Tilastotieteilijä kehitti laskurin auton arvon laskusta - Kotimaa - Aamulehti

Tilastotieteilijä kehitti laskurin auton arvon laskusta – Kaksi tylyä esimerkkiä: näin nopeasti arvo romahtaa

Niina Matikainen kulkee itse töihin keskustaan bussilla. Hänen kahden aikuisen taloudessaan on yksi auto, joka tullaan ajamaan niin loppuun kuin mahdollista.

3.7.2017 11:16

Jos harkitsee uuden auton hankkimista, kannattaa harkita tarkkaan ja usealta kantilta. Auton arvo alkaa nimittäin laskea sillä sekunnilla, kun se kurvaa ulos autoliikkeen pihasta. Ensimmäisten vuosien aikana keskimääräisen henkilöauton arvo syöksyy keskimäärin kymmenen prosentin vuosivauhtia, jos ajokilometrejä kertyy 20 000 vuodessa.

Mittarilukeman ja auton iän vaikutusta henkilöauton arvon alenemiseen selvitti juuri hyväksytyssä pro gradu -tutkielmassaan tamperelainen Niina Matikainen. Data-analyytikkona Etuovi.com-, Vuokraovi.com- ja Autotalli.com-sivustoilla työskentelevä Matikainen sai ajatuksen autoaiheisesta tutkimuksesta oman arkensa pohjalta.

–Auto on yksi kodin suurista hankinnoista, joten sitä harkitaan huolellisesti. Meidänkin taloudessamme on auto, joka on melko vähäisellä käytöllä. Halusin tieteellisesti selvittää, aleneeko auton arvo todella niin kuin yleisesti ajatellaan: uuden auton arvo laskee nopeimmin.

Tutkimuksessa käytetty data nökötti valmiina Matikaisen nenän edessä, työpaikalla. Autotalli.comin tietokannasta hän keräsi tiedot vuonna 2016 myyntiin tulleiden käytettyjen autojen hinnasta, valmistusvuodesta ja ajokilometreistä. Toisesta tietokannasta Matikainen sai arviot siitä, kuinka paljon autot olivat maksaneet uutena. Näin hän sai selville autojen hintakehityksen ensimmäisestä ostopäivästä analyysihetkeen.

Matikaisen kehittämä kaava kertoo auton keskimääräisen arvonlaskun, kun autolla ajetaan keskimäärin 20 000 kilometriä vuodessa. Ensimmäisessä esimerkissä auton alkuperäishinta on 50 000 euroa ja toisessa esimerkissä 20 000 euroa.

Enemmän kilometrejä, pienempi arvonlasku

Data-analyysi teki taikansa ja tulos oli selvä: mitä enemmän autolla on ajettu, sitä hitaammin sen arvo laskee. Uuden auton arvonlasku on kaikkein nopeinta. Auto, jolla ajetaan keskimäärin 20 000 kilometriä vuodessa, menettää ensimmäisten viiden vuoden aikana vuosittain 10 prosenttia arvostaan. Viittä vuotta vanhemman auton arvonlasku hidastuu 7 prosenttiin. 350 000 ajokilometrin jälkeen auton arvo taas ei enää laske juuri lainkaan, vaikka kilometrejä kertyy lisää.

Jos Matikaisen tilastoa on uskominen, kannattaisi siis ostaa vähintään viisi vuotta vanha auto. Aivan näin rajua yksinkertaistusta tilastosta ei kuitenkaan voi tehdä, sillä Matikaisen malli ei ota huomioon esimerkiksi korjauskuluja tai muita auton omistamiseen liittyviä kuluja.

–On myös muuttujia, joita on hyvin vaikea mitata. Datasta ei saa irti vaikkapa sitä, kuinka turvallista tai mukavaa on ajaa uudella autolla. Esimerkiksi autoa työkseen ajavalle voi olla tärkeää, että auto on uusi, Matikainen toteaa.

Luotettavimmat tiedot Matikaisen kaava antaa noin viiden vuoden ikäisistä autoista, joilla ajetaan keskimäärin 20 000 kilometriä vuodessa, sillä tällaisia tapauksia oli havaintojoukossa eniten. Ääripäissä tiedot muuttuvat epävarmemmiksi.

Toyotan arvo säilyy

Laajan analyysin lisäksi Matikainen otti lähempään tarkasteluun vielä automerkin vaikutuksen arvonlaskuun. Viisi vuotta vanhoista Opelista, Toyotasta ja Citroënista, joilla oli ajettu 100 000 kilometriä, parhaiten arvonsa säilytti Toyota ja suurin arvonlasku viidessä vuodessa kohdistui Citroëniin.

Matikainen painottaa, että hänen kehittämänsä kaava kertoo suuntaa antavaa tietoa autoilun kokonaiskustannuksista. Se antaa mahdollisuuden verrata omaa autoa keskimääräiseen. Lisäksi se todistaa, että tilastojen valossa uuden auton ostaminen ei ole järkevää.

–Nykyisen auton aion ainakin ajaa niin loppuun kuin mahdollista. Ja seuraavaa hankittaessa auto tulee olemaan ainakin vähän käytetty, Matikainen sanoo.

Auton arvon aleneminen

Matikainen tutki pro gradu -työssään auton iän ja ajokilometrien vaikutusta auton arvoon.

Analyysissä oli mukana 34 068 myynti-ilmoitusta Autotalli.com-sivustolta.

Autoja oli ajettu 500–500 000 kilometriä.

Autojen hinnat vaihtelivat 190 ja 99 000 euron välillä.

Autojen käyttöiät olivat 0–11 vuotta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos