Lukijan lähimaksu veloitettiin luottotililtä – Meneekö lähimaksu debitiltä vai creditiltä? - Kotimaa - Aamulehti

Asiakas hämmästyi, kun lähimaksu veloitettiinkin luottotililtä – Mistä tietää, meneekö lähimaksu debitiltä vai creditiltä?

Lähimaksukortilla voit maksaa alle 25 euron ostoksia tunnuslukua painelematta. Maksu voi mennä tililtä tai luottopuolelta.

21.7.2017 15:16

Lukija oli hankkinut maksukorttiinsa lähimaksuominaisuuden. Maksaessaan ostoksia lähimaksulla, hän huomasi verkkopankissaan, että maksut oli veloitettu luottokortilta, eli credit-puolelta. Lukija oli olettanut, että lähimaksu menee aina kortin omalta tililtä, eli debit-puolelta.

Mistä kuluttaja voi tietää, meneekö hänen korttinsa lähimaksu debit vai credit -puolelta, Finanssivalvonnan lakimies Sanna Atrila?

–Asiakasta tulee selvästi informoida lähimaksukorttia myönnettäessä, kummalta puolelta lähimaksu veloitetaan. Yhdistelmäkortin lähettämisen yhteydessä tulevassa asiakaskirjeessä ja muussakin asiakasviestinnässä tulisi kertoa asia selkeästi.

Missä vaiheessa kortinkäyttäjä saa tiedon, miltä puolelta veloitus hänen käyttämällään kortilla menee?

–Korttia tilattaessa ja myönnettäessä sekä siihen liittyvässä asiakasviestinnässä asiasta pitää informoida.

Voiko ostosta tehdessä varmistaa, kummalta puolelta maksu menee?

–Kuitissa pitäisi aina lukea onko lähimaksu mennyt kortin debit vai credit -puolelta. Näin ollen kauppiaskin sen tietää ainakin siinä vaiheessa, kun maksu on tapahtunut.

Voiko asiakas vaikuttaa siihen, kummalta puolelta veloitus otetaan vai onko korttien myöntäjä määritellyt ne pysyvästi?

–Lähtökohtaisesti kortin myöntäjä määrittelee sen, tapahtuuko lähimaksuveloitus yhdistelmäkortin debit vai credit -puolelta. On kuitenkin pankkikohtainen asia, tarjotaanko asiakkaalle mahdollisuutta etukäteen itse valita veloitusmuoto.

Lukijan käyttämän kortin ominaisuudet selvisivät pankista (Nordea) kysymällä. Nordean korteilta veloitus tapahtuu aina kortin tililtä, eli debit-puolelta. Sen sijaan pankin välittämien asiakkuuskorttien kohdalla on eroja. Esimerkiksi Stockmannin tai MasterCardin lähimaksukortit käyttävät aina kortin credit-puolta.

Eri pankkien käytännöt eivät ole yhtenäisiä, kun käytetään yhdistelmäkortteja, joissa on sekä luotto- että pankkikorttiominaisuudet. Aktian yhdistelmäkorteissa maksu veloitetaan ensisijaisesti luottopuolelta, muiden suomalaisten pankkien korteissa tili-, eli debit-puolelta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut