Isis pyrkii nyt aktivoimaan Eurooppaan ujutettuja toimijoitaan - "Näitä iskuja tapahtuu jatkossakin" - Kotimaa - Aamulehti

Isis pyrkii nyt aktivoimaan Eurooppaan ujutettuja toimijoitaan - "Näitä iskuja tapahtuu jatkossakin"

Antti Paronen pelkää, että terrori-iskut eivät lopu tähän.­

4.6.2017 16:49

Lontoon hyökkäys oli ennalta arvattava, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri, kapteeni Antti Paronen.

Parosen mukaan vastaavantyyppisiä iskuja on ehkä ollut odotettavissa erityisesti ramadanin aikana, jolloin sekä Isis että al-Qaida kannustavat ulkomailla olevia kannattajiaan tekemään iskuja.

–  Sitten toiseksi näiden iskujen tekeminen on valitettavan yksinkertaista. Hyökkääjäthän olivat aseistautuneet ainakin tiettävästi vain ja ainoastaan veitsillä ja sitten tietysti tällä ajoneuvolla, jolla he ihmisten päälle ajoivat.

–  Eli siis varsin arkipäiväisistä tavaroista tehdään terrorin tekovälineitä, Paronen sanoo.

Hänen mukaansa Isis pyrkii tällä haavaa aktivoimaan omia ulkomaiden toimijoitaan, joita se on ujuttanut Eurooppaan pidemmällä aikavälillä. Toimijat ovat Euroopassa muodostaneet tai olleet muodostamassa mahdollisia iskijäverkostoja.

–  Näitä iskuja tapahtuu jatkossakin. Ne ovat joko enemmän tai vähemmän ammattitaidolla valmisteltuja ja ne aiheuttavat enemmän tai vähemmän vahinkoa.

Oleellisena kysymyksenä Paronen pitää sitä, minkälainen on iskujen suhde Isisiin.

–  Tästä iskustahan emme vielä tiedä. Tunnusmerkit viittaavat kyllä jihadistiseen iskuun ja nimenomaan Isisin suosimiin toimintatapamalleihin.

Kun tiedetään, mikä on tekijöiden yhteys Isisiin, voidaan Parosen mukaan arvioida, miten pitkälle ulkomaille Isisin suorituskyky ulottuu.

Pitäisi kieltää keittiöveitset

Paronen pitää hieman yllättävänä sitä, että jihadistit ovat aktivoituneet Britanniassa hyvin lyhyessä ajassa.

–  Ehkä se kertoo siitä, että nämä iskuja suunnittelevat verkostot ovat kasvaneet määrässä ja kriittisessä massassa niin suuriksi, että näemme tällä hetkellä näitä iskuja.

Paronen ei usko, että tämänkaltaiset hyökkäykset voitaisiin torjua etukäteen.

–  Pitäisi periaatteessa kieltää pakettiautot ja keittiöveitset. On mahdoton tie lähteä valvomaan kaikkea tällaista.

Myöskään kaikkien epäilyttävien henkilöiden kattava seuranta ei ole mahdollista. Paronen muistuttaa, että brittien tiedustelupalvelun mukaan yhden potentiaalisen terrori-iskun toteuttajan jatkuvaan seurantaan tarvitaan käytännössä 30 henkilöä.

Lontoon iskussa Paronen pitää kiintoisana yksityiskohtana sitä, että tapahtumat kestivät vain kahdeksan minuuttia.

–  Kahdeksassa minuutissa siitä, kun tämä isku alkoi, nämä iskijät oli jo surmattu. Se osoittaa käytännössä, että Lontoossa viranomaiset ovat olleet äärimmäisen hyvin valmistautuneet tällaisiin tilanteisiin ja toimineet myös äärettömän ripeästi.

–  Pitää nyt ottaa huomioon, että tilanne on sekava ja ihmisiä on paljon. Silti pystytään identifioimaan hyökkääjät hyvin nopeasti ja tekemään heidät vaarattomiksi, Paronen kuvailee.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat