Soinin haastattelu perussuomalaisten hajoamisen jälkeen - Kotimaa - Aamulehti

Aamulehti tapasi perussuomalaisiin turhautuneen Timo Soinin – "Yhteen kysymykseen Halla-aho ei ikinä vastaa myöntävästi"

Kysymykseen siitä, pelastiko vai myikö hän sielunsa perussuomalaisissa, Timo Soini vastaa, ettei ole koskaan myynyt mitään. –En rahasta, enkä virasta.

29.7.2017 7:10

Lupsakkuus on poissa. Röhönauru on poissa. Hyvä jos edes hymyä näkyy. Timo Soinista on tullut totinen mies.

Perussuomalaisten entinen puoluejohtaja on aiempaa varautuneempi. Hän ei suostu lähettämään videolla perussuomalaisten uudelle puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle terveisiä. Hän ei suostu kommentoimaan videolla, mitä ihmettä tarkoitti, kun hän ennen perussuomalaisten kesäkuista puoluekokousta kirjoitti Plokiinsa sittemmin nämä paljon lainatut ja päivitellyt sanansa:

–Ajatus siitä, että loikkaisin perustamastani puolueesta, on mieletön. Se oli Juudas, en minä, joka meni ja hirtti itsensä.

Ei Soini kommentoi näitä sanoja mielellään videoinnin ulkopuolellakaan. Soinin mökkimaisemissa Sastamalan Pyhän Marian kirkon pihamaalla esitetty kysymys selvästi hermostuttaa häntä. Asento vaihtuu, katse kovenee, käsi hakeutuu haromaan hiuksia.

–Puolueen puheenjohtajan tehtävä on puolustaa puolueen yhtenäisyyttä ja pitää lauma kasassa. Sen tein. Kirjoitukseni oli voimakas vetoomus puolueen yhtenäisyyden puolesta. Kolmen päivän päästä puheenjohtajan vaihtumisesta puolue hajosi, joten kuka on sankari, kuka konna?

Hän näkee tilanteen niin, että se oli Juudas, joka meni ja hirtti itsensä, ei hän. Hän käveli ulos vallatusta kodistaan.

–Minä en ole syyllistynyt yhtään mihinkään. Minä en valehtele koskaan, minä jätän kertomatta.

Sastamalan maisemissa lomaileva Timo Soini kertoo videolla, mitä 20 vuoden matkasta jäi käteen:

"Puolue kaapattiin"

Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi julkaisi 3. kesäkuuta skuupin siitä, että Halla-ahon voittaessa puheenjohtajavaalin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä irtaantuu ainakin 20 soinilais-terholaista kansanedustajaa. He muodostavat oman eduskuntaryhmänsä ja jatkavat hallituksessa. Soini kumosi väitteen tuoreeltaan Juudas-vertauksellaan. Nyt hän sanoo:

–Lauri Nurmi arvasi oikein väärillä tiedoilla.

On vaikea uskoa, että Soinin kaltainen kokenut kehäkettu tulisi yllätetyksi puoluekokouksessa, mutta Soini ei tunnusta varautuneensa perussuomalaisista lähtöön.

–Ei sellaista kukaan käsikirjoita. Enteet alkoivat näkyä keväällä. Sanoin kesän alussa Helsingin Sanomissa, että perussuomalaisissa ovat nousemassa vieraat voimat. Saska Saarikoski kirjoitti vallalla olevan suoranaista Soini-vihaa. Hommafoorumissa ja vastaavilla palstoilla haukuttiin omia koko ajan. Puoluekokouksessa tajusin, mitä tapahtui ja totesin, että tämä oli tässä.

Timo Soini tähdentää useaan kertaan, ettei ole koskaan hävinnyt perussuomalaisissa eikä myöskään SMP:ssä yhtään äänestystä. Hän muistuttaa, että ilmoitti itse maaliskuussa luopuvansa puheenjohtajan paikasta.

–Ei minulta siis valtaa kaapattu, vaan puolue kaapattiin.

Soini kirjoitti Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissa saaneensa potkut puolueestaan. Tätä jotkut ovat oudoksuneet, koska katsovat Soinin itse loikanneen.

–Minut erotettiin puolueen jäsenyydestä, en minä itse eronnut, Soini vastaa.

Hän on vaatinut perussuomalaisilta kirjallisen pöytäkirjanotteen erottamisestaan. Hän haluaa mustana valkoisella, että hänet toden totta on erotettu perustamastaan puolueesta.

Soini kertoo puoluekokouksessa nähneensä, että kaikki oli suunniteltua, mutta tokaisee, että sen jälkeen perussuomalaisissa ei olekaan ollut suunniteltua mikään.

–Perussuomalaiset meni 37 kansanedustajan ja 5 ministerin puolueena puoluekokoukseen. 3 päivän päästä sillä oli 17 kansanedustajaa eikä yhtään ministeriä. Se on maailmanennätys vaikutusvallan menettämisessä, Soini kiteyttää ja enteilee, että kunhan pöly laskeutuu, monelle tulee ikävä ja monella se kuulemma on nyt jo.

Sanoessaan tämän Soini on totinen mies.

Lue myös:Timo Soini Aamulehden haastattelussa: "Perussuomalaiset on nyt ihmisvastainen puolue"

Kysymykseen siitä, pelastiko vai myikö sielunsa perussuomalaisissa, Timo Soini vastaa, ettei ole koskaan myynyt mitään. –En rahasta, enkä virasta.

"Rajat kiinni -huuto ei auta"

Timo Soini kuvaa ulko- ja turvallisuuspoliittista taivasta nyt hyvin tummaksi.

–Rajat kiinni -huutelu ei auta mitään. Se on kansainvälinen yhteistyö, jolla asioita hoidetaan eikä vouhkaamalla, Soini sanoo ja tekee maahanmuuttopoliittisessa linjauksessaan pesäeron Halla-ahon linjaan:

–Linjani on realismia ilman rasismia. Se on tiukka, mutta ei ihmisvastainen.

Tämä tarkoittaa Soinin mukaan suurin piirtein sitä maahanmuuttopolitiikkaa, jota hallitus harjoittaa nyt.

–Vastataan huutoon siitä, mitä Suomi on luvannut, mutta ei avata rajoja niin, että "tänne vain kaikki". Ihmisen hädälle ei saa olla turta. Jos ihminen on hukkumassa, totta kai hänet pitää pelastaa, mutta Suomi ei voi hoitaa kaikkia köyhiä.

Soini pitää väärinä puheita siitä, että perussuomalaiset eivät ole saaneet hallituksessa mitään aikaan. Hän luettelee, mitä parjatun kiky-sopimuksen vastineeksi on saatu: kotihoidontuen säilyttäminen, Lex Lindström, jolla tuhannet pitkäaikaistyöttömät päästettiin eläkkeelle, takuueläkkeen nosto, omaishoitajien aseman parantaminen, Yle-veron poisto pienituloisilta... Suomen talous kasvaa ja työttömyys on taittunut.

–Täytyy kasvaa kurahousuista pois. Siinä on populistisen puolueen dilemma. Olisi masentavaa, jos pitkän poliittisen kauden elävä ihminen pystyisi ainoastaan heittämään kurahousuissa hiekkaa toisten silmille. Pitää kehittyä, mennä eteenpäin ja vaikuttaa, Soini sanoo ja myöntää, että populistisen puolueen on vaikea säilyä, kun se alkaa kantaa hallitusvastuuta.

–Näinhän tämän tyypin liikkeille on käynyt ja käy. Tämäntyyppinen liike voi pärjätä, jos sen seuraava johtaja on yhtä luja ja hyvä, Soini kommentoi ja toteaa kritisoijilleen, että tervemenoa etulinjaan.

–Vain hän, joka on siellä 20 vuotta ollut, tietää mitä se on.

Timo Soini puhuu paljon arvoista ja kokee esimerkiksi eutanasiakeskustelun osoittavan arvojen rappeutumista. Hän kammoksuu sanaston muuttumista: –Ensin eutanasiasta puhuttiin armomurhana, sitten armokuolemana, nyt hyvänä kuolemana, Soini puhuu mielipaikassaan Sastamalan Pyhän Marian kirkon pihamaalla.

"Vihreiden touhu huttua"

Mitä Uusi vaihtoehto tai Sininen Tulevaisuus edustaa ja ajaa, miten se erottuu perussuomalaisista tai vanhoista puolueista, se pitää Soinin mielestä Simon Elon, Tiina Elovaaran ja kumppaneiden etsiä. Soini antaa neuvon: hyökätkää vihreitä vastaan.

–Vihreiden touhu on täyttä huttua, vaarallista huuhaata. Heitä ei pidä päästää lähellekään niitä pöytiä, joissa tehdään taloudellisia päätöksiä, Soini lataa.

Halla-aholaisilla perussuomalaisilla on Soinin mielestä vain kaksi teemaa: maahanmuuttovastaisuus ja puolueesta lähteneiden mollaaminen.

Ulkoministeri Timo Soini pitää mahdollisena, että äärioikeiston nousua seuraa äärivasemmiston nousu, kun ihmiset unohtavat, mitä se oli.

80-luvun mielenmaisema

Soinin mielestä Halla-ahon perussuomalaiset ei edusta sitä perussuomalaista puoluetta, jonka hän perusti.

–Jos Jussi Halla-aholta kysyy, onko perussuomalaiset kristillissosiaalinen puolue, hän ei voi ikinä vastata siihen myöntävästi, Soini sanoo ja muistuttaa Halla-ahon jo ilmoittaneen, että tasa-arvoisesta avioliitosta äänestämisen olisi pitänyt olla perussuomalaisten kansanedustajille omantunnon asia, eikä perussuomalaisten yhteinen kanta.

–Vielä tullaan näkemään, että perussuomalaiset alkavat kannattaa eutanasiaa. Se on suoraa seurausta ihmisvastaisesta linjasta. Jos muukalaisen ihmisarvo ei ole sama kuin suomalaisen, sairaan ihmisarvo tuskin on sama kuin terveen.

Soinin mielestä Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän johtajat Simon Elo ja Tiina Elovaara ovat tuoneet ryhmään perussuomalaisten parhaat periaatteet: uv on kansanliike, se ei ole riippuvainen suuresta rahasta eikä järjestövallasta.

Kirjassaan Maisterisjätkä Soini kertoo perussuomalaisia perustettaessa tavoitteena olleen inhimillinen puolue, jonka kautta tavallisen ihmisen ääni tulee kuulluksi. Mutta mitä Soinin perussuomalaisuus oli? Soini piirtää siitä nostalgisen kuvan:

–Henkisesti se oli pienyrittäjä-metsuri, jonka pitää osata monenlaista hommaa, joka on itsellinen eikä muiden komenneltavissa. Vaikka enää ihmisillä ei ole viittä lehmää, mielenmaisema oli sama. Se oli sitä, että naapurin lapsetkin saavat tulla syömään ja kuuluu se lähiöiden luontoääni eli mattojen tamppauksen pauke, Soini tunnelmoi ja myöntää, että hänen maailmankuvansa kumpuaa monen parhaana pitämältä 1980-luvulta.

Perussuomalaisten puheenjohtajaksi kesäkuussa valittu Jussi Halla-aho (oik.) ja tehtävän jättänyt Timo Soini kohtasivat puoluekokouksen lavalla toisensa.

Tulevaisuus auki

Timo Soini ei ole enää perussuomalaisten puheenjohtaja, mutta kysytty mies hän on. Lomasta huolimatta ulkoministerin viime päivät ovat kuluneet ihmisten keskellä Imatralla kesäteatterissa, Savonlinnassa oopperassa, Espoossa Sinisen Tulevaisuuden asioissa ja nyt Aamulehden haastattelussa. Itä-Savo -lehtikin oli halunnut haastattelun ja niin haluaisi kovin moni muukin.

–Näköjään myyn vielä, Soini hymähtää, mutta jatkaa, ettei enää tarvitse julkisuutta.

–Olen nyt luksuselämänvaiheessa. En enää ole vastuussa puolueesta, joten minun ei enää tarvitse vastailla kaikenlaisiin kysymyksiin.

Siitä, kun Soini keväällä ilmoitti jättävänsä perussuomalaisten puheenjohtajuuden, tilanne politiikan kentällä on muuttunut. Soini toteaa Sinisen tulevaisuuden aloituksesta, että "se on vielä kepitettävä" ja että "on katsottava, että ne pääsevät vaaleihin". Omasta jatkostaan politiikassa hän toteaa ensin, että ei välttämättä enää jatka, koska politiikkaa on tullut jo katsottua.

–Minulla on vähän muita suunnitelmia, Soini sanoo, mutta jatkaa sitten, että ei enää aikonut asettua vaaleissa ehdolle, mutta nyt hän ei tiedä.

–Minulla on vuosi aikaa miettiä. Nälkää on, mutta mihin sen suuntaan? Energiaa on paljon, tietoakin ja suhteita. Oloni on vähän kuin vanhalla suomenhevosoriilla, että jääraveissa ei saa parasta irti. Pitää olla Kuninkuusravit.

–Kansainvälinen juttu kiinnostaa ja bisneskin voisi, mutta kun ei minua raha kiinnosta. Perään on kyllä kyselty maailmaa myöten.

Politiikalta hän ei koe tarvitsevansa enää mitään.

–Ei minulta puutu kuin presidenttiys ja se jääkin puuttumaan. Olen saanut mitä olen hakenut.

Timo Soini jännitti eduskuntavaalien tulosta Ylen vaalitilaisuudessa maaliskuussa 1999.

Arvot rappeutuvat

Soini enteilee puheissaan paljon tulevaa, eikä näe maailman menon muuttuvan paremmaksi. Hän puhuu paljon ja mielellään arvoista ja teologisista teemoista: eutanasiaa vastaan, homoliittoja vastaan, avioeroja ja seksuaalista huikentelevaisuutta vastaan, aborttia vastaan. Synnistä, pelastuksesta, armosta. Soini veikkaa, että seuraavaksi länsimaissa aletaan vaatia moniavioisuuden sallimista yksilönvapauden nimissä.

Hänen mielestään länsi on rappiolla ja menossa kohti antikristillisyyden aikaa. Länsimaalaiset makoilevat mukavasti, kunnes tulee Hunni Attila ja tönäisee sohvalta. Hän peräänkuuluttaa yksilön vastuuta ja kapinaa arvojen turmeltumista vastaan.

Yksi Soinin uravaihtoehdoista oli kauan sitten pappeus, ja hyvä saarnamies hänestä olisikin tullut.

–Paavi suorastaan, kardinaali vähintäänkin, roomalaiskatolinen Soini virnistää.

SMP:n puoluetoimisto luonnehti joulukuussa 1988 silloista SMP:n nuorisojärjestön puheenjohtajaa sanavalmiiksi ja päteväksi henkilöksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut