Soini yli viikko sitten: "Ajatus siitä, että loikkaisin perustamastani puolueesta, on mieletön" - Kotimaa - Aamulehti

Soini yli viikko sitten: "Ajatus siitä, että loikkaisin perustamastani puolueesta, on mieletön"

Perussuomalaisten pitkäaikainen puheenjohtaja Timo Soini jätti tehtävänsä Jyväskylän puoluekokouksessa.

13.6.2017 15:58

Soinilaiset toteuttivat hurjan varasuunnitelman, johon keskusta ja kokoomus olivat etukäteen varautuneet.

Kansanedustaja Simon Elo kertoi ääni väristen siitä, että 20 kansanedustajaa oli päättänyt perustaa Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän ja erota perussuomalaisten eduskuntaryhmästä.

Lännen Media kirjoitti tiistaina toteutuneesta asiasta uutisen jo puolitoista viikkoa sitten ensimmäisenä mediana Suomessa. Uutinen julkaistiin lauantaina 3. kesäkuuta Lännen Median sanomalehdissä ja verkkosivuilla.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) vastasi Lännen Medialle kipakasti blogissaan.

–Ajatus siitä, että loikkaisin perustamastani puolueesta, on mieletön. Se oli Juudas, en minä, joka meni ja hirtti itsensä. Kolmellakymmenellä hopearahalla, jotka kavaltaja sai, ostettiin savenvalajan pelto muukalaisten hautausmaaksi. Perussuomalaisten puoluekokous kuumentaa tunteita jo siinä määrin, että järjen valo jättää herkimmät, Soini sanaili.

Totta kai hänen piti kiistää se, että asiasta olisi keskusteltu. Kiistämisen Soini teki sanavalinnoilla, jotka olivat taattua Soinia.

–Nykyisen valemedian aikakautena minun oli pakko ottaa kantaa tähän valheeseen, joka leviää ja jota levitetään sosiaalisessa mediassa ruton lailla. Hesari häpäisi itsensä Lännen Median megafonina toimiessaan. Samaan lätäkköön lähti rypemään myös Suomen Tietotoimisto, Soini kirjoitti.

Miksi Soini kirjoitti näin kipakasti?

Siksi, että LM:n uutisesta syntyi iso puheenaihe. Poliittisen strategian laatimisen mestari halusi kääntää muiden tiedotusvälineiden huomion pois uutisesta, joka oli poliittisesti dynamiittia ja Soinin näkökulmasta liian hyvin maaliinsa osunut. Uutisen sisältämät tiedot olivat tulenarkoja.

Henkilökohtaisesti pidin heti tuoreeltaan Soinin valemedia-luonnehdintaa kunnianosoituksena. Suomen ulkoministeri ei myöhään lauantai-iltana kirjoittaisi blogitekstiä asiasta, jossa ei olisi perää.

Mikä Soinin sitten sai hermostumaan?

LM:n uutisessa kirjoitettiin puolitoista viikkoa sitten seuraavasti:

"Suomen hallituksessa on käyty vakavia keskusteluja siitä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman eduskuntaryhmänsä ja jatkaisi hallituksessa. Asia vahvistettiin perjantaina Lännen Medialle useista eri hallituslähteistä.

Näin voitaisiin toimia, jos Jussi Halla-aho valitaan viikon kuluttua Jyväskylässä perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Tuore LM-kysely vahvistaa, että Halla-aho saattaa voittaa äänestyksessä Sampo Terhon. Jos Halla-aho valitaan perussuomalaisten puheenjohtajaksi, kokoomus todennäköisesti ilmoittaa, että se ei tee hallitusyhteistyötä Halla-ahon johtaman puolueen kanssa. Halla-aholla on vuodelta 2012 tuomio uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Se on nykyisen kokoomuksen johdolle ja eduskuntaryhmälle liikaa. Useista eri puoluelähteistä kerrottiin perjantaina LM:lle, että kokoomus ei suostu hallitusyhteistyöhön Halla-ahon johtaman puolueen kanssa.

Kokoomuksen siirron jälkeen pääministeri Juha Sipilän olisi muutettava hallituspohjaa.

Halla-ahon perussuomalaisista irtisanoutuva ryhmä koostuisi ainakin noin 20 kansanedustajasta. Sipilän hallitus voisi helposti jatkaa työskentelyään, koska keskustalla on 49 ja kokoomuksella 37 kansanedustajaa. Koossa olisi valmis enemmistöhallitus.

LM-kyselyn perusteella perussuomalaisten eduskuntaryhmä jakautuu puheenjohtajavalinnassa. Halla-aholaiset ovat ryhmässä vahva vähemmistö. LM-kyselyyn vastasi 26 kansanedustajaa eli suurin osa 37-jäsenisestä ryhmästä. Terhoa kannattaa 14 kansanedustajaa, Halla-ahoa 8 ja Leena Merta sekä Veera Ruohoa kumpaakin yksi. Kaksi edustajaa ei ole valinnut suosikkiaan.

Jos Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi, hän antanee lähtöpassit ulkoministeri Soinille. Liipaisimella olisi myös Jussi Niinistön puolustusministeriys. Niinistö oli vuoden 2009 eurovaaleissa perussuomalaisten vaalipäällikkö, eikä Halla-ahoa otettu ehdokkaaksi.

Eduskuntaryhmän jakautuessa Timo Soini ja Niinistö voisivat todennäköisesti jatkaa ministereinä, vaikka Halla-aho olisi valittu perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Myös tästä on keskusteltu hallituksessa." (LM 3.6.)

Kymmenen päivää myöhemmin näyttää siltä, että jokainen sana on toteutumassa. Uudessa ryhmässä jopa on tasan 20 kansanedustajaa.

Miksi alun perin aloin varasuunnitelmasta hankkia tietoja?

Siksi, että en uskonut vahvaa inhimillisyyttä huokuvan Soinin ikinä lähtevän samaan veneeseen Halla-ahon kanssa. Saman arvion tein monista muista nyt Uusi vaihtoehto -ryhmään siirtyneistä kansanedustajista.

Uutisen kirjoitin sen jälkeen, kun useat eri lähteet olivat kertoneet minulle siitä, mihin Halla-ahon voitto johtaisi hallituksessa ja perussuomalaisissa.

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/hallituksessa-suunnitelma-halla-ahon-voiton-varalle-soinilaiset-muodostaisivat-oman-eduskuntaryhman-200183418/

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/hallituksessa-suunnitelma-halla-ahon-voiton-varalle-soinilaiset-muodostaisivat-oman-eduskuntaryhman/761668/

http://timosoini.fi/2017/06/juudas-meni-ja-hirtti-itsensa/

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: