Analyysi: Orpo oli päättänyt kauan sitten torjua Halla-ahon – arvot selättivät raa'an kyynisyyden

Halla-aholaisen puolueen hyväksyminen hallitukseen olisi esimerkiksi lisännyt herkässä iässä olevien suomalaisten musliminuorten radikalisoitumisen riskiä.

Ossi Ahola
Analyysi: Orpo oli päättänyt kauan sitten torjua Halla-ahon – arvot selättivät raa'an kyynisyyden

Valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Lauri Nurmi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö suhtautuu tyynesti hallituksen kaatumiseen.

–Demokratiassa ja parlamentaarisessa järjestelmässä käy joskus niin, että hallituskin vaihtuu. Ei tässä nyt hirmu vakavassa kriisissä kuitenkaan olla. Maa jatkaa menoaan, Niinistö huomautti Kultaranta-keskustelujen jälkeen.

Tapahtumat eivät tulleet presidentille yllätyksenä.

Useista puoluelähteistä kerrottiin jo puolitoista viikkoa sitten, että kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei tekisi hallitusyhteistyötä Jussi Halla-ahon johtaman puolueen kanssa. (Lännen Media 3.6.)

Samalla LM uutisoi, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä olisi hajoamisvaarassa, mikäli Halla-aho nousisi puheenjohtajaksi.

Kokoomustaustaisella presidentillä on täytynyt olla ennakkotieto siitä, että Halla-ahon voitto perussuomalaisten puheenjohtajakilpailussa johtaisi hallituksen hajoamiseen.

Pääministerin virka-asunnolla pidetyssä tiedotustilaisuudessa Orpo vahvisti retoriikallaan, että hänen päätöksensä Halla-ahon suhteen oli ollut valmiina jo pitkään.

–Uudet tehtävät eivät pyyhi sitä, mitä aiemmin on kirjoittanut.

–Ennen kaikkea kyse on inhimillisyydestä, Orpo muun muassa sanoi.

Kokoomuksessa oli perehdytty tarkasti Halla-ahon kirjoituksiin ja tämän kannattajien käymiin verkkokeskusteluihin.

Europarlamentaarikko Halla-aho esimerkiksi jätti tammikuussa EU-komissiolle kirjallisen kysymyksen, jossa hän esitti sanktioita Eurooppaan pyrkiviä afrikkalaisia merihädästä Välimerellä pelastaville kansalaisjärjestöille.

Orpo sanoi suoraan, että arvot ovat kovin erilaisia.

Pääministeri Juha Sipilä puhui "ihmisyyden arvosta".

–Sitä mitataan pakolaispolitiikan ja maahanmuuton käytännön yksityiskohdissa, Sipilä painotti.

Suomessa enemmistöhallitusten pohjat ovat pysyneet kasassa vuoden 1983 eduskuntavaaleista lähtien. Jokin puolue on voinut lähteä hallituksesta tai pääministeri vaihtua, mutta hallituspohjan hajoamista ei ole tapahtunut sitten Urho Kekkosen ajan poliittisen kulttuurin.

–Halusimme siitä huolimatta tehdä näin, että meillä ei ole varmuutta siitä, mikä on seuraava vaihe. Se on tärkeä viesti, Orpo sanoi.

Sipilän ja Orpon toiminta on muistutus siitä, että politiikka ei ole kyynistä valtapeliä. Kestävä politiikka rakentuu arvojen varaan.

Timo Soini teki perussuomalaisista hallituskelpoisen vuosikausien puurtamisella, jonka keskeisenä arvona oli Veikko Vennamon maaseutupopulismista lähtöisin ollut halu ajaa pienen ihmisen asiaa. Halla-aholaisia maahanmuuton vastustajia eivät kuitenkaan ole kiinnostaneet perussuomalaisten saavutukset hallituksessa.

Työministeri Lindström on ollut 2000-luvun vennamolainen

Eläkeläiset saivat puolueen ansiosta pitää suuremman asumistuen kuin muilla väestöryhmillä. Perussuomalaiset asettuivat kilpailukykysopimuksen loppuväännöissä monissa kysymyksissä lähelle palkansaajien kantoja. Työministeri Jari Lindström on ollut 2000-luvun "vennamolainen".

Kun perussuomalaisten puoluejohdon arvomaailma heitti voltin taaksepäin kohti rasismin sävyttämää maahanmuuttovastaisuutta, keskustalle ja kokoomukselle ei jäänyt vaihtoehtoa.

–On Suomelle tärkeätä, että kaikki muutkin puolueet ovat tehneet sen johtopäätöksen, että suomalaisen ruotsidemokraattisen version kanssa ei voida olla samassa hallituksessa, pitkäaikainen entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) arvioi Kultarannassa.

On syytä pohtia, mitä 15-vuotias suomalainen musliminuori olisi ajatellut halla-aholaisesta hallituspuolueesta

Halla-ahon kannattajat saattavat pitää epäreiluna sitä, että heidän puolueensa ei kelpaa hallitukseen.

Maahanmuuttajataustaisen väestön määrä kasvaa Suomen suurissa kaupungeissa jo pelkästään väestönosan korkean syntyvyyden takia. Yläkouluissa pohditaan paljon, miten esimerkiksi 15-vuotiaiden musliminuorukaisten radikalisoitumisen riskiä voidaan pienentää.

Asetelma, jossa hallituspuolueen puheenjohtajiston muodostaisivat Halla-aho, Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola, välittäisi maahanmuuttajataustaisille suomalaisnuorille herkästi vääränlaisen viestin. Se olisi lisännyt herkässä iässä olevien musliminuorten radikalisoitumisen riskiä.

Kultarannassa keskusteltiin Euroopan tulevaisuudesta ja tarpeesta vahvistaa EU:ta.

Ilmassa väreili vahvaa symboliikkaa, kun tieto hallituksen kaatumisesta tuli.

Eurooppa on ollut vahvimmillaan aina, kun suvaitsevaisuus on ruokkinut vahvaa talouskasvua.


Kommentit (21)

  • Nimetön

    Keskiverto 15-vuotiasta ei kiinnosta politiikka pätkääkään. Ei edes kantasuomalaista.

  • Please älkää oikoko niin kamalasti

    Muslimien radikalisoituminen johtuu Halla-ahosta? Älkää nyt viitsikö. Radikalisoituminen tapahtuu ihan muilla mekanismeilla, radikaali löytää aina ulkoisia syitä radikalisoitumiselleen. Samoin on laita kaikissa muissa vihaan pohjaavissa ajattelumalleissa. Voitaisiinko vihdoin luopua asioiden älyttömästä yksinkertaistamisesta ja viestin vastaanottajien aliarvioinnista? Pahoin pelkään, että emme. Kyky ajatella laatikkomaisten ajatusmalliemme ulkopuolella puuttuu. Sitä ei kerta kaikkiaan ole. Sitä mitä ei ole ei voi nähdä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio