Kelan asiakkaana olo käy työstä, tietää köyhä Kelan asiakas - Kotimaa - Aamulehti

Kelan asiakas: Köyhän elämä käy työstä - "Kelaan oltava yhteydessä jopa kahdeksan kertaa viikossa"

Jos Eveliina Korpela saisi toteuttaa yhden ylellisen asian, hän hankkisi aikuiselle lapselleen ajokortin. – Jos se pitäisi kohdistaa itseeni, menisin ihan oikeaan parturiin.

15.5.2017 7:50

Toimeentulotuki, sairauspäiväraha, asumistuki, työmarkkinatuki, lääkekorvaukset, työkyvyttömyyseläke, vammaistuki.

Siinä asiat, joiden vuoksi tamperelainen yksinhuoltajaäiti Eveliina Korpela on säännöllisessä yhteydessä Kelaan.

–Eli kaikessa, hän hymähtää.

Tammi-huhtikuun välisenä aikana Korpela on lähettänyt Kelaan 34 eri selvitystä tai liitettä. Luvussa eivät ole mukana toimeentulotukihakemukset, eikä myöskään asiointi TE-toimiston, sosiaalitoimiston, lastensuojelun ja terveydenhuollon kanssa. Ei myöskään se aika, joka kuluu lausuntojen ja liitteiden hankkimiseen ja lähettämiseen Kelan verkkosivujen kautta.

Korpela on laskenut, että hän on yhteydessä Kelaan 2–8 kertaa viikossa. Kunhan ensin pääsee puhelimella läpi, yksi puhelu kestää tavallisesti 4–18 minuuttia, mutta pahimmillaan puolitoista tuntia. Korpelan puhelimestaan ottama kuvakaappaus kertoo, että esimerkiksi viime viikolla hän jonotti Kelaan puhelimella 21 minuuttia 23 sekuntia ennen kuin virkailija vastasi. Itse asian hoitaminen vei 4 minuuttia.

–Systeemi on vieläpä niin typerä, että jos soitan Kelaan asumistuesta, en voi samassa puhelussa hoitaa työmarkkinatukeen liittyvää asiaa, vaan minun on katkaistava puhelu ja soitettava uudelleen. Kelan palvelu on kyllä ystävällistä, mutta kun sinne soittaa, puhelu ohjautuu ihmiselle, joka siirtää sen eteenpäin jonnekin. Suoria vastauksia ei saa ikinä.

Moni antaa periksi ja putoaa

Eveliina Korpela naurahtaa, että vaikka hän on työtön, hän ei ole työtöntä päivää nähnyt.

–Kaiken paperisodan pyörittäminen käy työstä. En voisi mennä työllistettynä töihin, koska ei tästä kerkiä. Minulla olisi sama paperityö pyöritettävänä, mutta töissä en pystyisi hoitamaan sitä. Virkailijoille on usein soittoajat, joten heille on soitettava keskellä päivää.

Eveliina Korpela uskoo, että paperisota, johon köyhä joutuu, saa monen antamaan periksi ja putoamaan.

–Joidenkin raha-asiat ovat menneet sekaisin, koska he eivät ole ymmärtäneet tätä sekamelskaa. Jos ihminen on vaikeasti sairas tai väsynyt, hän on äkkiä asunnoton, koska ei jaksa hoitaa tätä paperisotaa.

Nettisivuilla on mutkikasta asioida

Eveliina Korpelalla on tietokone ja älypuhelin, ja hän osaa käyttää niitä. Niiden tilanne on vaikeampi, joilla laitteita ei ole tai jotka eivät osaa käyttää niitä.

–Kelan toimistossa on kahden tunnin jonot ja ajanvarauksella tapaamisen saa kahden viikon päähän.

Korpela auttaakin tuttaviaan, joille Kelan nettisivuilla asiointi on vierasta.

–Ei tarvitse olla sairautta tai vammaa, kun ei osaa toimia sivustolla. Esimerkiksi toimeentulotukihakemuksen liitteiden lähettäminen on mutkikasta. Jos kukaan ei neuvo, ihmisiltä jää varmasti saamatta tukia, joihin he ovat oikeutettuja.

Eveliina Korpelan mielestä olisi parasta, jos Kelan asiakkaan kaikki asiat keskitettäisiin yhdelle virkailijalle. Hän hoitaisi asiakkaan kokonaistilanteen ja neuvoisi, mitä tarvitsee milloinkin tehdä.

Sosiaalitoimistossa oli helpompi asioida

Eveliina Korpelan mielestä asiat vaikeutuivat, kun toimeentulotuen käsittely vuodenvaihteessa siirtyi kuntien sosiaalitoimistoilta Kelaan.

–Sossu antoi esimerkiksi lääkkeistä maksusitoumuksen. Nyt niihin pitää hakea lääkärin lausunto, jotta ne saa Kelassa erityiskorvattaviksi.

Korpelaa melkein naurattaa oma tilanteensa. Hän sai sairauspäivärahaa joulu-maaliskuun, kunnes Kela katkaisi sen, koska katsoi hänen tervehtyneen. Korpela toimitti Kelalle lääkärin lausunnon, jonka mukaan hän ei ole työkykyinen, mutta Kela päätti, että hän on työkykyinen. Korpela valitti ja Kela hylkäsi valituksen. Nyt Kela on myöntänyt hänelle työkyvyttömyyseläkkeen ensi joulukuun alusta lähtien.

–Siis sillä yhdellä ja samalla lääkärin lausunnolla, jolla ensin katsottiin minun olevan sairas, on Kela sittemmin katsonut minun olevan terve ja sen jälkeen katsonut minun olevan työkyvyttömyyseläkkeen tarpeessa.

Lapsi olisi jäänyt ilman lääkkeitään

Korpela näyttää TE-toimiston lausuntoa, jonka sisältö on käsittämätön. Sen mukaan hän ei ole oikeutettu työmarkkinatukeen, koska hän ei hae työkyvyn mukaista kokoaikatyötä. Kuitenkin tuen epäämisen perusteluksi on kirjattu:

–Asiakas hakee työkyvyn mukaista kokoaikatyötä.

TE-toimisto on sittemmin korjannut päätöksen, mutta Korpela huokaa:

–Tällaista pyöritystä tämä on. Saat lausunnon ja sitten se korjataan. Saat Kelalta rahaa tähän ja siihen, mutta tuolta sitä peritään takaisin.

Kelan hakemusten käsittelyn ruuhkautumisesta huolimatta tuet eivät ole lakanneet kokonaan juoksemasta Korpelalle, koska hän on ymmärtänyt lähettää toimeentulotukihakemukset ajoissa.

–Ihmisten on hyvä tietää, että kuun 1. päivänä voi jo panna seuraavan kuun toimeentulotukihakemuksen sisään. Olen siis nyt toukokuussa jo lähettänyt kesäkuun hakemuksen.

Vakavin tilanne syntyi, kun apteekki ei antanut hänen lapsensa lääkkeitä, koska niihin tarvittiin Kelan päätös erityiskorvattavuudesta. Korpela tilasi ajan lääkäriin, sai sen, odotti lausuntoa viikon päivät, lähetti sen Kelaan ja sai päätöksen 3–4 viikon päästä.

–Ellei lastensuojelu olisi antanut maksusitoumusta, lapseni olisi joutunut olemaan ilman lääkkeitään, koska minulla ei ollut varaa ostaa niitä.

-Monen mielestä köyhällä ei saisi olla esimerkiksi älypuhelinta, lemmikkieläimiä eikä autoa. Jotkut ovat paheksuneet 250 euron Fiatiani, Eveliina Korpela sanoo.

Jos rahaa on, se riittää peruselämiseen

Tampereen Peltolammilla sijaitsevan kerrostaloasunnon vuokran ja sähkölaskun jälkeen Eveliina Korpelalle ja hänen tyttärelleen jää kuukaudessa rahaa käytettäväksi 878,20 euroa. Korpela toteaa, että kun rahaa on hyvin, se tarkoittaa, että rahat riittävät peruselämiseen.

–Ei tarvitse miettiä, ostaako yhden vai kaksi maitoa.

Kun rahaa on niukimmin, pitää tinkiä kaikesta: ruuan laadusta ja pesuaineistakin.

–Silloin syödään makaronia. Elämä on jatkuvaa rahan laskemista.

Kuuden lapsen äiti

Tampereen Peltolammilla asuva Eveliina Korpela on 47-vuotias kuuden lapsen yksinhuoltaja ja kahden lapsenlapsen isoäiti.

Muut lapset paitsi kuopus ovat jo täysi-ikäisiä.

Lapsista kolme on ollut sijoitettuna perhekotiin. Kaksi heistä on erityislapsia. Lisäksi kotona asuva lapsi on erityislapsi.

Eveliina Korpela toteaa, että lapset ovat hänen elämänsä keskipiste. Hän ei ole ollut työelämässä, vaan ilmoittaa ammatikseen kotiäiti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut