Lontoon palon taustalla mahdollisesti palava julkisivumateriaali - Kotimaa - Aamulehti

Lontoon palon syy – Rikkaiden silmäniloksi tehty halpa ehostus?

Lontoon paloa taltuttamassa paiski töitä ainakin 200 palomiestä. Ison-Britannian pääministeri Theresa May vaatii perinpohjaisia selvityksiä onnettomuuden syistä.

15.6.2017 12:30

Keskiviikkona tapahtuneen Lontoon Grenfellin tornitalon palon syyksi epäillään halvalla tehtyä julkisivuremonttia.

Tulipalo on tähän mennessä vaatinut ainakin 12 kuolonuhria ja luvun odotetaan vielä kasvavan. Sairaaloissa on hoidettavana noin 80 ihmistä, joista 18 on kriittisessä tilassa.

Rydon-nimisen yhtiön toteuttama julkisivuremontti valmistui toukokuussa 2016.

Remontissa talon ulkoseinään lisättiin eristeitä, joiden päälle asennettiin julkisivumateriaaliksi alumiinikomposiittilevyt.

Levyt koostuvat alumiinisesta kuoresta ja muusta materiaalista valmistetusta ytimestä. Alumiinikomposiitti on edullinen materiaali, jota käytetään usein tornitalojen julkisivuissa.

The Independentin keräämien tietojen mukaan julkisivumateriaali valittiin enimmäkseen siksi, että ruma ja korkea vuokratalo ei näyttäisi yhtä silmiinpistävältä viereisiltä kalliimmilta asuinalueilta katsottuna.

Levyjen paloturvallisuus riippuu siitä, mistä materiaalista niiden sisäosa on tehty.

Australialainen Herald Sun kirjoittaa, että julkisivulevyt olivat osasyynä Melbournessa Australiassa vuonna 2014 sattuneeseen tulipaloon.

Marraskuussa 2014 23-kerroksinen talo paloi Melbournessa äärimmäisen nopeasti. Talon julkisivun komposiittilevyt olivat sisältä polyetyleenimuovia, eli samanlaisia kuin Grenfellin tornitalossa käytetyt.

Kahdeksannesta kerroksesta syttynyt tulipalo levisi talon seinän ylös asti vain 11 minuutissa.

Paloa seuranneissa tutkimuksissa todettiin, että rakennuksessa käytetty alumiinikomposiittimateriaali ei ollut palonkestävää.

Toinen syy palon nopeaan leviämiseen on mahdollisesti julkisivulevytyksen ja eristeiden väliin jäävä tuuletusrako. The Guardianin julkaisemien tietojen mukaan tuuletusrako toimi Grenfellin palosssa kuin hormi, jonka kautta palo imi happea ja levisi nopeammin.

Videolla Lontoon palon pelastustöitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut