Pirkanmaa

Ammattivarkaat livahtivat maasta viime tipassa: Tamperelaispoliisit seurasivat kotiovelle Liettuaan

Murtomiehet jättivät jälkeensä pieniä tikkuja, jotka lopulta johtivat heidän paljastumiseensa.

Ammattivarkaat livahtivat maasta viime tipassa: Tamperelaispoliisit seurasivat kotiovelle Liettuaan

Suurin osa murroista tehtiin Pirkanmaalla. Viisi tekoa tapahtui Laukaassa ja kolme Vaasassa.

Tuomas RimpiläinenAamulehti

Kaksi liettualaismiestä saapui Suomeen vuoden 2015 lopulla tarkoituksenaan tehdä omaisuusrikossarja laajalla alueella eteläisessä Suomessa. Miehet aloittivat murtosarjansa itsenäisyyspäivänä Vaasassa ja lopettivat kaksi kuukautta myöhemmin Kankaanpäässä.

Siihen mennessä heidän mukaansa oli lähtenyt ainakin 99 000 euron arvosta omaisuutta ihmisten kodeista.

Sisä-Suomen poliisin tutkijat pääsivät miesten jäljille, kun he operoivat Ylöjärvellä. Tutkijat löysivät rikospaikoilta pieniä tikkuja. Poliisi alkoi epäillä, että miehet olivat asettaneet tikkuja ovien väliin tarkkaillakseen sitä, milloin asukkaat käyvät kotonaan.

- He pyrkivät viimeiseen saakka välttämään sitä, että asukkaat olisivat kotona, sanoo jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Joni Länsipuro.

Poliisi pääsee jäljille sarjoittamalla

Rikosten sarjoittaminen tarkoittaa sitä, että poliisi vertaa erilaisten rekisteriensä ja tiedustelutietonsa avulla rikoksia toisiinsa. Jos esimerkiksi tekotapa on samanlainen tietyllä alueella tiettynä aikana tapahtuneissa rikoksissa, poliisi voi päätellä, että asialla ovat samat tekijät.

Poliisi oletti pitkään, että epäillyt liikkuvat pakettiautolla, koska tekopaikkojen lähistöltä oli tullut vihjeitä pakettiautosta. Se kuulosti muutenkin loogiselta valinnalta ammattimaisille murtomiehille.

Poliisi pääsi hyvin lähelle, sillä Pirkanmaalla epäillyistä saatiin tammikuussa 2016 valvontakameran kuvaakin.

Murtokaksikosta saatiin useita valvontakameroiden kuvia.

Murtokaksikosta saatiin useita valvontakameroiden kuvia.

Lopulta poliisi oli vain muutaman päivän myöhässä. Miehet olivat onnistuneet livahtamaan maasta ilmateitse. Ammattimaisesti toimineet murtomiehet olivat vuokranneet Suomesta tuiki tavallisen ja huomiota herättämättömän henkilöauton.

Poliisi oli saanut toisen tekijän dna:ta taltioitua rikospaikalta Ylöjärvellä. Kun se ajettiin kansainväliseen dna-rekisteriin, tuli osuma. Miehestä oli tehty kansainvälinen etsintäkuulutus.

Toisen miehen henkilöllisyyden avulla poliisi sai myös toisen selville. Samalla kävi ilmi, että miehet olivat postittaneet saaliistaan Suomesta Liettuaan. Poliisi ehti pysäyttää merkittävän osan paketeista ja saada huomattavan määrän murtosaalista takaisin.

Poliisin nälkä ei tyydyttynyt tästä.

- Meillä oli aika kova motivaatio, Länsipuro sanoo.

Poliisi seurasi miehiä Liettuaan

Ulkomailta tulevat ammattimaiset murtomiehet ovat pitkään olleet vitsaus, johon on hyvin vaikea puuttua, jos murtomiehet tulevat Schengen-alueelta. Poliisiakin tilanne turhauttaa, mutta nykyään avoimien rajojen vastineeksi myös viranomaisyhteistyö on kehittynyt huimasti.

Suomessa poliisi sai ensin sarjoitettua rikossarjan jopa 50 murron vyyhdiksi. Sitten Länsipuro teki Liettuaan kansainvälisen oikeusapupyynnön, jonka perusteella alettiin valmistella tutkintaa Liettuassa.

Vähän myöhemmin Länsipuro ja kaksi tutkijaa hyppäsivät autoon ja ajoivat Liettuaan.

Liettuassa suomalainen poliisikolmikko teki paikallisen poliisin avustuksella kotietsintöjä epäiltyjen asuntoihin. Epäiltyjä ei tavoitettu, mutta poliisi tapasi toisen epäillyn isän ja toisen äidin.

Poliisi jutteli omaisten kanssa hyvässä hengessä, mutta epäillyt eivät ilmestyneet. Tutkijat olivat jo palanneet Suomeen, kun Länsipuron puhelin soi.

- Toinen epäilty soitti minulle ja kysyi, miten tämän homman voisi hoitaa, Länsipuro sanoo.

Poliisin taktiikka oli purrut. Yhtenä tavoitteena oli koko ajan ollut myös osoittaa epäillyille, että poliisi ei aio luovuttaa. Kun kansainvälinen etsintäkuulutus on päällä, kiinniotto voi tapahtua milloin tahansa missä tahansa. Toinen epäilty ilmeisesti vakuuttui poliisin päättäväisyydestä viimeistään silloin, kun suomalaispoliisit ilmestyivät hänen kotiovelleen Liettuassa.

Epäillyn vapaaehtoista saapumista Suomeen järjesteltiin kahdeksan kuukautta. Hänelle tehtiin selväksi, että vapaaehtoinen saapuminen otettaisiin huomioon, kun asia menisi oikeuteen. Lopulta hän saapuikin Helsinki-Vantaalle. Länsipuro oli yhden tutkijansa kanssa miestä vastassa tuloaulassa.

Miehet kättelivät, nousivat autoon ja ajoivat Tampereelle.

Huomattava lievennys tuomioon

Huhtikuun lopussa Aurimas Alijosaitis (s. 1988) tuomittiin teoistaan Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Hänen tekijäkumppaninsa on yhä karkuteillä.

Alijosaitis tuomittiin yhteensä 34 murrosta, jotka hän teki yhdessä karkuteillä olevan miehen kanssa.

Koska Alijosaitis saapui Suomeen vapaaehtoisesti ja auttoi poliisia rikostensa selvittämisessä, hänen tuomiotaan lievennettiin tuntuvasti. Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan hänet olisi toisissa olosuhteissa tuomittu kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen.

Nyt hänet tuomittiin kuudesta törkeän varkauden yrityksestä ja 28 törkeästä varkaudesta kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeuteen. Mies oli jo tutkintavankeudessa, joten hänet määrättiin pidettäväksi vangittuna.


Lue myös nämä


Kommentit (28)

  • köyhä

    Nämäkin olisivat jääneet rajalla kiinni jos palautettais passintarkastukset, nytten montakin rikollista poistuu jäämättä kiinni.

  • neville

    Hienoa että ,Suomessa toimii aktiivinen poliisitoiminta!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio