Kotilinnasäätiön toiminnanjohtajan kaksoisrooli Tampereen kuntapolitiikassa on jo mitattu korkeimmassa hallinto-oikeudessa - Atanas Aleksovski jääväsi itsensä Muotialantie 36:a koskevassa päätöksenteossa - Kotimaa - Aamulehti

Kotilinnasäätiön toiminnanjohtajan selusta on turvattu: Kaksoisroolista on kiistelty ennenkin KHO:ssa asti

Atanas Aleksovski on poliitikkona sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, päivätyönään hän on Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja. Hänen kaksoisroolinsa esteettömyys on katsottu jo edeltäjän aikana Korkeimmassa hallinto-oikeudessa asti.­

30.6.2017 10:24

Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja, Tampereen kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Atanas Aleksovski (sd) poistui maanantaina esteellisenä kaupunginhallituksen kokouksesta, kun kaupunginhallitus käsitteli vuokraoikeuden siirtoa, jonka Kotilinnasäätiö oli vastoin Tampereen kaupungin kanssa tekemäänsä sopimusta tehnyt Muotialantie 36:n tontista. Kaupunginhallitus kuitenkin kuuli Aleksovskia kokouksessa asiantuntijana.

Aleksovski jääväsi itsensä päätöksenteosta myös viime lokakuussa, kun kaupunginhallitus solmi vuokrasopimuksen kyseisestä tontista Kotilinnasäätiön kanssa.

Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjolainen näkee Aleksovskin kaksoisroolissa silti ongelmia, koska kaupunginhallituksen tehtävänä on valvoa kaupunkikonserniin kuuluvia yhteisöjä.

–Vaikka hän päätöksentekotilanteissa jääväisikin itsensä, hän kaupunginhallituksen jäsenenä tavallaan valvoo itse itseään.

Kotilinnasäätiö on Tampereen kaupunkikonserniin kuuluva tytäryhteisö. Sen tehtävänä on vuokrata esteettömiä vuokra-asuntoja vanhuksille ja ikääntyville.

–On demokratian ja hallinnon valvonnan kannalta huono asia, että tehtävät tahtovat kasaantua yksille ja samoille. Päättäjät kuitenkin ovat tietyllä tavalla toistensa kavereita. Näin toisten tekemisiin ei välttämättä puututa.

Pohjolainen muistuttaa että varsinaisen päätöksenteon lisäksi kahdessa roolissa toimivan olisi pidettävä itsensä erossa myös asiaan liittyvistä neuvotteluista, vaikuttamistilanteista ja keskusteluista.

Esteellisyys on jo katsottu KHO:ta myöten

Kotilinnasäätiön toiminnanjohtajan oikeus toimia tamperelaisessa kunnallispolitiikassa on katsottu Korkeinta hallinto-oikeutta myöten 1990-luvun alkupuolella.

Tuolloin Kotilinnasäätiön silloisen toiminnanjohtajan Seppo Salmisen sekä Tampereen Vuokratalosäätiön talousjohtajan Timo P. Niemisen kaksoisroolit politiikassa ja säätiöiden johdossa vietiin oikeuteen.

Korkein hallinto-oikeus totesi tuolloin, ettei esteellisyyttä ole.

Seppo Salmisen näkemys on, että politiikassa kaupunkikonsernin säätiön johtajan ei ole hyvä olla mukana säätiön asioita koskevissa kaupungin neuvotteluissa.

–On kuitenkin luonnollista kysyä johtajan näkemyksiä säätiön asioista, koska hän on asiantuntija. On sitten kuulijasta kiinni, miten hän saamiinsa tietoihin suhtautuu, Salminen katsoo.

Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja, Tampereen kaupunginhallituksen 3. varapuheenjohtaja Atanas Aleksovski ei lomaltaan suostu kommentoimaan asiaa Aamulehdelle.

Aleksovski aloitti Kotilinnasäätiön johdossa viime vuonna

Sosiaalidemokraattien kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Atanas Aleksovski valittiin Kotilinnasäätiön toiminnanjohtajaksi viime vuoden maaliskuussa.

Hän oli tuolloin SDP:n Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtaja, SDP:n valtuustoryhmän varapuheenjohtaja ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja.

Aleksovski on koulutukseltaan musiikin maisteri. Ennen valintaansa Kotilinnasäätiöön hän toimi Tampereen seudun ammattiopiston Tredun toimialajohtajana.

Kotilinnasäätiö myi tontin vastoin sopimusta

Kotilinnasäätiö myi vastoin sopimusehtoja Tampereen Muotialantie 36:ssa sijaitsevan, vanhuksille ja ikääntyville tarkoitettujen asuintalojen tontin vuokraoikeuden eteenpäin Lehto Group Oy:lle, vaikka tontin luovuttaminen rakentamattomana eteenpäin on sopimuksessa kielletty. Kotilinnasäätiö sai vuokraoikeuden myynnistä 1  150 000 euroa.

Kotilinnasäätiön kuuluisi maksaa kaupungille sopimuksen rikkomisesta 1,8 miljoonan euron sakko, mutta kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunki armahtaisi säätiön sakosta ja velvoittaisi sen käyttämään vuokraoikeuden myynnistä saamansa runsaat 1,1 miljoonaa edullisten vuokra-asuntojen rakentamiseen Ranta-Tampellan alueelle.

Asia jäi kaupunginhallituksessa maanantaina pöydälle siitä tehdyn lisäselvityspyynnön sekä kesälomien vuoksi. Päätös tehdään elokuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?