Opiskelija, älä odota asuntohaussa heinäkuuhun: "Monella ei ole ymmärrystä siitä, miten ruuhkaista asuntomarkkinoilla voi olla" - Kotimaa - Aamulehti

Opiskelija, älä odota asuntohaussa heinäkuuhun: "Monella ei ole ymmärrystä siitä, miten ruuhkaista asuntomarkkinoilla voi olla"

TAMKissa opiskelevat Pietu Mauranen, 29, ja Pekka Kuusjärvi, 30, asuvat TOAS Pekolassa kaksiossa koiransa Anna-Liisan kanssa. Pariskunta sai asunnon kymmenen kuukauden jonotuksen jälkeen viime vuoden huhtikuussa.­

21.6.2017 21:22

Heinäkuun puolivälissä asuntomarkkinoilla alkaa hulina, kun korkeakoulujen opiskelijavalinnat julkistetaan. Opiskelijaryntäys muuttaa asuntomarkkinoiden tunnelman parissa päivässä.

–Jos asuntonäytössä on edellisviikolla ollut yksi ihminen, nyt siellä on kymmenen kiinnostunutta. Jos asuu toisella paikkakunnalla, tarjolla olevat asunnot voivat mennä ennen kuin paikalle edes ehtii, sanoo asuntoja välittävän Vuokraturva Oy:n toimitusjohtaja Timo Metsola.

Metsolan mukaan paras aika aloittaa asunnon etsintä syksyksi on nyt. Hän kehottaa tutustumaan asuntomarkkinoihin jo etukäteen, vaikka varmaa tietoa opiskelupaikasta ei vielä olisikaan.

–Monella on realiteetit ihan hukassa eikä ole ymmärrystä siitä, miten ruuhkaista asuntomarkkinoilla voi olla. Sitten juostaan niissä halvimmissa poikkeusasunnoissa, joissa on sata katsojaa. Kun on etukäteen selvittänyt mitä haluaa, miltä alueelta ja mitä kannattaa maksaa, on paljon paremmat mahdollisuudet saada mieleinen asunto.

Opiskelija-asunnon saava on taloudellinen voittaja

Jos asunnon onnistuu saamaan opiskelija-asuntosäätiön kautta, säästää selvää rahaa, tarkasteli asiaa sitten lähes missä päin Suomea tahansa. Opiskelija-asuntojen vuokrat ovat suhteellisen edullisia läpi Suomen, ja ne nousevat vapaiden markkinoiden vuokria hitaammin. Metsolan mukaan opiskelija-asunnosta hyötyy sitä enemmän, mitä suuremmassa kaupungissa asuu.

–Esimerkiksi Kemissä ero opiskelija-asuntojen ja vapaarahoitteisten välillä ei ole hirvittävän suuri. Jos taas mennään Helsingin Kamppiin, voi 16-neliöisen yksiön vuokra olla 800 euroa, mutta opiskelijayksiön samasta paikasta saa 300 eurolla. Mitä kalliimmalle ja halutummalle alueelle mennään, sitä korkeampia ovat myös vuokrat ja sitä suuremmaksi kasvaa ero opiskelija-asuntojen vuokriin, Metsola sanoo.

Opiskelija-asuntojen vuokrat pysyvät maltillisina, koska opiskelija-asuntosäätiöt noudattavat omakustannusperiaatetta. Vuokrat määräytyvät kustannusten mukaan. Usein opiskelija-asuntojen vuokra sisältää myös veden, sähkön ja netin, mikä alentaa hintaa entisestään markkinavuokriin verrattuna.

Aamulehti vertaili opiskelija-asumista 11 korkeakoulukaupungissa. Vertailun edullisimmat opiskelija-asunnot ovat Oulussa, ja keskimäärin eniten opiskelija-asunnosta saa maksaa Turussa. Tampere on hintavertailun neljäs heti Turun, Jyväskylän ja Helsingin jälkeen. Vuokratasoon vaikuttavat muun muassa uudisrakentaminen, korjausten ja säätiön velan määrä sekä paikalliset ylläpitokustannukset. Vanha asuntokanta laskee keskineliövuokraa, ja päinvastoin uudiskohteet nostavat sitä.

–Omakustannusperiaatteen vuoksi opiskelija-asuntojen keskineliövuokrat ovat silti kaupungista riippumatta lähellä toisiaan, sanoo Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n asiamies Lauri Lehtoruusu.

Yksiöpula piinaa

Viime vuosina pienten asuntojen vuokra- ja myyntihinnat ovat nousseet vapailla markkinoilla. Metsolan mukaan syynä on yksiöpula.

–Suomessa on yhä enemmän yhden hengen talouksia, ja yksiöitä kaipaavat muutkin kuin opiskelijat. Helsingissä on tällä hetkellä 150 000 yhden hengen taloutta, mutta vain 75 000 yksiötä. Siitä ei voi edes teoriassa riittää kuin joka toiselle, Metsola sanoo.

Helsingissä markkinavuokrat ovat yli 30 prosenttia HOASin vuokria kalliimpia. Asuntopulaa heijastuu hakemusten määriin.

Siinä missä TOASilla on noin 10 000 asuntopaikkaa ja saman verran hakijoita, Helsingissä hakijasuma on kaksinkertainen: vajaata 20 000 asuntopaikkaa hakee noin 40 000 hakijaa. Tampereella TOASin vuokrataso on keskimäärin 20 prosenttia markkinavuokratasoa alhaisempi.

–Opiskelija-asuntojen vuokrat nousevat keskimäärin yhdestä kahteen prosenttia vuodessa. Vapailla markkinoilla pienten asuntojen vuokrat ovat nousseet paikkakunnasta riippuen jopa kolmen tai neljän prosentin vuosivauhtia, eli onhan se lähes kaksinkertainen ero, Metsola sanoo.

Tampereella vapaarahoitteisten yksiöiden vuokrat nousivat vuonna 2016 keskimäärin 2,5 prosenttia ja kaksioiden vuokrat 1,5 prosenttia. TOASilla vuokria on jo usean vuoden ajan korotettu 2 prosenttia vuodessa, mutta vuodelle 2017 vuokrankorotusta ei tehty lainkaan.

Markkinavuokrat Tampereella

Keskineliövuokra 14,18e/m2.

Yksiöt: 16,87e/m2.

Kaksiot: 13,34e/m2.

Kolmiot: 11,75e/m2

Hinnat ovat vapaarahoitteisten asuntojen keskineliövuokria vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä.

Lähde: Tilastokeskus

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?