Lennokki törmäsi melkein lääkärihelikopteriin Pirkkalassa - Kotimaa - Aamulehti

Lennokki melkein törmäsi lääkärihelikopteriin Pirkkalassa – "400 metrin korkeudessa siinä menetettäisiin koko miehistö"

Lääkärihelikopteri lähdössä matkaan Pirkkalasta. Kuvituskuva.­

21.5.2017 23:00

Lennokki eli kauko-ohjattava ilma-alus oli törmätä lääkärihelikopteriin Pirkkalassa sunnuntai-iltana 400 metrin korkeudessa. Jatkuvasti yleistyvien lennokkien käyttö huolestuttaa jo ammattilaisia, sillä läheltä piti -tilanteet yleistyvät nopeasti.

Videolla näkyy noin puolivälissä ruutua lennokki pienenä pisteenä. Yksi miehistön jäsenistä kuvasi lennokin:

Sunnuntai-iltana Pirkkalan yläpuolella Loukonlahden kohdalla lentänyt lääkärihelikopteri sai taltioitua videolle, miten lennokki kiersi miehistöä. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan lennokkia ei saa lennättää yli 50 metrin korkeudessa valvotussa ilmatilassa tai lähellä lentokenttää. Ilman erillistä poikkeuslupaa tai ilmatilavarausta lennokin saa lennättää korkeintaan 150 metriin.

–Helikopterit lentävät yleensä ympäristöä ajatellen sen verran korkealla, etteivät ne esimerkiksi häiritse asukkaita. Tällaisiin korkeuksiin lennokeilla ei ole asiaa, lentotoiminnanjohtaja Jouni Romppanen kertoo.

Romppanen toimii Skärgårdshavets Helikoptertjänst Ab:ssa, joka vastaa FinnHEMS-lääkärihelikopterien eteläisen alueen lentopalveluista.

Tamperelaisten lääkärihelikopterien tukikohta sijaitsee Pirkkalan lentokentällä.

–Asiasta on tehty asianmukainen raportti ja seuraavaksi se toimitetaan Trafiin. Otan myös itse yhteyttä tarkastajaamme. Lennokeihin ja niiden vapauksiin on saatava jotain rajoja, lentotoiminnanjohtaja sanoo.

Suomessa lennokeiden ja helikoptereiden yhteentörmäystä ei ole vielä sattunut. Romppanen pelkää, että jonain päivänä onnettomuus vielä tapahtuu, ellei lennokeille saada jonkinlaista sääntelyä.

–Kuka tahansa voi ostaa vaikka Motonetistä tai verkosta lennokin ja alkaa lennättää sitä. Kuinka moni harrastelijoista edes tutustuu Trafin ohjeisiin, Romppanen kysyy.

Lennokin lennättämiselle ei ole ikärajaa, kunhan paikalla on lennokista vastaava aikuinen henkilö. Lennokkeja tai niistä vastaavia henkilöitä ei myöskään rekisteröidä lainkaan.

–Lennokin iskeytyminen ilmassa helikopteriin vastaa sitä, että lentäisi betonisäkkiä päin. Lennokki tulisi ohjaamon lasista läpi. 400 metrin korkeudessa siinä menetettäisiin koko miehistö, Romppanen toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?