Pekka Haavisto avasi Sastamala Gregorianan. - Kotimaa - Aamulehti

Ulkoministeri löysi hetken rauhaa Sastamalasta – Pekka Haavistolla riittää töitä, kun kriisit vyöryvät päälle maailmalla: ”Nyt soitetaan kahta sävelmää”

Pekka Haaviston mukaan suomalaista neuvottelutaitoa ja diplomatiaa arvostetaan maailmalla.

Pekka Haavisto kulkee pitkin maailmaa ulkoministerinä. Perjantaina hän ehti piipahtaa Sastamalan vanhan musiikin festivaalilla.

20.7.2019 17:34

Aamulehti, Sastamala

Nyt ollaan todella suomalaisessa lintukodossa! Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tepastelee Sastamalan Pyhän Marian kirkon pihamaalla muina miehinä, tervehtii rennosti vastaantulevia ja selvästi nauttii hetken hengähdystauosta maailmanpolitiikan melskeisestä todellisuudesta.

Haavisto avasi perjantaina Sastamala Gregorianan ja häikäistyi paikan hengestä.

– Tämän tyyppistä musiikkia olen kuunnellut aikaisemminkin, mutta tämä Pyhän Marian kirkko on kyllä ihan uskomaton paikka. Täällä musiikki ja paikka sopivat yhteen täydellisesti, Haavisto huokasi konsertin jälkeen.

Haavisto riensi Sastamalaan suoraan maailman kriisipesäkkeistä. Hän kävi parin viime viikon aikana Sudanissa, Etiopiassa ja useammassakin Lähi-idän maassa.

– Tulin Arabiemiraateista Suomeen aamulla ja ehdin kuin ehdinkin Sastamalaan.

Haaviston matkojen pääaiheena oli Sudanin uusi rauhansopimus.

– Kävin kaikkiaan viidessä paikassa yhdessä Euroopan unionin erityisedustajan Alex Rondosin kanssa. Olin edustamassa Euroopan unionia ja yrittämässä vakuuttaa alueen maita Sudanin uuden rauhansopimuksen taakse.

Sudanissa tasapainoillaan sotilashallinnon ja siviilipuolen kanssa. Tilanne on herkkä.

– Viestimme oli se, että yritettäisiin saada alueen maat, EU ja Yhdysvallat tukemaan samoja toimijoita. Luulen, että viestimme otettiin aika hyvin vastaan.

Iran päänvaivana

Haaviston matkaa varjosti Iranin akuutti tilanne, joka on kärjistynyt Hormuzinsalmen laivaliikenteen jatkuvina ongelmina.

Kriisin pääpukareina ovat Iran ja Yhdysvallat. USA sanoutui taannoin irti Iranin kanssa sovitusta kansainvälisestä ydinsopimuksesta. Iran puolestaan kiukuttelee lännelle ”petettyä sopimusta”.

Musiikkifestivaalilla tavatulla Suomen ulkoministerillä on aiheeseen sopiva vertaus.

– Nyt soitetaan kahta sävelmää: Eurooppa kehottaa Irania pysymään sopimuksessa, USA taas sanoo, ettei sopimus ole riittävä ja tarvitaan muita toimia.

– Iran tietysti uhittelee ja reagoi omalla tavallaan. Laivaliikenteen ongelmat ovat yksi osa tätä uhittelua. Iran pyrkii vaikuttamaan Hormuzinsalmella laivojen kulun turvallisuuteen ja nostamaan lännelle öljynkuljetuksen kustannuksia, Haavisto arvelee.

Mitä Suomen ulkoministeri ajattelee Yhdysvaltojen nykyhallinnon ulkopolitiikasta?

– Kaikki maat valitsevat itse johtajansa ja mielipiteitä voi olla siitä, onko valittu hyvin vai huonosti. Sellainen väittely ei kuitenkaan johda mihinkään, Haavisto sanoo realistisesti.

Hän on eniten huolissaan maailmanpolitiikan siirtymisestä arvaamattomuuden ja yllätysten aikaan.

– Ja kansainvälisessä politiikassa arvaamattomuus ja yllätykset ovat usein haitallisia.

Suurvaltasuhteet on hyvä hoitaa huolella. Haavisto tapasi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin heinäkuun alussa Slovakiassa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin ministeritapaamisessa. Tapaaminen Yhdysvaltojen ulkoministerin Mike Pompeon kanssa saattaa toteutua syksyllä.

Suomella on tehtävä

Pekka Haavistosta tuli Suomen ulkoministeri hankalaan aikaan, sillä maailmanpolitiikka on nyt harvinaisen täynnä epävarmuutta ja ratkaisemattomia konflikteja.

– Töitä riittää, mutta äskettäisillä matkoilla huomasin, että Suomeen suhtaudutaan myönteisesti. Meitä pidetään poliittisten ratkaisujen etsijänä. Olen vakuuttunut siitä, että meillä voi olla siinä tärkeä rooli jatkossakin.

Se edellyttää taitoa tasapainoilla, kuunnella ja harkita.

– Tyylilajin voi aina valita. Jotkut ulkoministerit käyttävät megafonityyliä, jolla lämmitetään lähinnä kotiyleisöä. Olen aina nojautunut siihen, että hankalistakin asioista ja maineeltaan hankalien tyyppien kanssa kannattaa keskustella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos