Postin jakelu-uudistus tulee voimaan kesällä: Tiistaisin ei enää jaeta kirjeitä - Kotimaa - Aamulehti

Tiistaisin ei enää jaeta kirjeitä: Postin jakelu-uudistus tulee voimaan kesällä

Postiuudistuksen myötä tiistaista tulee aikaisempaa hiljaisempi postipäivä, koska tavallista kirjepostia ei tuolloin jaeta.­

31.5.2017 19:53

Postin jakelupäiväuudistus tulee voimaan koko Suomessa 18. heinäkuuta mennessä.

Jakelupäivien määrä ei muutu, mutta asiakkaat voivat kuitenkin huomata muutoksen: tiistaisin jaettavana on aiempaa vähemmän postia, koska kirjeitä ei tuolloin jaeta.

–Postinsaajille muutos näkyy käytännössä vain vähän, sillä tiistai on perinteisestikin päivä, jolloin jaettavaa postia on huomattavasti vähemmän kuin muina päivinä, arvioi postipalveluista vastaava johtaja Turkka Kuusisto Postista.

Postia jaetaan edelleen 5–7 päivänä viikossa, lähettäjäasiakkaiden Postilta ostamien palvelujen mukaan. Jakelupäivien määrä ei uudistuksessa muutu, mutta tiistaisin jaettavaa postia on aiempaa vähemmän.

Tiistaisin jaetaan perusjakelussa nykyiseen tapaan osa sanomalehdistä, paketit, pikakirjeet ja laboratoriolähetykset.

Sanomalehtien varhaisjakelussa ei tapahdu muutoksia. Kuitattavat kirjeet ja paketit ovat noudettavissa posteista. Yrityspostinumeroa käyttävät asiakkaat saavat lähetyksensä myös tiistaisin.

Maanantaina postitetut yleispalvelukirjeet eli kirjeposti sen sijaan jaetaan pääsääntöisesti keskiviikkona.

Kirjeiden ja pakettien keräily tapahtuu tiistaisin normaalisti.

Kesällä 2017 astuu voimaan uusi postilaki. Se mahdollistaa jakelun supistamisen taajama-alueella 3-päiväiseksi. Tätä mahdollisuutta Posti ei ota vielä käyttöön.

–Sääntelyn keventäminen on tulevaisuutta ajatellen välttämätöntä digitalisaation kiihtyessä ja asiakkaiden tarpeiden muuttuessa. Sääntelyä keventämällä Posti voi selviytyä yleispalvelun velvoitteista ilman, että yleispalvelua tarvitsisi rahoittaa veroilla, Turkka Kuusisto muistuttaa.

Lähes ainoana postina Euroopassa Posti toimii täysin ilman julkista tukea ja kirjejakelu on vapaan kilpailun piirissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?