Analyysi: Lopullinen päätös syntyi jyväskyläläisessä olutravintolassa – Näin revanssi eteni

Lopullinen päätös syntyi lauantaina alkuillasta jyväskyläläisessä olutravintolassa: maltilliset perussuomalaiset muodostaisivat oman eduskuntaryhmänsä ja perustaisivat myöhemmin myös uuden puolueen. Poliittinen draama huipentui, kun Timo Soinin kantama PS-pinssi kilahti pöydälle.

MARKKU OJALA
Analyysi: Lopullinen päätös syntyi jyväskyläläisessä olutravintolassa – Näin revanssi eteni

Uusi vaihtoehto -ryhmän johtohahmo Sampo Terho esitteli lehdistölle Timo Soinin hylkäämää perussuomalaisten pinssiä hallituksen tiedotustilaisuudessa tiistai-iltana.

Lauri Nurmi

Poliittisen shakin suurmestari Timo Soini varautui syksystä lähtien Jussi Halla-ahon nousuun perussuomalaisten puheenjohtajaksi.

Puoluekokous siirrettiin Espoosta Keski-Suomeen, jotta pääkaupunkiseudun Hommaforum-aktiivit, siis maahanmuuttoa vastustavat halla-aholaiset netti-intoilijat, eivät vaivautuisi paikalle.

Toukokuussa alkoi näyttää siltä, että Halla-aho voittaisi kilvan.

Näin asiaa kommentoitiin tiistaina sosiaalisessa mediassa:

 

Soinin luotetuille sekä hallituksen keskustalaisille ja kokoomuslaisille tuli hätä: hallitus ei saisi kaatua Halla-ahoon. Valtiovarainministeri Petteri Orpo teki hallituksen ytimessä selväksi, että kokoomus ei missään oloissa istuisi samassa hallituksessa halla-aholaisen puolueen kanssa.

Hallituksessa perussuomalaiset, keskustalaiset ja kokoomuslaiset alkoivat pohjustaa vaihtoehtoa, jossa perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman, ainakin 20 kansanedustajan, eduskuntaryhmän ja jatkaisi hallituksessa.

Suomen hallituksessa asiasta käytiin vakavia keskusteluita.

–Kaikki älykkäät ihmiset analysoivat, että niin voi käydä, perussuomalainen hallituslähde kiteyttää toukokuun lopulla ja kesäkuun alkupäivinä käytyjen keskustelujen hengen.

Lännen Media kertoi varasuunnitelmasta lauantaina 3. kesäkuuta. Aamulehti otsikoi uutisen näin: Hallituksessa suunnitelma Halla-ahon voiton varalle: soinilaiset muodostaisivat oman eduskuntaryhmän

Soini kommentoi uutista kipakasti blogissaan myöhään samana iltana.

–Ajatus siitä, että loikkaisin perustamastani puolueesta, on mieletön. Se oli Juudas, en minä, joka meni ja hirtti itsensä, Soini totesi ja kirjoitti "valemedian aikakaudesta".

Mauri Ratilainen
Timo Soini tarttui muikeana täysistuntosalin ovenkahvaan. Konkari osoitti varautuneensa Jussi Halla-ahon valintaan perussuomalaisten puheenjohtajaksi paremmin kuin hyvin.

Timo Soini tarttui muikeana täysistuntosalin ovenkahvaan. Konkari osoitti varautuneensa Jussi Halla-ahon valintaan perussuomalaisten puheenjohtajaksi paremmin kuin hyvin.

Soinin oli pakko käyttää kiistämisessään voimakasta "trumpilaista retoriikkaa", jotta kaikki muut mediat eivät olisi kiinnostuneet uutisesta ja jotta ainakin osa ihmisistä olisi epäillyt tietoja.

Myös keskustalaiset hallitustahot kertoivat soinilaisille, että Halla-aho ei kelpaisi hallituspuolueen puheenjohtajaksi. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän maltillinen enemmistö ymmärsi, että Halla-ahon voitto tietäisi puolueelle välittömästi lähtöpasseja myös pääministeri Juha Sipilältä (kesk.).

Halla-ahon vierailu maanantaina aamulla pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa oli poliittista teatteria.

Kun poliittista historiaa laitetaan kansien väliin, kirjan sivuilla tärkeäksi paikaksi nousee Musta Kynnys -ravintola.

Halla-ahon voitto oli ollut järkytys monille kansanedustajille, mutta Laura Huhtasaaren ja Teuvo Hakkaraisen valinnat varapuheenjohtajiksi löivät maltilliset pariksi tunniksi kanveesiin. Osa heistä otti murheeseen virvokkeita Mustassa Kynnyksessä, joka sijaitsee vanhassa puisessa asemarakennuksessa Jyväskylän keskustassa.

Samalla ruutupaperille alkoi piirtyä suunnitelma uudesta puolueesta.

Mustassa Kynnyksessä soinilaiset päättivät ottaa halla-aholaisista revanssin. Päätös syntyi siis jo lauantaina alkuillasta: maltilliset perussuomalaiset muodostaisivat oman eduskuntaryhmänsä ja perustaisivat uuden puolueen.

Soini poistui Jyväskylän Paviljongista sunnuntaina puolenpäivän aikoihin ja suuntasi Naantalissa käytyihin Kultaranta-keskusteluihin. Lähtiessään Soini halasi Raimo Vistbackaa, sydänystäväänsä ja perussuomalaisten tukisäätiön puheenjohtajaa.

Vistbacka tiesi, mitä oli tapahtumassa ja varautui tukemaan säätiön kautta taloudellisesti uutta eduskuntaryhmää ja myöhemmin perustettavaa puoluetta.

Puolustusministeri Jussi Niinistön oli määrä lähteä Kultarantaan, mutta hän perui osallistumisensa ja ryhtyi jalkatyöhön uuden ryhmän kokoamiseksi. Kahdenkymmenen kansanedustajan välille syntyi voimakas tunneside sunnuntain ja maanantain pitkinä tunteina.

Tarmokkaita olivat muun muassa Simon Elo, Sampo Terho, Anne Louhelainen, Maria Lohela, Tiina Elovaara ja Ritva "Kike" Elomaa. He halusivat, että Uusi vaihtoehto -ryhmä ei leimaudu Soinin hankkeeksi, koska yksin sitä se ei missään vaiheessa ollut. Fyysinen tapaaminen sovittiin tiistaille kello 11. Jokaista jännitti, tulisivatko kaikki paikalle.

Kaikilla oli kirjallinen eroanomus perussuomalaisten eduskuntaryhmälle. Sovittiin, että kello 13 alkavaan ryhmäkokoukseen marssittaisiin yhtenä joukkona päät pystyssä ja jokainen ojentaisi eropaperinsa ryhmäjohtaja Toimi Kankaanniemelle sanaakaan sanomatta. Sen jälkeen Uusi vaihtoehto -ryhmä asettuisi riviin median eteen.

–Tämä päätös todennäköisesti tuhoaa poliittiset uramme. Päätös, jonka seurauksena meidät tuomitaan pettureiksi ja henkeämme uhataan. Teemme sen silti selkein mielin ja oikeista syistä. Tänään emme ole poliitikkoja vaan isänmaan asialla. Omatuntomme on puhdas. Tämä on äärettömän kova, mutta loppujen lopuksi yllättävän helppo päätös, sillä tänään päätimme yhdessä, keitä me olemme. Minulla on kaksivuotias poika. Haluan katsoa häntä silmiin myös jatkossa, Uusi vaihtoehto -ryhmän puheenjohtaja Elo lausui medialle avaussanat.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä oli jakautunut, koska sen enemmistö ei arvojensa puolesta halunnut olla mukana yksisilmäisesti maahanmuuttoa vastustavassa ääriliikkeessä.

Seuraavaksi ryhmällä on edessä uuden puolueen perustaminen.

Editointi 14.6. kello 8.04: korjattu päivä "fyysinen tapaaminen sovittiin tiistaille". Aiemmin erehdyksessä tekstissä luki maanantaille.

MEERI UTTI

Lue myös nämä


Kommentit (33)

 • Tuija

  Kapakassa tehdyt päätökset. ..eivät taida olla viisaimmasta päästä.
  Toivoisin Oikeuskanslerin selvitystä hallituksen kokoonpanon laillisuudesta. ..ai niin maassa ei olekaan oikeuskansleria vielä pitkään aikaan. ..joka sekin on perustuslain vastainen tilanne.

  Hallituksessa ja myös kansanedustajina olevia uuvatteja ei kukaan ole sinne äänestänyt. Kyse ei ole puolueesta vaan sekalaisesta seurakunnasta. Väite äänestäjien loikkaamisesta loikkareiden perässä on kestämätön ja perin omituinen. Mikäli äänestäjät ovat antaneet äänensä lähinnä vasemmistoa olevalle puolueen edustajalle ei edustajan loikkaaminen oikealle vie äänestäjiä perässään, sama pätee toisinpäin.

  Hallitusneuvottelujen tuloksena hallitus muodostettiin kepu+kok+persut kokoonpanolla. …yllättäen hallituksen kokoonpano muuttui kun persut sivuutettiin tilalle tuli vailla kansalaisten mandaattia olevat uuvatit.
  Mikäli laki antaa tämänkaltaiseen sirkukseen mahdollisuuden kansanvaltaa halveksien, laissa on aukko joka olisi hetimiten paikattava.

 • Ei ummarra

  Mikä tuossa asiassa on mennyt vialle. Käsittääkseni nämä kansanedustajat ovat vaaleilla valitut ja mielestäni tämä tapa oli paras, varmistuakseen että politiikka ja kurssi pysyy samana koko vaalikauden ajan. Jos olisivat jatkaneet Persuissa, olisi asiat olleet kovin eri tolalla. Eli äänestäjiä ei petetty, päin vastoin!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio