Helsingin kaupungin päällikkö korjaa jenkkilehden julkaisemia tietoja tunneleiden sotilaskäytöstä - Kotimaa - Aamulehti

Helsingin kaupungin päällikkö korjaa jenkkilehden julkaisemia tietoja tunneleiden sotilaskäytöstä: "Täysin tarkoitushakuista"

Kuvituskuva. Kuvassa maavoimien mekanisoitu harjoitus Arrow 16 Niinisalossa Kankaanpäässä vuonna 2016.­

18.7.2017 17:50

Wall Street Journal uutisoi viime perjantaina, että Helsingin kaupunki hyödyntää sotatilanteessa laajasti tunneliverkostoaan.

Samassa jutussa kerrotaan Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön maa- ja kallioperäyksikön päällikkö Ilkka Vähäahon sanoneen, että kaikki uudet maanalaiset tunnelit suunnitellaan niin, että ne tulee olla otettavissa maanpuolustuksen käyttöön nopeasti.

Vähäaho kertoo Aamulehdelle, että kyseinen kommentti ei pidä paikkaansa. Vähäaho sanoo, että artikkelissa sotketaan kaksi asiaa keskenään, väestönsuojelu ja maanpuolustus. Vähäaho kertoo, että ei kommentoinut maanpuolustukseen liittyviä asioita haastattelussa.

–Väestönsuojelu on täysin eri asia, eikä väestönsuojatiloja edes saa käyttää maanpuolustukseen. Oikeussäännöt ja kansainvälinen humanitaarinen oikeus kieltävät yksiselitteisesti väestönsuojelutilojen sotilaskäytön.

Vähäaho sanoo myös, että ei ole virkamiehenä kommentoinut asiaa näin. Osa maanalaisista tunneleista on väestönsuojelukäytössä, mutta mikään väestönsuojeluun käytettävä tila ei ole myös maanpuolustuskäytössä. Kaikkia tunneleita ei myöskään suunnitella väestönsuojakäyttöön.

–Tämä on mielestäni täysin tarkoitushakuista. Hän on jostakin syystä halunnut vääntää jutun sotilaskäyttöön ja tulkita asiaa näin, Vähäaho sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?