Kaksoisroolit keskittyvät demareille Tampereen kaupunginhallituksessa - Kotimaa - Aamulehti

Selvitys: Aleksovskilla eniten ristikkäisiä tehtäviä Tampereella – "Näin on tehty ennenkin"

Demareiden Atanas Aleksovskille ja Anneli Kivistölle on kasautunut eniten kaksoisrooleja Tampereen kaupunginhallituksessa.­

12.7.2017 6:30

Demareiden Atanas Aleksovskille ja Anneli Kivistölle on kasautunut eniten kaksoisrooleja Tampereen kaupunginhallituksessa.

Tampereen Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja Aleksovski on kaupunginhallituksen kolmas varapuheenjohtaja ja kaupunginhallituksen konsernijaoston varapuheenjohtaja.

Kotilinnasäätiö kuuluu Tampereen kaupunkikonserniin. Säätiö tarjoaa vuokra-asuntoja eläkkeellä oleville ja ikääntyneille ihmisille.

Kotilinnasäätiö myös vuokraa tiloja kaupungille. Voidaan siis ajatella, että näissä tilanteissa sama mies istuu sekä myyjänä että ostajana, vaikka hän ei suoraan tekisikään sopimuksia.

Lisäksi Aleksovski on pysäköintiyhtiö Finnpark Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Finnpark hallitsee Kaupungin keskeisiä pysäköintilaitoksia. Sillä on myös toimitiloja, joita se vuokraa ulkopuolisille.

Aamulehti selvitti kaupunginhallituksen jäsenten kaksoisroolit. Lähteinä käytettiin kaupungin ja kaupunkiyhtiöiden verkkosivuja sekä kaupungin omistajaohjauksen yhteenvetoa liikelaitosten johtokuntien ja kaupungin tytär- tai osakkuusyhtiöiden hallitusten jäsenistä. Omistajaohjauksen lista on tuore ja se perustuu kevään yhtiökokousten päätöksiin.

Kaupunginhallitus ohjaa kaupunkistrategian laadintaa, toiminnan ja talouden suunnittelua sekä vastaa kaupungin toiminnan ja kuntayhtymien omistajaohjauksen yhteensovittamisesta.

"Näin tehty ennenkin"

Kaupunginhallituksen jäsen Anneli Kivistö on Vilusen Rinne Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja Tampereen Vuokratalosäätiön hallituksen puheenjohtaja. Nämä kaksi tehtävää kulkevat käsi kädessä. Ne ovat keskeinen osa VTS-kotia, joka on Tampereen suurin vuokranantaja.

Kaupunginhallituksen demarijäsen Aila Dündar-Järvinen kuuluu YH-Kodit Oy:n hallintoneuvostoon. Periaatteessa hallintoneuvosto valvoo hallitusta ja toimitusjohtajaa, mutta nykyisin hallintoneuvoston roolina on toimia viestinviejänä yhtiön ja omistajien välillä.

Tavoitimme Atanas Aleksovskin lomamatkalta Turkista. Hän totesi, ettei hänellä ole lisättävää kevään ja alkukesän kommentteihin, joissa hän on käsitellyt muun muassa rooliaan Kotilinnasäätiön johdossa ja kaupungin luottamustehtävissä.

–Minut on valittu tehtäviin laillisesti. Näin on toimittu aiemminkin, Aleksovski toteaa lyhyeksi jääneessä puhelussa.

Anneli Kivistö sanoo, että hänelle ei ole missään kohtaa tullut kaksoisroolin tai -agentin tunnetta.

–Hyvin harvoin joudun jääväämään itseni. Yhtiöiden asioita käsitellään konsernijaostossa, johon minä en kuulu, Kivistö sanoo.

Kivistö on hämmästynyt asiasta nousseesta keskustelusta.

–En näe tässä ongelmaa. Olen mukana hyvällä omallatunnolla. Tarkistin mahdollisen esteellisyyteni ennen valintaa kaupungin johtavalta lakimieheltä Jouko Aarniolta. Hän sanoi, ettei osallistumiselle ole estettä.

–Säätiössä noudatan säätiölakia, johon sovellan joustavasti omistajaohjauksen näkemyksiä.

"Molempien etu"

Kivistön mielestä on etu yhtiön ja kaupungin etu, että luottamushenkilöt ovat mukana kaupungin yritysten hallinnossa.

–Ehdottomasti pitää olla mukana, koska sillä tavalla varmistetaan, että kaupungin omistajaohjaus otetaan huomioon. Toisaalta virkamiehet saavat tietoa siitä, mitä yhtiöissä ja niiden kokouksissa keskustellaan. Se on etu, ei mikään haitta.

Aamulehden selvitys kertoo, että kaksoisroolit keskittivät demareille. Onko teillä erilainen ajatusmalli tai linjaus kuin muilla puolueilla?

–Ainakaan minä en ole ollut mukana sellaisissa keskusteluissa. Meillä ei tietojeni mukaan ole sellaista käsitystä tai keskustelua, että tässä olisi kysymys kaksoisroolista.

"Jään pois ensi vuonna"

Kaupunginhallituksen konsernijaoston vihreiden jäsen ja kaupunginhallituksen varajäsen Merve Caglayan on Tampereen Ammattikorkeakoulun hallituksen jäsen.

–Meillä on periaatteena, että konsernijaoston jäsen ei ole mukana kaupungin yhtiöiden hallinnossa. Minut oli ehditty valita Ammattikorkeakoulun hallitukseen, kun jäsenyyteni konsernijaostoon vahvistettiin. Siinä vaiheessa hallituspaikkaa ei saatu enää peruutettua, Caglayan sanoo.

Caglyan osallistuu Ammattikorkeakoulun hallitustyöskentelyyn vuoden ja jää pois seuraavassa yhtiökokouksessa.

–Konsernijaostossa jäävään itseni Tamkin asioiden käsittelystä niin kauan, kun olen yhtiön hallituksessa.

Uuteen kaupunginhallitukseen noussut kokoomuksen veteraanipoliitikko Irja Tulonen oli vielä viime vuonna Tampere-talo Oy:n hallituksen jäsen, mutta ei ole enää mukana yhtiön uusimmassa hallituksessa.

–Kokoomuksen ryhmällä on periaate, ettei kaupunginhallituksen jäsen ole kaupungin osakeyhtiöiden hallituksissa. Jäin pois Tampere-talon hallituksesta, koska minut valittiin kaupunginhallituksen jäseneksi, Tulonen kertoo.

Kaupunginhallituksen varajäsenistä Jouni Markkanen (kok.) on Yh Kodit Oy:n hallituksen jäsen ja Ari Wigelius (sd.) Tampereen Vuokra-asunnot Oy:n hallituksen jäsen.

Korjattu 20.7.2017 klo 18.48: Lisätty varajäsenten tiedot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?