Arkkiatri Pelkonen: Saattohoito on hyvää elämää ennen kuolemaa

Arkkiatri Risto Pelkonen luottaa, että Suomessa kuolevaa osataan kliinisesti hoitaa. Kuoleman pelkoon kipuläkkeet eivät auta, siihen tarvitaan esimerkiksi sairaalapappia.

Emil Bobyrev
Arkkiatri Pelkonen: Saattohoito on hyvää elämää ennen kuolemaa

Arkkiatri Risto Pelkonen ei ole tehnyt hoitotahtoa. Hän luottaa siihen, että perhe tietää hänen tahtonsa. – En usko, että minua ollaan pistämässä letkuihin, kun on aika pistää hautaan.

Marja AaltioAamulehti

Tampere-talolla puhuttiin torstaina hyvästä kuolemasta, mutta arkkiatri Risto Pelkosen mielestä on paljon tärkeämpää puhua elämästä ennen kuolemaa.

- Kuolema on kuolema, mutta elämä ennen kuolemaa voi olla hyvä tai huono, Pelkonen toteaa.

Pohdinnan kirvoitti terveydenhuollon ammattilaisille ja päättäjille tarkoitetun seminaarin pääotsikko "Hyvä kuolema on jokaisen oikeus".

- Minulle hyvä kuolema on, että saan kuolla kotona läheiset ympärillä. En ajattele niinkään kipuja, kärsimyksiä ja fyysistä puolta. Uskon, että minua hoidetaan hyvin, pohtii Pelkonen.

Hengellisyyttä pitäisi ottaa Pelkosen mielestä enemmän huomioon saattohoidossa.

- Sairaalapappien ja sairaalasielunhoidon merkitys on tässä kohti suuri. Kuoleman kynnyksellä ihmisen mieleen tulee monia asioita. Hänelle on tärkeää kertoa niistä, että on joku, joka kuuntelee.

Hyvästä kuolemasta puhuminen on nostanut eutanasian julkiseen keskusteluun.

Pelkonen on vastustanut eutanasiaa niin kauan kuin aiheesta on Suomessa puhuttu. Hän ymmärtää, että on tilanteita, jolloin eutanasia voi olla yksilön näkökulmasta armollinen.

- Jos eutanasiasta tulee mahdollisen lain myötä yleinen käytäntö, tullaan eri maailmaan. Koko kuoleman käsitys muuttuu. Eutanasia pitäisi organisoida. Terveydenhuoltojärjestelmä muuttuu soten myötä, kuka nämä ihmiset hoitaisi? Tuleeko joku ulkoistettu kuolinfirma?

Hän pohtii, miksi päättäjät haluvat keskustella eutanasiasta juuri nyt, kun yhteiskunnalla on rahasta pulaa.

Valtakunnallinen saattohoitohanke oli vuoden 2014 yhteisvastuukeräyksen erityiskohde. Kuolevan hyvä hoito -hanke kestää ensi vuoden loppuun. Tampere-talon seminaari oli viimeinen hankkeeseen kuuluvista alueellisista tapaamisista.

Saattaminen on myös luopumista

Saattaen vaihdettava, lukee junavaunuissakin. Myös kuoleva ihminen tarvitsee saattajaa jo ennen hautajaissaattuetta.

Saattohoidossa on kyse juuri siitä: tänne jäävät saattelevat kuolevaa, mutta myös päästävät irti, eivätkä itsekkäästi pidä kiinni.

Kansanedustaja Eero Heinäluoma kertoi kokemuksiaan vaimonsa Sadun saattohoitoajasta. Hän oli saanut kotisairaalan henkilökunnalta lääketieteellisen avun lisäksi viisaita neuvoja.

Paras neuvo, jonka Heinäluoma oli saanut, oli ajatus siitä, että omaisten pitää antaa kuolevalle lupa kuolla. Pitää päästää hänet menemään.

Piispa Ambrosius Suomen ortodokseista kirkosta myötäili Heinäluoman ajatusta.

- Eero ei varmaan pistä pahakseen, jos kerron, että toivotamme Sadulle vieläkin hyvää matkaa.

Hän kertoi myös ortodoksimunkeista, jotka ennen usein aavistivat kuolemansa. He lopettivat syömisen, hyvästelivät, pyysivät anteeksi, nauttivat ehtoollisen ja kuolivat.


Kommentit (4)

 • Nimellinen

  Nimettömälle,,, murha on sitten rikoslain puolta, nyt puhutaan sairaan ihmisen saattohoidosta, ei pidä sotkea asioita keskenään ja viellä tahallaan, ihminen joka tuollaista puhuu ei ilmeiseti tiedä mistä on kysymys.

 • Nimetön

  Arkkiatri Risto Pelkonen ei ole tehnyt hoitotahtoa. Hän luottaa siihen, että perhe tietää hänen tahtonsa. – En usko, että minua ollaan pistämässä letkuihin, kun on aika pistää hautaan.
  Toivon jokaisen tekevän hoitotahdon. Viellä ei kunnioiteta omaisten sanaa kuolevan toiveista ” Hyvään Kuolemaan”. Asenteet pitäisi myös terveyden ja sosiaalipuolen näkemyksestä muuttaa kuolevan omaan tahtoon ja omaisten kunnioittamiseen.
  Hoitotahto ja omaisten kanssa puhuminen. Avoimemmaksi kuolemasta puhuminen. Kuolema on viellä tabu monellekin. Kuolemme ennenmin tai myöhemmin.
  Eutanasia pitäisi organisoida. Olen aivan samaa mieltä. Eutanasiasta tulee mieleeni onko se ” Hyvä kuolema” vai pelkoa kohdata kuolema?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio