Tutkimus kertoo, että työn sisältö on nuorille tärkeämpi kuin palkka - Kotimaa - Aamulehti

Iso palkka ei ole enää nuorille tärkeintä työssä

Tietojenkäsittelyä opiskelevat Ville Hakola ja Henna Gaubusseau valitsivat kesätyöpaikkaehdokkaiden joukosta Solitan.

17.5.2017 6:30

Nuoret haluavat tehdä työtä, jolla on merkitystä. Vuonna 1982 syntyneille ja sitä nuoremmille työpaikka on ensisijaisesti väylä toteuttaa itseään ja aatteitaan.

Vain alle 10 prosenttia Studentworkin tutkimukseen vastanneista nuorista piti rahaa tärkeimpänä asiana työmotivaation kannalta. Lähes 90 prosenttia piti tärkeänä sitä, että työnantajan eettiset arvot vastaavat hänen omiaan.

–Nuorille on tärkeää nähdä oman työpanoksensa yhteys isompiin tavoitteisiin. Esimieheltä odotetaan kykyä pilkkoa tavoitteet ja strategiat tiimi- ja yksilötasolle. Nuoresta on merkityksellistä vaikuttaa isompaan menestykseen, kertoo Studentworkin toimitusjohtaja Emmi Kantonen.

Työhön tuo merkitystä Kantosen mukaan myös kuuluminen porukkaan, jonka yksilöt taistelevat saman päämäärän puolesta.

Nuoret työntekijät arvostavat matalaa hierarkiaa, eivätkä halua pokkuroida pomojaan, Työpaikan arvomaailman pitäisi vastaajien mielestä tukea heidän omia asenteitaan.

Yksilön ja työpaikan arvojen yhdistyminen on Kantosen mukaan nousussa. Viitisen vuotta sitten tärkeää oli ekologisuus. Nyt arvojen puolella kohoavat hyvinvointiin liittyvät asiat.

–Työpaikka, joka kannustaa terveellisiin ja tasapainoisiin elämäntapoihin, on nyt haluttu. Tämä sukupolvi uskaltaa pitää puolensa työhyvinvoinnin ja vapaa-ajan suhteen, sanoo Kantonen.

Trendikkäimmillä aloilla tämä on jo arkipäivää. Uusia tekijöitä nyt eniten palkkaavat it-firmat esittelevät nettisivuillaan jo laajasti omaa arvomaailmaansa ja visioitaan.

Työkaverit tärkeitä

Uusi sukupolvi arvostaa hyviä työkavereita. 90 prosenttia kyselyyn vastanneista halusi keskustella ja seurustella työkavereidensa kanssa. Yllättävän moni halusi viettää aikaa kollegoidensa kanssa myös vapaalla.

–Avokonttorien yleistyminen on tuonut meidät kaikki lähemmäs toisiamme. Nuoret osaajat ovat jo niin tottuneita tällaisiin työyhteisöihin, että he jakavat varauksetta itsestään asioita työkavereilleen.

Töissä pitää ja saa olla hauskaa. Työaikana on sitä hauskempaa, mitä paremmat sosiaaliset suhteet työpaikalla ovat. Ennen työkavereita nähtiin perjantain afterworkeilla, mutta nyt Kantosen arvion mukaan lähdetään yleisemmin viikolla parin työkaverin kanssa joogatunnille.

Yli puolet vastaajista halusi mieluiten säännöllisen työajan. Toisaalta nuoren polven työntekijät arvostavat joustavia työaikoja ja etätyöskentelymahdollisuutta.

Vapaa-ajan merkitys noussut

Vapaa-ajan merkitys on noussut viimevuotisesta kyselystä. Nyt yli puolet arvosti vapaan työn edelle.

Valtaosa nuorista työntekijöistä haluaisi työskennellä kansainvälisessä ympäristössä.

–Nuoret näkevät omassa kaveriporukassaan jatkuvasti rohkeita tarinoita yrittäjyydestä ja maailmalle lähdöstä. Maailma on auki nuorille jo sosiaalisen median kautta, joten miksei myös työn kautta?, kysyy Kantonen.

Nuoret ovat matkalla oikeaan suuntaan, sillä globalisoitumisen megatrendi tekee Kantosen mielestä monista aloista kansainvälisiä. Yhä useammat yritykset toimivat jatkossa kansainvälisesti.

Luovuus käyttöön töissä

Nuoret haluavat, että työn pitää vaatia luovuutta ja innovatiivista ajattelua. Yli puolet on valmistautunut tekemään muutakin kuin juuri koulutustaan vastaavaa työtä.

Kyselyn perusteella työnantajan pitäisi pystyä tarjoamaan haasteita uraohjuksille mutta myös vaalia firmalle omistautuneita tekijöitä. Vastaajat arvostivat hyviä etenemismahdollisuuksia.

Yli puolet vastaajista ei halunnut keskittyä tekemään uraa vain yhdessä organisaatiossa. 40 prosentille nuorista osaajista oli tärkeää päästä rakentamaan uraa yhden organisaation sisällä.

Nuorten unelmat työurista vaihtelevat Kantosen mukaan paljon. Moni arvostaa erittäin korkealle mahdollisuutta oppia kokeneemmilta. Toiset valitsevat mieluiten pk-yrityksen, sillä siellä saattaa olla paremmat edellytykset kehittyä monipuolisesti ja edetä.

–Kaikki digitaaliseen liiketoimintaan liittyvä on todella suosittua juuri nyt.

Yrittäjäksi halusi yli kolmannes vastaajista.

–Yrittäjyydessä nuoria kiehtoo vapaus valita uransa, työaikansa, työkaverinsa ja jossain määrin myös asiakkaansa. Työn merkitys on toinen iso syy. Saat tehdä jotain, mitä rakastat ja mihin uskot, Kantonen sanoo.

3 000 osallistujaa Suomesta ja Ruotsista

Nuoret osaajat työelämässä -tutkimuksessa nuoret Suomessa ja Ruotsissa kertovat työelämäodotuksistaan.

Studentwork keräsi raporttiinsa 2 976 nuoren odotukset työelämää ja työnantajaa kohtaan Suomesta ja Ruotsista.

88 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että työn merkityksellisyys voittaa palkan.

9 prosenttia vastasi, että raha ja taloudelliset hyödyt ovat tärkeimpiä asioita työmotivaation kannalta. Jokseenkin samaa mieltä oli 39 prosenttia vastaajista.

52 prosentille säännöllinen työaika oli tärkeää.

84 prosenttia arvosti työaikojen joustavuutta ja 73 prosenttia etätyöskentelyn mahdollisuutta.

81 prosenttia piti etenemismahdollisuuksia tärkeinä.

37 prosenttia vastaajista halusi yrittäjäksi.

Vastaajista 66 prosenttia on naisia ja 34 prosenttia miehiä. 75 prosenttia opiskelee tai on suorittanut korkea-asteen koulutuksen.

Yli puolella vastaajista (52 prosenttia) oli työkokemusta yli kolme vuotta.

Studentwork on nuoriin osaajiin erikoistunut rekrytointi- ja henkilöstövuokrausyritys.

Tutkimusten mukaan kymmenessä vuodessa 75 prosenttia maailman työvoimasta on vuoden 1980 ja 2000-luvun välillä syntyneitä, eli milleniaaleja.

Forbes: 2027 mennessä milleniaaleja työvoimasta 75 prosenttia, PWC: 2020 mennessä 50 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut