Raudanmaan kyläläiset rakensivat oman valokuituverkon Kangasalla - Kotimaa - Aamulehti

Pienen kylän asukkaat halusivat oman verkon – kyläyhdistyksen rohkea ehdotus hillitsee kustannuksia ja pelastaa sähkökatkoilta

Kangasalan Raudanmaan kylällä tehdään samalla kertaa sähköjohtojen maakaapelointi ja valokuituverkon rakentaminen. Kuvassa Heini Niklas-Salminen Raudanmaan Kyläkuitu Osuuskunnasta ja projektipäällikkö Jukka Laakso Eleniasta.­

14.5.2017 19:34

Raudanmaan kylällä Kangasalla kaivetaan juuri nyt uomaa, joka ilahduttaa sekä kyläyhdistystä että isoa sähköverkkoyhtiötä. Samaan uomaan nimittäin sujahtavat sekä maakaapeloitavat sähköjohdot että kyläläisille sujuvat tietoliikenneyhteydet turvaava valokuitu.

Projektipäällikkö Jukka Laakso Eleniasta kertoo, että kyseessä on Pirkanmaalla ensimmäinen kerta, kun Elenia lähtee tällaiseen yhteistyöhön kyläyhdistyksen perustaman pienen osuuskunnan kanssa. Isojen operaattoreiden kanssa vastaava yhteistyö on toki tavallista.

Aloite tuli Raudanmaalta, jossa kyläyhdistys oli kartoittanut kiinnostusta valokuituun, kontaktoinut operaattoreita, perustanut osuuskunnan ja selvitellyt ely-keskukselta mahdollisuutta saada hankkeelle tukea.

–Täällä on totuttu siihen, että asiat pitää tehdä itse, naurahtaa Heini Niklas-Salminen, joka on Raudanmaan Kyläkuitu Osuuskunnan puheenjohtaja.

Raudanmaa sijaitsee kapealla kannaksella Längelmäveden ja Vesijärven välissä. Niklas-Salminen kertoo, että alue on myrskyaltis ja sähkökatkoja on ollut paljon.

–Elenia oli maakaapeloinut sähköt jo Mutikontien risteykseen asti. Soitin ja kysyin, mikä on heidän suunnitelmansa jatkosta. Siellä katsottiin, että pahimmat paikat on tehty, ja työ jatkuu joskus hamassa tulevaisuudessa, Niklas-Salminen muistelee.

Hän kysyi, olisiko yhtiöllä kiinnostusta lähteä yhteisprojektiin, jossa kustannuksia saataisiin jaettua.

–Alkuun mietitytti, saako kyläyhdistys liittymiä myytyä tarpeeksi, että hanke toteutuu. Muuten tällaiset ovat meillä talon sisällä helppoja perustella. Kyläyhdistys teki kovan työn, ja liittymiä meni tosi hyvin, Laakso kertoo.

Laakson mukaan alueella ei olisi jatkettu maakaapelointia ainakaan kolmeen vuoteen ilman yhteisprojektia, eikä sivukulmille olisi menty välttämättä lainkaan.

Alku oli vaikea

Niklas-Salmisen mukaan valokuituprojektin alku oli hankala, kun liittymän tarkoista kustannuksista ei ollut tietoa.

–Piti saada porukka uskomaan, että kyllä muutkin lähtevät, kun sinä lähdet. Sillä tavalla sitten vaan aloitettiin. Jaoimme alueen kuudelle henkilölle ja kontaktoimme ihan jokaisen kiinteistönomistajan, niin vakiasukkaat kuin kesämökkiläisetkin.

Sitten pidettiin infotilaisuuksia, joissa myös Elenian edustaja oli paikalla.

–Meillä oli yhteinen viesti siitä, että jotta sähkö saadaan myrskyjen keskeltä turvaan, se edellyttää, että myös valokuitu lähtee liikkeelle, Niklas-Salminen kertoo.

Työtä vaikeutti se, että vielä pari vuotta sitten ihmisten oli nykyistä vaikeampi hahmottaa valokuituverkon etuja.

–Nyt ihmiset käyttävät paljon enemmän kaistaa, esimerkiksi katsotaan videoita netin kautta ihan eri tavalla kuin pari vuotta sitten. Lisäksi täällä haja-asutusalueella verkon kautta saatavat palvelut korostuvat, Niklas-Salminen kuvailee.

Elenian Laakson mukaan vastaavia hankkeita pienten osuuskuntien kanssa on nyt viriämässä useampia esimerkiksi Pohjois-Pirkanmaalla.

Molemmat hyötyivät

Raudanmaan verkosta tulee osakkaiden oma, ja se tehdään niin, että se voidaan liittää minkä tahansa operaattorin runkoverkkoon. Näin osuuskunta voi kilpailuttaa operaattorit.

–Meille on luvattu, että meillä on seuraavaksi 50 vuodeksi huoltovapaa verkko, ellei joku kaiva kaapelia poikki, Niklas-Salminen toteaa.

Jälkimmäistä ongelmaa vähentää yhteistyö Elenian kanssa. Sähkökaapelit on kaivettava vähintään 70 sentin syvyyteen, joten sinne menee nyt valokuitukin.

Yhteistyön hyödyt näkyvät myös toiseen suuntaan, sillä osuuskunta on pystynyt helpottamaan työtä.

–Pyysin kaikki maanviljelijät meille ja saatiin kerralla katsottua linjat, että mistä kaivetaan ja koska saa mennä pellolle missäkin kohtaa, Niklas-Salminen kertoo.

Niklas-Salmisen mukaan heitä varoiteltiin, että pitää varmistaa, ettei pieni toimija jää alakynteen.

–Totta kai sopimukset käytettiin lakimiehillä tarkistettavina. Mutta ainakin meidän kohdalla yhteistyö on ollut loistavaa.

Raudanmaan projekti

Kangasalan Raudanmaan kylällä rakennetaan samalla kertaa valokuituverkkoa ja maakaapeloidaan sähköt.

Aloite yhteistyöhön tuli kylältä, ja sähköverkkoyhtiö Elenia lähti projektiin mukaan.

Työt aloitettiin pari viikkoa sitten. Aikataulun mukaan valmista pitäisi tulla marraskuussa.

Raudanmaalla maakaapeloitu sähkö viedään 151 kiinteistöön, joista valokuituasiakkaita on tällä hetkellä 89.

Valokuituun saatiin Leader-rahoitusta Kantri ry:n kautta 180 000 euroa. Liittymän hinnaksi arvioitiin 1950 euroa per kiinteistö. Lopullinen hintalappu selviää töiden päätyttyä, mutta tällä hetkellä ollaan budjetissa.

Raudanmaan projektissa on käytetty uutta mikroputkitekniikkaa. Se mahdollistaa, että uusia talouksia voidaan ottaa mukaan puhaltamalla nyt laitettuihin tyhjiin putkiin lisää kuitua.

Kylmä kevät on ollut projektille eduksi, koska töitä on päästy tekemään ilman, että niitä olisi tarvinnut keskeyttää esimerkiksi kevätkylvöjen takia.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?