Joukkomurhasta vapautettu löytyi ostoskeskuksesta ilman rahaa ja puhelinta - Kotimaa - Aamulehti

Joukkomurhasta vapautettu harhaili ostoskeskuksessa – Ei takkia, rahaa, puhelinta, eikä tietoa minne mennä

Vapautettu mies päästettiin pois Vantaan vankilasta ilman tietoa, mihin hän voisi mennä.

24.5.2017 19:04

Toisen joukkomurhasta vapautetun irakilaismiehen vankila-aika päättyi erikoisesti. Asianajaja Kaarle Gummerus kertoo, että kun hän vapauttavan päätöksen jälkeen lähti tavoittelemaan päämiestään Vantaan vankilasta, tämä ei ollut enää siellä.

–Sain kuulla, että hänet oli pistetty ulos niine vaatteineen, mitkä päällä oli. Kun kysyin, minne hän lähti, minulle sanottiin, että tuohon suuntaan.

Gummerus ryhtyi kyselemään miehen kohtalosta viranomaisilta ja sai selville, että tämä oli päätynyt paikalliseen ostoskeskukseen.

–Hän oli ilmoittanut siellä, että on päässyt vankilasta ulos. Siellä oli soitettu poliisit paikalle.

Gummeruksen mukaan vapautetulla ei ollut minkäänlaista suunnitelmaa, minne mennä. Poliisin hoteista mies päätyi Gummeruksen auton takapenkille.

–Hänellä ei ollut rahaa, ei puhelinta eikä takkia. Päällä oli t-paita, joggarit ja kengät. Vaikka nyt on 20-astetta lämmintä, yöstä on tulossa kylmä.

Aamulehden tavoittama Gummerus oli parhaillaan viemässä miestä vastaanottokeskukseen.

–Tässä tapauksessa vapautumiseen ei ollut varauduttu mitenkään, vaan käytännössä vankilan ovi oli vain avattu. Kun suomalainen vapautuu, hänellä on verkosto, johon ottaa yhteyttä ja pyytää joku hakemaan.

Kymmenien tuhansien eurojen korvaukset

Syyttäjällä on nyt viikko aikaa päättää, tyytyykö hän käräjäoikeuden päätökseen. Jos tyytyy, vapauttavasta päätöksestä tulee lainvoimainen, ja asia on loppuunkäsitelty. Tällöin vapautetut voivat hakea korvauksia tutkintavankeuden ajalta.

Suomessa niin sanottu koppikorvaus on tyypillisesti reilut sata euroa päivässä. Koska syytettyjä pidettiin vangittuna noin 17 kuukautta, korvauksen kokonaismäärä voisi olla selvästi yli 50 000 euroa kummallekin.

Korvaus voi toki olla suurempikin. Suomessa on maksettu syyttömiksi todetuille useiden satojen eurojen päiväkorvauksia vangitsemisajalta.

–En halua arpoa, mikä meidän korvaus"vaatimuksemme olisi, mutta selvää on, ettei se voi olla ihan perussumma, Gummerus sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: